Norgesmesterskap for dialysepasienter og transplanterte

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Fysisk aktivitet er en viktig driver for livskvalitet og mestring for alle, men er særlig viktig for dialysepasienter og transplanterte. LNT er opptatt av å kunne inspirere og motivere vår pasientgruppe til å ta helsefremmende valg som kan føre til bedre helse og økt livskvalitet. Dialysebehandling og bruk av immundempende medikamenter, som alle organtransplanterte bruker, gir økt risiko for benbrudd og muskelsvinn, og for denne målgruppen er regelmessig trening med på å dempe de uheldige bivirkningene av behandlingen de mottar. For mange av våre medlemmer er det en stor terskel å delta på vanlige bedriftsidretter eller idrettsarrangementer med deltakere som ikke har de samme utfordringene som dem selv. Tilbakemeldinger fra medlemmer viser at det er behov for mer informasjon om i trening og fysisk aktivitet, og flere har uttrykt at de ønsker at foreningen tilrettelegger for økt aktivitet blant medlemmer. På bakgrunn av dette ønsker vi å sette fysisk aktivitet på dagsorden og utvikle tiltak som kan få flere fra vår pasientgruppe i fysisk aktivitet. Hovedmålet med prosjektet er økt livskvalitet gjennom fysisk aktivitet og sosialt samvær. Dette skal vi oppnå ved å tilby medlemmer informasjon om fysisk aktivitet og trening, samt arrangere et NM for vår pasientgruppe.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet skal utvikle informasjon om fysisk aktivitet blant vår pasientgruppe, og inkluderer egne treningsprogram som utvikles i samarbeid med en fysioterapeut. Programmene kommer til å inneholde ulike nivåer og fokusområder. For dialysepasienter vil vi utvikle et treningsprogram med fokus på å styrke hjertehelsen, da kronisk nyresykdom kan være en risikofaktor for å utvikle hjertesykdom. For transplanterte blir hovedfokuset trening med vektbelastning da det demper uheldige bivirkninger av immundempende medisiner. Vi kommer til å dele inn treningsprogrammet i tre nivåer: 1. nybegynner, 2. erfaren og 3. viderekommen. Nivå 1 er for pasienter som ikke har vært i noen særlig aktivitet tidligere og/eller er veldig dårlig grunnet sykdommen. På dette nivået er hovedfokuset hverdagslig aktivitet som å gå en tur, vaske hjemme, bruke trappen fremfor heisen etc. Nivå to er for de litt mer erfarne som med fordel kan pushe seg litt mer enn det de er vant til. Her vil programmet bestå av lette treningsøkter med strikk/vekt og balansebrett til mer intensive intervall- og styrketreningsøkter. Det siste nivået er for pasienter som er i god fysisk form. Her vil programmet bestå av en kombinasjon av balanse-/styrkeøkter og løpeøkter med lav og høy intensitet. Andre del av prosjektet er å arrangere NM for dialysepasienter og transplanterte høsten 2024. Målgruppen er dialysepasienter og organtransplanterte over 15 år. Vi kommer til å høste internasjonale erfaringer fra World Transplant Games og European Transplant and Dialysis Games, som har bred erfaring med å arrangere mesterskap for målgruppen. NM vil bestå av et variert utvalg aktiviteter som vil passe for personer på ulike nivåer. Vi kommer til å samarbeide med Stiftelsen Organdonasjon og Transplantertes Idrettsforening ved planlegging og gjennomføring av mesterskapet. Sikkerheten til deltakerne er viktig under mesterskapet, og vi kommer til å leie inn Røde Kors sine førstehjelpsvakter som har erfaring fra andre idrettsstevner.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

For deltakere som benytter seg av treningsprogrammene vil prosjektet kunne øke den fysiske aktiviteten til målgruppen og sørge for at dialysepasienter og transplanterte får verktøyene som skal til for å styrke den fysiske formen og generelle helsen. Videre vil NM gi deltakerne et sosialt tilbud der man har muligheten til å utvikle nye bekjentskap og kanskje også vennskap. Vi har av erfaring sett at dialysepasienter og transplanterte finner en stor verdi i å møte og bli kjent med andre personer i samme situasjon. Fellesskapet er derfor et viktig nøkkelord i prosjektet. Norgesmesterskapet gir målgruppen et motiverende mål litt fram i tid som de kan jobbe mot, i tillegg til å gi deltakerne en mestringsfølelse og inspirasjon til å fortsette med et fysisk aktivt liv. Fysisk og psykisk helse henger tett sammen, så til tross for at prosjektet i utgangspunktet har som mål å stimulere til økt fysisk aktivitet vil det også ha positive ringvirkninger for psykisk helse og sosial deltakelse. Videre skaper idrett fellesskap, og NM for dialysepasienter og transplanterte skal være en plass som er åpen for alle både de konkurranselysten og de som bare ønsker å ha det gøy med likepersoner. Prosjektet vil også kunne ha stor nytte for Transplantertes Idrettsforening (TIF). TIF er en forening som arbeider for økt fysisk aktivitet blant transplanterte. Dessverre har det vært lite aktivitet i foreningen de siste årene, og LNT håper at dette prosjektet kan være med på å få inn engasjerte frivillige i TIF. Prosjektet vil også potensielt ha en samfunnsøkonomisk virkning, ved at organtransplanterte gjennom økt fysisk aktivitet reduserer risikoen for avstøtning og andre helseplager, og dialysepasienter blir best mulig rustet til å gjennomgå en transplantasjon.

Plan for gjennomføring

Under første prosjektgruppemøte vil vi lage en detaljert fremdriftsplan, fordele ansvarsområder og utarbeide kjøreregler for prosjektgruppen. Første steg i prosjektet er å utvikle treningsprogram for målgruppen. LNT har samarbeidet med Emilie Hellwege på tidligere prosjekter og kjenner godt til hennes kunnskap om fysisk aktivitet for organsyke og transplanterte. Hun kommer til å utvikle treningsprogram for de tre ulike nivåene. Treningsprogrammene kommer til å ta utgangspunkt i programmene hun gjennomfører med pasienter på OUS. Prosjektgruppen vil gjennomføre jevnlige møter i løpet av høsten hvor planleggingen av mesterskapet påbegynnes. Denne fasen vil legge fundamentet for videre arbeid og gjennomføring av arrangementet. Vi kommer til å lage en egen fremdrifts- og milepælsplan for mesterskapet som også inkluderer en medieplan. Medieplanen vil bli utviklet i tett samarbeid med Stiftelsen Organdonasjon. Sentralt i den innledende planleggingsfasen av mesterskapet, er opprettelsen av en arrangørkomitee som vil ha det overordnede ansvaret for arrangementet. Arrangørkomiteen vil bestå av Lundberg, Sarpebakken, Koloski, Fikse og Norem fra prosjektgruppen, samt andre frivillige og brukermedvirkere som vil bekle viktige roller inn mot gjennomføringen. Arrangørkomiteen vil sørge for at planleggingen av mesterskapet er tungt påvirket av brukermedvirkning, slik at arrangementet blir utformet best mulig for målgruppen. Mesterskapets innhold vil i stor grad bli utformet i løpet av høsten 2023 og vinterhalvåret 2024. Mesterskapet vil bli avholdt på Sognsvann i Oslo. Vi kommer til å ha en intern evaluering av arbeidet og fremdriftsplanen under hvert prosjektgruppemøte. Videre vil vi evaluere effekten av treningsprogrammene og NM ved hjelp av ulike spørreundersøkelser.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Norgesmesterskapet for dialysepasienter og transplanterte ble gjennomført med det formål å fremheve viktigheten av fysisk aktivitet for pasientgruppen. Disse pasientene bruker flere medikamenter som medfører flere bivirkninger, men fysisk aktivitet kan være med på å dempe bivirkningene. For mange av LNTs medlemmer er det i tillegg en stor terskel å delta på vanlige idrettsarrangement. På bakgrunn av tilbakemeldinger fra medlemmer som ønsket mer informasjon om trening og fysisk aktivitet, samt ønsker om tilrettelegging av dette for pasientgruppen, arrangerte vi historiens første Norgesmesterskap for dialysepasienter og transplanterte. Gjennom å utvikle og dele mer informasjon om viktigheten av fysisk aktivitet og trening for pasientene, kulminerte dette i et tilrettelagt idrettsarrangement for å nå prosjektets målsetning om å øke pasientgruppens livskvalitet gjennom fysisk aktivitet og sosialt samvær.

Gjennomføring

I opprinnelig prosjektplan var det nedfelt at det i første halvdel av prosjektet skulle utvikles egne treningsprogram for pasientgruppen i samråd med en fysioterapeut. Det ble dessverre ikke mulig å få utviklet et nytt treningsprogram med forankring hos fagpersoner innen planlagt tid, og vi valgte derfor å fremheve og utbedre eksisterende informasjon om fysisk aktivitet. I stedet for et treningsprogram utviklet vi instruksjonsvideoer om øvelsene under Norgemesterskapet som ble publisert i LNTs kanaler på sosiale medier. Dette ga deltakere innføring om i hvordan øvelsene skulle gjennomføres slik at de selv kunne prøve dette hjemme før mesterskapet. I løpet av prosjektperioden ble det jevnlig avholdt prosjektgruppemøter for utvikling av medieplan og detaljert arrangementsplan sammen med brukermedvirkere tett opp til arrangementet. Dette var svært viktig for at mesterskapet skulle være forankret hos målgruppen. LNT, LHL Transplantert og Stiftelsen Organdonasjon markedsførte prosjektet i egne kommunikasjonskanaler. Under mesterskapet ble arrangørkomiteen, med det overordnede ansvaret, støttet av andre frivillige og brukermedvirkere for å sikre en god og trygg gjennomføring.

Resultater og virkninger

Tilbakemeldingene fra deltakere var overveldende positive, noe som viser oss at det hadde en enorm verdi for dem. Selv om fysisk aktivitet var rammen for prosjektet, er det tydelig at målgruppen fikk stor glede av det sosiale aspektet ved å møte andre i samme situasjon. Ikke bare har prosjektet gitt positive resultater gjennom økt fysisk aktivitet for målgruppen, har det også skapt positive ringvirkninger for deres sosiale og psykiske helse. I og med at Norgesmesterskapet raskt ble fulltegnet, ser vi også at dette er et sårt etterlengtet tilbud for pasientgruppen. Det ble publisert både artikler og videoer fra samlingen som ble delt i LNT, LHL Transplantert og Stiftelsen Organdonasjons kanaler med høy respons. Det vil fremover jobbes for en videreføring av prosjektet. Et av prosjektenes delmål var å skape økt engasjement og aktivitet i Transplatertes Idrettsforening (TIF), som er en idrettsorganisasjon for organtransplanterte. I løpet av samlingen ble det rekruttert og engasjert et nytt interimstyre, som nå har som oppgave å få opp aktiviteten igjen. Dette er veldig gledelig da TIF kan være en viktig bidragsyter i å fremme fysisk aktivitet blant transplanterte.

Prosjektleder

Brian Alexander Norem

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Norgesmesterskap for dialysepasienter og transplanterte
Organisasjon
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Beløp Bevilget
2023: kr 20 000, 2024: kr 380 000
Startdato
01.09.2023
Sluttdato
01.10.2024
Status
Avsluttet