Opp! – en psykisk helsefremmende app

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det er allment anerkjent at folkehelsearbeid bør fokusere på universelle, helsefremmende og forebyggende tiltak fremfor behandling av lidelser. Økt mestring, trivsel og god psykisk helse kan øke livskvalitet, samt redusere senere kostnader forbundet med psykiske lidelser. Ungdomstiden er en sårbar periode der ungdom ser ofte etter helserelatert informasjon på nettet. Imidlertid kan kvaliteten på informasjonen de finner variere. OppPsyk er en lavterskel intervensjon i form av en mobilapplikasjon som vil fremme psykisk helse og trivsel blant ungdom. OppPsyk vil være gratis etter evaluering.

Målsetting for prosjektet

Målene til OppPsyk er å 1) øke trivsel og psykisk velvære, 2) øke kunnskap om psykisk helse, 3) øke mestringskompetanse for å håndtere stress, 4) øke hjelpesøkende atferd, 5) øke selvfølelse, 6) øke søvnkvalitet og 7) redusere psykiske plager.

Målgruppe

Primærmålgruppen for OppPsyk er alle ungdom i alderen 12-17 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

450000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

OppPsyk vil bestå av to ulike moduler. Modul 1 er psykoedukativ og modul 2 er en ressursmodul med ulike øvelser. Modul 1 vil inneholde informasjon om psykisk helse, følelser, psykisk uhelse, en quiz om psykisk helse og informasjon som motiverer ungdommene til å søke hjelp ved behov. Ressursmodulen vil dele inn øvelsene under et åpent og et passord beskyttet område. Innholdet relatert til stressmestring og bedre søvn vil være tilgjengelig uten passord, mens de interaktive øvelser hvor ungdom kan lagre egne mestringsstrategier, en oppmuntrende bildedagbok, et glede-barometer og en tankeryddingsøvelse vil være passord-beskyttet. I tillegg til dette vil OppPsyk sende ut hyggelige meldinger i form av pushvarsler som ungdommene selv kan velge om de ønsker å motta eller ikke. OppPsyk vil være en interaktiv og «levende» mobilapplikasjon med animasjoner og spill-basert læring slik at ungdommene blir mer engasjert og som gjør at læringen blir mer spennende. For å evaluere brukerfornøydhet og kvalitet på appen vil det gjennomføres en brukerundersøkelse blant ungdomsskoleelever.

Fremdriftsplan for prosjektet

Først vil innholdet til appen utvikles sammen med målgruppen og en utvidet referansegruppe, samt apputvikler Bouvet. Deretter vil OppPsyk produseres og tidsperioden for dette er ca. 3-4 mnd. og er beregnet med bakgrunn i erfaringen med å utvikle appen NettOpp. Når testversjon av appen foreligger vil det gjennomføres en brukerundersøkelse.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det ble søkt og innvilget helsemidler fra Stiftelsen DAM gjennom Rådet for psykisk helse til å utvikle Opp – en psykisk helsefremmende mobilapp for ungdom. Å fremme psykisk helse og trivsel gjennom en app som Opp er viktig og kan ha en stor samfunnsverdi. Opp målsetter å øke trivsel og psykisk velvære, øke kunnskap om psykisk helse, øke mestringskompetanse for å håndtere stress, øke hjelpesøkende atferd, selvfølelse og søvnkvalitet og redusere psykiske plager blant ungdom i alderen 13 til 19 år.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målet med prosjektet ble oppnådd ved at appen Opp ble utviklet og det ble gjennomført en brukerevaluering blant målgruppen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

420000

Prosjektgjennomføring/Metode

Appen ble utviklet av prosjektgruppen ved RKBU Nord ved UiT Norges arktiske universitet sammen med målgruppen, representanter fra ulike tjenester som jobber med barn og unges psykiske helse og med Rådet for psykisk helse. I prosjektperioden som varte fra august 2020 til september 2021 ble innholdet til Opp utviklet, appen ble produsert og det ble gjennomført en brukerundersøkelse blant målgruppen.

Resultater og resultatvurdering

Resultatene fra brukerundersøkelsen viser at ungdom vurdere appen generelt positivt. Samlet sett viser undersøkelsen at appen fungerer som den skal og at målgruppen finner den visuelt attraktiv, innholdsmessig forståelig, enkel å bruke, samt at de ville anbefale den til andre. Basert på det ungdommene rapporterte viser Opp en god måloppnåelse når det gjelder 1) økt trivsel og psykisk velvære, 2) økt kunnskap om psykisk helse, og 3) økt mestringskompetanse for å håndtere stress. Videre rapportere litt over halvparten av ungdommene at Opp vil kunne hjelpe ungdom med å 5) øke selvfølelse, 6) øke søvnkvalitet og 7) redusere psykiske plager. Det var et mindre antall ungdommer som mente Opp ville kunne bidra med å 4) øke hjelpesøkende atferd.

Oppsummering og videre planer

Helsemidlene fra Stiftelsen DAM vurderes som svært nyttig for prosjektet da dette ga en mulighet for å kunne utvikle appen Opp noe som igjen legger til rette for videre forskning på effektene av Opp. Etter effektevalueringen av Opp vil appen gjøres fritt og gratis tilgjengelig i både Google Play Store og i App Store og vil kunne være til stor nytte for ungdom, skoler, Rådet for psykisk helse og andre tjenester som jobber med ungdom og psykisk helse.

Prosjektleder

Henriette Kyrrestad

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Opp! – en psykisk helsefremmende app
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
UiT Norges arktiske universitet
Beløp Bevilget
2020: kr 1 000 000
Startdato
01.08.2020
Sluttdato
30.09.2021
Status
Avsluttet