Øyelegen er ikke blind for mulighetene, vel?

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Øyeleger er kunnskapsrike om hva som kan gis av medisinsk behandling for å forbedre synet til sine pasienter, men har ikke alltid like god kjennskap til tilbud som finnes når synet ikke kan behandles eller korrigeres. Det er i dag ingen lovpålagte henvisningsrutiner eller automatikk når det kommer til synsrehabilitering. Av erfaring vet vi at mange øyeleger er dyktige til å henvise til kommunen, men de henviser ikke like mye til synsrehabilitering i regi av Blindeforbundet. Vi tror at dette kan basere seg på manglende informasjon om Blindeforbundets virksomhet og rolle. Blindeforbundet driver synsrehabilitering på vegne av det offentlige, og dersom man ikke blir henvist eller får informasjon om dette på annen måte, så kan det ta lang tid før man er i gang med sin rehabiliteringsprosess. Tidligere har vi besøkt alle landets øyeavdelinger ved offentlige sykehus med informasjon om vårt rehabiliteringstilbud og henvisningsrutiner. Informasjon er ferskvare, personell byttes ut og reising er kostbart, derfor ønsker vi gjennom dette prosjektet å påminne og bevisstgjøre øyeleger om synsrehabilitering og hvordan man kan henvise. Målet er å nå ut til øyeleger gjennom regionvise webinarer og en skriftlig veileder. Med dette ønsker vi at flere personer blir henvist til synsrehabilitering.

Aktivitet/tiltak/metode

Gjennom prosjektet ønsker vi å arrangere webinarer (Teams) for hvert regionale helseforetak. Vi vil også invitere avtalespesialister tilknyttet hver region. Der vil vi gjennomgå vårt rehabiliteringstilbud, hva man kan si til pasientene og hvordan man som øyelege henviser. Invitasjoner sendes per epost til hver øyeavdeling og til hver enkelt avtalespesialist innenfor regionen. Vi tar opptak av webinarene slik at det er mulig å se det igjen i ettertid eller hvis man ikke har tid til å delta på hele. Vi vil utvikle en digital veileder for øyeleger i etterkant av webinarene, slik at innspill kan tas med i prosessen. Innspill vil hentes inn gjennom en Questback-undersøkelse som sendes ut etter webinaret. Det er viktig for oss at veilederen inneholder det som er relevant og nyttig for øyeleger. Veilederen skal legges ut på vår nettside når den er ferdig. Veilederen skal deles ut på stand på norsk oftalmologisk forenings høstmøte, der over 200 av landets øyeleger samles. Der vil de også kunne prate med oss og få svar på spørsmål. Vi vil også oppfordre dem til å kontakte oss senere hvis de har behov for en oppfriskning av tilbudet vårt eller har spørsmål ved en senere anledning. Målgruppen er alle landets øyeleger i offentlige sykehus og øyeleger med offentlig avtale tilknyttet de regionale helseforetakene. Webinarene evalueres gjennom anonymt questbackskjema. Prosjektet som helhet vil evalueres ved å sammenlikne antall henvisninger fra øyeleger i 2024 og 2025. Vi vil også se på antall henvendelser vedrørende henvisninger som rehabiliteringsavdelingen og medlemssenteret mottar på epost og per telefon. Vi vil også se på trafikken på nettsiden. Der vil vi kunne se hvor mange ganger veilederen har blitt lastet ned. En potensiell utfordring er å få med øyelegene på webinarene, men av erfaring har de ofte undervisningstid tidlig på dagen før pasienter kommer. Derfor settes tidspunktet til kl. 08.15-09.00.

Antall deltakere

1500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Øyelegene vil bli informert og oppdatert om henvisning og synsrehabilitering. For noen er dette en påminnelse, for andre kan det være helt nytt. Dette vil uansett være positivt for deres arbeid når de har pasienter som har behov for bistand, og det vil være positivt for pasientene som blir henvist og da får den hjelpen de har rett på og behov for. Som fagperson er det viktig å vite hva som er et mulig neste steg i prosessen, og som pasient er det viktig å få informasjon om det man har rett på. Vi håper også at det på lengre sikt bidrar til at henvisning til synsrehabilitering blir en del av en rutine. Det å bli henvist til synsrehabilitering kan ha en stor innvirkning på brukere. Rehabiliteringen er et tredelt opplegg som tar for seg følelsesmessige reaksjoner på synstap for seg selv og sine nærpersoner, den fysiske siden som handler om mobilitet og det å orientere seg trygt i hverdagen, og en funksjonell side som handler om å ta i bruk hjelpemidler og kompenserende teknikker. På kurs lærer man seg å ta tilbake hverdagen og sine selvstendige liv med de justeringene som nå må gjøres. Ofte føler man seg alene når man står i en slik situasjon, og derfor er det også viktig å få møte andre som er i en liknende situasjon. Den riktige rehabiliteringen kan bidra til at man får tilbake selvstendighet og god livskvalitet, kan komme i arbeid igjen, føler mestring og kan i noen tilfeller redde liv. For noen er det avgjørende at en fagperson henviser for at rehabiliteringen skal igangsettes. Veilederen vil gi fagpersoner rask tilgang til informasjonen som trengs når de skal henvise en pasient. Ikke alle fagpersoner har like mange pasienter som har behov for synsrehabilitering, så derfor er det nyttig å kunne hente ut kort og enkel informasjon i en travel hverdag.

Plan for gjennomføring

I første del av prosjektet utvikles det webinar. Her må innhold spisses, Powerpoint lages og datoer settes. Samtidig innhenter vi kontaktinformasjon for å kunne sende ut invitasjoner. Invitasjoner sendes ut minimum to måneder før webinarets dato. Dette er for at øyelegene kan planlegge sin undervisningstid. Før første webinar utvikler vi et Questbackskjema, både for å evaluere selve webinaret, men også for å innhente informasjon om hva fagpersonene har behov for å vite mer om eller hva som er uklart. Questbackskjema er ferdig i god tid før første webinar. Webinarene gjennomføres og Questbackskjema sendes ut etter hvert webinar. Ut ifra tilbakemeldingene på Questbacken utvikler vi en digital veileder. Første versjon av denne vil trykkes til stand for utdeling på norsk oftalmologisk forenings høstmøte. Ellers vil den digitale legges ut på vår nettside sammen med informasjon om henvisningsrutiner. Vi deltar på norsk oftalmologisk forenings høstmøte med stand over to dager og er tilgjengelige for fagpersonene som deltar. I siste del av prosjektet evaluerer vi prosjektet og går gjennom hva vi kan videreføre fra prosjektperioden.

Prosjektleder

Ingrid Jøssang

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Øyelegen er ikke blind for mulighetene, vel?
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2025: kr 370 000, 2026: kr 30 000
Startdato
01.02.2025
Sluttdato
31.01.2026
Status
Under gjennomføring