Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Samsykeligheten mellom autisme og spiseforstyrrelser er høy og symptomene overlapper. Forskning viser at personer med en autismediagnose har økt risiko for å utvikle spiseforstyrrelser. Dette kan knyttes til vanskeligheter med følelsesregulering, rigide tankemønstre og behov for kontroll, som ofte følger med både autisme og spiseforstyrrelser. Sensoriske utfordringer, overfølsomhet for smak, lukt og tekstur kan føre til restriktiv spising, mens ekstra behov for forutsigbarhet og faste rutiner kan føre til at spisemønstre blir et verktøy for å opprettholde kontroll. Slike mønstre kan eskalere til alvorlige spiseforstyrrelser, spesielt blant kvinner med autisme. Det fins i dag ikke gode nok forståelsesmodeller for samsykeligheten eller hvordan dette skiller seg fra annen spiseforstyrrelse. Få behandlingsmetoder for spiseforstyrrelser er tilpasset denne gruppen, noe som gjør at mange føler seg misforstått og kan oppleve behandling som skadelig. Det er stort behov og etterspurt fra pårørende og brukere selv om mer kunnskap, bedre tilpassede tiltak og praktiske tips for brukere, pårørende og fagpersoner om autisme og spiseforstyrrelser. Prosjektet vil fremme interesse for og sammenhenger mellom autisme og spiseforstyrrelser, og fremme kompetanse i å forstå og møte fenomenene.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi lager fem gratis webinarer (90 min) med 70 deltakere per gang tilpasset folk med autisme/pårørende/hjelpere som arbeider med autisme/spiseforstyrrelser. Man kan være med på en/alle. Første del med kunnskapsformidling danner grunnlag for 5 informasjonsvideoer. 3 korte klipp (3 minutter) vil også utvikles basert på disse videoene. Del 2 åpner for spørsmål og dialog mellom deltakerne og tas ikke opp. Webinaret drives av erfarne terapeuter/brukereksperter, og ivaretar etiske betraktninger som trygghet/åpenhet/inkludering. Evaluering via tilbakemeldingsskjema hver gang ivaretar måloppnåelsen.Risiko for lav deltakelse ivaretas ved samarbeid med autismeforeningen. Serien dekker: 1.Sammenhengen mellom autisme og spiseforstyrrelser: Forskningen rundt samsykeligheten, de vanligste utfordringene personer med autisme møter rundt mat og spising, risikofaktorer og hvordan gjenkjenne spiseforstyrrelsestegn utforskes. 2.Selektiv spising: Hvordan selektiv spising påvirker matvalg og spiseatferd, og strategier som kan brukes i møte sensoriske utfordringer uten å utvikle skadelige spisemønstre utforskes. 3.Rutiner, kontroll og rigiditet: Mange med autisme har et sterkt behov for rutiner og forutsigbarhet rundt mat. Temaer er hvordan rigiditet kan føre til restriktiv spising, utvikling av ritualer knyttet til mat, når rigiditet er en utfordring, når kan det være nyttig, og hvordan balansere behovet for kontroll med fleksibilitet i kostholdet. 4.Følelser, mat og selvregulering: Vi utforsker hvordan utfordringer med å gjenkjenne og regulere følelser påvirker spising, og hvordan stress, angst og overveldelse, kan føre til overspising eller restriksjon. Vi gir praktiske teknikker for stressmestring og emosjonell bevissthet, og tips til pårørende om å støtte i følelsesgjenkjenning. 5.Kommunikasjon, støtte og behandlingstilnærminger til spiseforstyrrelser hos personer med autisme: Hvordan snakke om mat og kropp, tilrettelegging av behandling, råd til pårørende og fagpersoner.
Antall deltakere
350
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Webinarserien første del danner grunnlag for informasjonsmaterialet som kan promoteres og spres i sosiale medier, hjemmeside, nyhetsbrev og artikler. Informasjonsmaterialet vil da være basert på de fem temaene i webinarserien og bestå av fem videoer med kunnskapsgrunnlag (45 min). I tillegg vil informasjonsmateriellet inkluderer tekst med korte 3 minutters video om tematikken som kan brukes til å spre kjennskap til webinarene og sentrale tematikker. Korte videoer (3-5) vil også kunne være relevant å spre i kanaler som TikTok og YouTube for å nå bredere målgruppe. Denne kunnskapen dekker et klart behov i helsetjenestene, samt til den enkelte med autisme og spiseproblematikk. Helseprosjektet vil fremme økt bevissthet omkring samsykeligheten og bidra til kvalitetsutvikling i hjelpetilbudene. Via erfaringsbasert kunnskap vil vi bidra med å styrke retningslinjene for behandling for pasienter med autistiske trekk og samtidige spiseforstyrrelser, og øke bevisstheten om hvordan gi tilpasset hjelp og oppfølging. Dette vil kunne fremme livskvalitet, mestring, økt trygghet, støtte, anerkjennelse og forståelse både for den enkelte person med autisme og spiseforstyrrelser/spiseproblemer, og for deres familie/nære og deres hjelpere. Via prosjektet forventer vi å: – Å øke forståelsen for sammenhengen mellom autisme og spiseforstyrrelser. – Å forbedre behandling og oppfølging for denne målgruppen, og fremme kompetanse innen psykisk helsefeltet. – Å bidra til å skape en digital plattform der brukere kan føle seg sett og hørt og styrke livskvaliteten og mestringsevnen hos både brukere og deres familier. – Å gi praktiske tips om selvregulering, stressmestring og kostholdsplanlegging, samt strategier for å forbedre kommunikasjon og hjemmeatmosfære.
Plan for gjennomføring
Vår 2025: • Oppstartsmøte med etablert prosjektgruppe. Se over. Innholdsutvikling, evalueringsskjema, arbeidsfordeling og strateginotat med tanke på markedsføringen utvikles. • Innhente oversikt over litteratur på området. Prosjektleder vil være sentral. • Innhente tilbud på digitale tjenester for gjennomføring av webinar. Giskegjerdet er ansvarlig, velge digital plattform for gjennomføring. Høst 2025: • Prosjektmøte for oppfølging av markedsføring, distribuering og evaluering. •. Markedsføre og gjennomføre webinar 1, 2 og 3. Prosjektleder ansvarlig. Gjøres i samarbeid med autismeforeningen. • Evaluering av hvert webinar via evalueringsskjema utviklet av prosjektgruppen. • Klippe til videoer fra webinarer 1, 2 og 3 • Distribuere videoer fra webinar 1, 2 og 3 • Markedsføre og gjennomføre webinar 4 og 5. Prosjektleder ansvarlig. Gjøres i samarbeid med autismeforeningen. • Klippe til videoer fra webinar 4 og 5 • Distribuere videoer fra webinar 4 og 5. Prosjektgruppen i samarbeid med autismeforeningen. • Utvikle 3 korte videosnutter basert på informasjonmaterielle til spredning i aktuelle kanaler. Vår 2026: • Prosjektmøte for å evaluere webinarene og for innholdsproduksjon til informasjonsmateriell etter prosjektslutt. Evaluering av hvert webinar. Prosjektgruppen er sentral. • Distribuere informasjonsmateriell. Følge strategiplan utviklet av prosjektgruppen. • Spredning av informasjon og erfaringer via kurs, veiledning og digitalt. • Overordnet evaluering og resultatrapport.