På to hjul i blinde

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Prosjektet “På to hjul i blinde” retter seg mot blinde og svaksynte personer i Rogaland. Personene er enten født blinde eller svaksynte, eller har blitt blinde som følge av sykdom eller ulykke. På grunn av sin synshemming sliter veldig mange med psykisk og fysisk helse. Forskere mener at fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde og forbedre vår psykiske helse og forebygge depresjon og angst. Stivemuskler og dårlig balanse er spesielt vanlig for synshemmede. Oftest på grunn av stillesitting og redsel for å ferdes ute på egenhånd, som i sin tur gjør at mange av våre medlemmer blir isolerte. To av våre medlemmer som har erfaring fra tandemsykkling har kommet med et forslag til fylkeslaget om å starte opp en tandemsykelgruppe. Kartleggingen av interesse blant medlemmene viste at et stort antall ønsker å være med i sykkelgruppen, delta på felles treninger og reise på tur sammen på tandemsykler. El-tandemsykling er spesielt egnet for synshemmede på grunn av at mange er i for dårlig form til å starte med ordinær sykling. Syklenes elektriske motor vil bli brukt etter behov for å oppnå best trening for hver enkelt. Med en egen ledsager/pilot som styrer ferden, vil sykkelturen føles trygg for den synshemmede. Når man ikke kan sykle alene er tandemsykling god måte å komme seg frem på.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi starter prosjektet med å invitere de som har vist interesse for å bli med i Tandemsykkelgruppen til en samling, sammen med sine piloter til informasjon og kursing i tandemsykling. Kurset og informasjonen skal gi trygghet både for deltakerne og pilotene, før vi starter med teningene. For eksempel er det blir viktig å formidle hvordan vi forholder oss til andre trafikanter, forskjellige underlag og hvordan pilot og den synshemmede kommuniserer under syklingen osv. Det blir satt opp faste treningstider hver uke. Målet er å kunne reise sammen på tur etter en periode med trening. Det blir arrangert både lange og korte turer. Prosjektet evalueres gjennom en kartlegging som gjøres i starten og på slutten av prosjektperioden. Deltakerne svarer på et spørreskjema og intervjues. eksempel på spørsmål kan være: hvilken erfaring deltakerne har fra sykling og fysisk aktivitet. Vi registrerer hvilke resultat hver og en har hadde i begynnelsen og hva de har oppnådd i løpet av prosjektet, samt spørsmål om aktiviteten har gitt følt endring i psykisk helse. Videre spørsmål kan være om mestring og sosialisering, nye venner etc. Svarene lagres i Blindeforbundets systemer. Informasjon med person informasjon krypteres. Resultatene formidles til deltaker og pilot underveis. Utfordringer kan være at en deltaker mister sin pilot eller at piloten ikke har anledning til å trene like ofte som deltaker. Vi har opprettet en database med piloter som kan steppe inn som vikarer for pilotene som blir forhindret i å stille opp sammen med sin deltaker, eller inngå som ny pilot for vedkommende. Andre utfordringer er skader. Hvis man faller av sykkelen og skader seg, har vi rutiner for dette. Både pilot og deltaker skal alltid ha med førstehjelpskrin og mobiltelefon. Hvis nødvendig kan de tilkalle hjelp eller ringe etter taxi, hvis deltaker og pilot ikke kan fortsette på turen. Ved individuelle treninger har piloten ansvar for å få deltaker og tandemsykkel trykt hjem.

Antall deltakere

60

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet ” På to hjul i Blinde” handler om å gi blinde og svaksynte muligheten til å komme ut i frisk luft og bli glad i fysisk aktivitet. Det handler om å motivere de til å tørre å utfordre seg selv og lære seg å stole på sin pilot på tandemsykkelen gjennom kurs og samhandling. Vi ønsker å starte opp en permanent tandemsykkelgruppe som samler og motiverer de synshemmede til å komme sammen og bli i bedre form, og tilbyr kurs med treningsopplegg og tilby medlemmene å låne/leie tandemsykler. Sykling gir trening i balanse som er viktig i hverdagen, forbedret fysisk og psykisk helse, mestringsfølelse og sosialisering. Mange av deltakerne vil i utgangspunktet ha et lavt aktivitetsnivå, derfor vil effekten bli ganske umiddelbar. Gevinsten med å ha fysisk trening ute er at det vil gi overskudd i hverdagen og kan også ha positiv innvirkning på humør og livskvalitet, og at det vil redusere stress. Mange som er fysisk aktive sammen med andre, opplever at det sosiale også bidrar til økt trivsel og godt humør og at deltakerne finner nye venner som er i samme situasjon som de selv. Det å sykle ute får deltakerne også føle vinden mot kroppen, kjenne luktene langs veien og høre lydene både i by og på landeveien som de ikke ville ha fått ved innendørs trening.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder bestiller el-tandemsykler. Når disse er levert til Blindeforbundet vil disse bli oppbevart på en sikker lagerplass til de er delt ut til deltakerne. Deltakerne settes opp på liste og får låne etter tur. Deltakerne skriver personlige forsikringer på syklene før de blir levert ut. Alle som ønsker å være medlemmer i Tandemgruppen og disses piloter inviteres til felles informasjonsmøte og deretter kurs. Her informeres det om regler for lån av sykler og vedlikehold. Deltakerne er ansvarlige for tandemsyklene i låneperioden. Forslag til egentrening presenteres og datoer for samlede treningsturer og turreiser presenteres. Prosjektgruppen har faste møter der de jobber med planlegging og andre ting som dukker opp. Rekrutering av deltakere til Tandemsykkelgruppen og pilot databasen vil skje kontinuerlig. Prosjektgruppen vil delta på noen av treningsturene og lengre turer.

Prosjektleder

Solfrid Kjærvoll-Birkedal

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
På to hjul i blinde
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2023: kr 400 000
Startdato
29.03.2023
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring