Pop-up førstehjelpskurs

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi har flere medlemmer som er i ferd med å utdanne seg til autoriserte førstehjelpere. De er ivrige og engasjerte, og ønsker å både bruke og videreformidle denne kunnskapen. Slik kan våre mannskaper både øve seg, og samtidig spre kunnskap og gi erfaring videre til andre deler av befolkningen. Slik kan samfunnet være bedre rustet i beredskapsarbeid, også ved hjelp av ikke autoriserte mannskaper.

Målsetting for prosjektet

200 mennesker skal ha kunnskap og erfaring med praktisk hjerte- og lungeredning. Disse skal være i stand til å håndtere en hjertestarter, og vite hvordan man undersøker og setter i gang livreddende førstehjelp.

Målgruppe

Vi har som mål å nå ut til en bred del av befolkningen, både aldersmessig og sett i forhold til interesser og allerede ervervede kunnskaper omkring emnet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Hovedaktiviteten i prosjektet vil være gjennomføringen av selve mikro førstehjelpskurset. Ved bruk av mannskapsvogn som har både utstyr for kort og enkel undervisning, samt Annedukker og hjertestarter for praktisk øvelse, vil vi kunne være svært tilgjengelige for å gjennomføre aktiviteten der de ulike menneskene befinner seg. Det vil bli lagt vekt på praktisk øvelse, samt effektivt og korte kurs.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar og februar: Utarbeide enkelt kursopplegg. Planlegging og organisering. Kontakt med aktuelle aktører. Innkjøp av utstyr. Mars: Klargjøring av utstyr, profilering og tilpasning av vogna. April: Planlegging og videre organisering. Innspurt på utstyrsklargjøring. Mai: Øvelser i gjennomføring. Juni: Gjennomføring. Juli: Gjennomføring. August: Gjennomføring. September: Gjennomføring. Oktober og November: Økonomisk gjennomgang og evaluering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I de senere år har tilgjengeligheten til brukervennlige hjertestartere i det offentlige rom økt betraktelig. Disse viser seg å gjøre stor nytte ved akutt hjertestans på ulike arenaer. Det å kunne nyttiggjøre seg og håndtere disse hjertestarterne på en trygg måte, er viktig for et godt resultat ved akutte hendelser. Med dette som bakgrunn satte vi oss et mål om å nå ut til en bred del av befolkningen, der alle typer mennesker som representerer vår befolkning. Mennesker mellom 13 år og oppover var i målgruppen, og vi mente at det ville være realistisk å gi minimum 200 personer god demonstrasjon og erfaring i bruk av hjertestarter som del av hjerte- og lungeredning. Samtidig så vi at et delmål også ville være å gi egne mannskaper verdifull egenerfaring i å både demonstrere, undervise og få grundig kompetanse i selv å utøve hjerte- og lungeredning med hjertestarter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektgruppa mener at vi bidro sterkt til dette blant mennesker som ikke var interessert nok til å søke slik kunnskap uoppfordret og med større anstrengelse. Også i egen organisasjon fikk vi økt engasjement og kompetanse som vi kan bruke i forlengelsen av dette prosjektet. Vi hadde en gjennomgang av utarbeidet, enkelt kursopplegg fra våre kursansvarlige hos mannskapene i forkant slik at vi hadde en forenlig og fersk utøvelse av opplegget vårt. Med 769 talte personer som fikk demonstrasjon og god erfaring i bruk av hjertestarter, samt en del nysgjerrige tilskuere, så kan vi konkludere med god måloppnåelse. Under og etter prosjektet har vi i tillegg fått mange nye medlemmer som har tatt eller nå går på kurs i grunnleggende førstehjelp for mannskaper. Dette mener vi er grunnet stor synlighet på arrangementer gjennom vårt prosjekt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

769

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi startet med både invitasjon i lokalavisen og et ferdig formulert skriv der vi kunne tilby vår tjeneste beskrevet i prosjektet. Dette skrivet med enkel beskrivelse av prosjektet medførte raskt et variert spekter i oppdrag. Ved bruk av mannskapsvogn som ble både utstyrt for kort og enkel undervisning, samt øvedukker og hjertestarter for praktisk øvelse, dro vi ut til 8 ulike og avtalte arrangementer. Det ble lagt vekt på praktisk øvelse, samt effektivt og kort demonstrasjon i forkant. Demonstarsjoner og gjennomføring ble utført i noe varierende og tilpasset grad ut fra både alder og interesse hos menneskene. Vi hadde 18 mannskaper som deltok utøvende i prosjektet totalt. Noen deltok litt, og andre var innvolvert i over 60% av oppdragene. Vi deltok på følgende 8 arrangementer: 1.mai-arrangement, heimevernsøvelse, friluftstur for ungdomsskoleelever, Arendalsuka (5 dager), P4 sin sommerturne, Vegårsheidagen, Dølemomarknaden og Kirkens Bymisjon. På alle arrangementene hadde vi god oppslutning , men metode måtte ofte tilpasses. Vi registrerte deltakere, og en del fikk vi også til å vurdere eget læringsutbytte. Under Arendaluka fikk barn og unge snurre lykkehjul etter gjennomføring.

Resultater og resultatvurdering

Det var særlig lett å engasjere de yngste i disse demonstrasjonene og aktiviteten omkring hjertestarter. Vi hadde også små barn utenfor vår målgruppe som synes det var spennende og interessant, og som velvillig forsøkte seg. Mange voksne mente de kunne hjerte- og lungeredning, og måtte overbevises om at alle trenger å trene på dette. Veldig få hadde dessuten heller ikke sett eller forsøkt en hjertestarter i aktivitet, og måtte bevisstgjøres på at dette er nyttig både for dem selv og andre. Mange hastet også litt ofte, og tok seg lite tid. Vi måtte derfor i noen tilfeller korte ned noe på grundigheten i aktiviteten, og prioritere det nødvendigste i demonstrasjon og erfaringsutøvelse. Med engasjerte mannskaper var det lett å få disse med på arrangementene. De som var mest utrygge fikk god tilnærming ved å sammarbeide med mer erfarne mannskaper.

Oppsummering og videre planer

Vår mannskapsvogn og utstyret i denne er i ofte bruk og gagner samfunnet i stor grad på flere ulike områder. Den brukes på kurs, ved leteaksjoner og innredes nå videre for beredskap ved eventuell svikt i nødnettsystemet i vårt lokalområde. Den er dermed et godt hjelpemiddel i vårt frivillige arbeid for økt folkehelse og beredskap. Vi er nå kjent som en ressurs i å gi folk erfaring i bruk av hjertestarter i lokalmiljøet og blir brukt i slikt arbeid også etter prosjektets avslutning. Planene i forlengelsen av prosjektet er å fortsette førstehjelps- og beredskapsutvikling i eget lag og område.

Prosjektleder

Anette Helene Kiil Solstad

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Pop-up førstehjelpskurs
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2022: kr 280 000
Startdato
15.01.2022
Sluttdato
15.01.2023
Status
Avsluttet