Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
I forbindelse med ny barneradiologisk avdeling ble vi oppmerksomme på behovet for bedre forberedelse til MR-undersøkelser. Mange føler seg engstelige og utrygge, særlig små barn og pasienter med angst og depresjon. Dette medfører ofte tidkrevende tilrettelegging, som er belastende for pasient og helsepersonell. Vi har laget en hjemmebasert video-forberedelse, som i dag er spesielt tilpasset barn opp til 10 år. Løsningen har behov for videre tilpasning for ungdom, voksne og oversettelser til flere språk. Vi vil tilby lett tilgjengelig video-basert informasjon om den radiologiske undersøkelsen, tilpasset ulike aldersgrupper og språklige behov. Web-appen skal bidra til redusert angst, bedre helsekompetanse og redusert behov for tidkrevende tilpasninger for å kunne gjennomføre undersøkelsen. Appen har potensial til å bli landsdekkende, og kan enkelt utvides til flere bildeundersøkelser og språk for å nå et bredere pasientgrunnlag. Appen vil være spesielt god støtte for pasienter som gjennomgår psykiatrisk utredning, der MR er et viktig verktøy for å vurdere fysiske årsaker til psykiske plager som depresjon, angst og psykose. Målet er å redusere pasientenes utrygghet og dermed gi et bedre møte med helsevesenet. Delmål er å senke behovet for tidkrevende tilrettelegging.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold: Løsningen er laget som en «e-læring», som gir pasientene mulighet til å forberede seg hjemmefra i et trygt og kontrollert miljø, og kan dermed redusere psykisk belastning. En web-app er en nettside utformet som en app med enkelt brukergrensesnitt, der brukeren slipper å laste den ned til telefonen som en «vanlig» app. Dette formatet er langt rimeligere å utvide og vedlikeholde. En utvidet web-app tilpasset ungdom og voksne vil, som for barna, bestå av: fem korte filmklipp (ca 1 min per stk) som forklarer MR-undersøkelsen og lydene skanneren lager, og svar på vanlige spørsmål som: «hva er en MR maskin?», «hvor lang tid tar det?» og «hvorfor må jeg ligge stille?». Vi vil også utvide innholdet til å dekke 2 nye radiologiske undersøkelser. Målgrupper: Målgruppene er barn, unge og voksne som skal gjennomgå radiologiske undersøkelser, samt deres pårørende. Innholdet for hver undersøkelses-type tilpasses 2 ulike aldersgrupper/evnenivåer: barn og ungdom/voksen. Prosjektet er særlig relevant for pasienter med psykiske reaksjoner på undersøkelsen, som angst eller frykt. Løsningen er også spesielt nyttig for personer som har vanskelig for å forstå skriftlig informasjon. Appen er i dag på norsk og engelsk, men ønskes oversatt til eksempelvis arabisk, polsk og/eller ukrainsk. Evalueringen vil inkludere brukertesting og tilbakemeldinger/spørreundersøkelser for å vurdere om appen bidrar til redusert angst og økt helsekompetanse. For å se om appen tas i bruk, måles antall klikk. Sikkerhet og etikk: Løsningen er laget av Helse Vest IKT og i tråd med regler for personvern ved anonymisering og etterlevelse av GDPR. Innholdet vil tilpasses pasientenes alder/behov, og informasjonen skal være støttende, uten å skape unødvendig frykt. Forventede utfordringer: Språkbarrierer løses ved å prioritere nødvendige språk. Sikre at løsningen brukes: enkel tilgang og SMS-påminnelser hvis mulig.
Antall deltakere
100
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For deltakere/målgrupper (barn, unge og voksne): Prosjektet forventes å ha umiddelbare positive virkninger for deltakernes psykiske helse ved å redusere angst og usikkerhet knyttet til MR-undersøkelser. Gjennom video-basert forberedelse hjemme vil deltakerne få muligheten til å bli kjent med prosessen på en trygg og forståelig måte, tilpasset deres alder og språklige behov. Dette kan føre til økt selvtillit og bedre mestring av undersøkelsen. Langsiktig forventes det at deltakerne, spesielt de med psykiske plager som angst eller depresjon, vil oppleve bedre psykologisk forberedelse og redusert behov for tilpasninger som beroligende/narkose, noe som også kan redusere belastningen på helsepersonell. Gjennom bedre forberedelse reduseres psykisk belastning før og under undersøkelsen, og pasientene vil kunne delta mer aktivt i behandlingsprosessen. Langsiktig vil dette kunne føre til en mer effektiv utredning og behandling, med en helhetlig tilnærming som tar hensyn til både de fysiske og psykiske aspektene ved pasientens helse. For befolkningen/samfunnet: Web-appen er ment til å kunne brukes i hele landet. På samfunnsnivå forventes det at prosjektet vil bidra til en mer kostnadseffektiv helsetjeneste ved å redusere behovet for tilpasninger som beroligende/narkose og forkorte den generelle forberedelsestiden for MR-undersøkelser. Ved å gjøre forberedelsene mer tilgjengelige og effektive, kan det også føre til færre avbrutte eller utsatte undersøkelser, noe som vil redusere ventetider og belastning på helsevesenet. Langsiktig vil prosjektet bidra til økt helsekompetanse i befolkningen, med en mer informert og mindre engstelig pasientgruppe, noe som kan føre til bedre resultater både på individnivå og for helsevesenets effektivitet.
Plan for gjennomføring
Prosjektforberedelser (Måned 1-2): Etablere prosjektteam & definere målsetninger. Utvidelse til flere undersøkelsestyper og språk: velge 2 nye bildeundersøkelser (eksempelvis CT & nukleærmedisin) og 3 nye språk sammen med referansegruppe. Ansvar: Prosjektleder (koordinerer), helsepersonell (innhold), utviklingsteam (teknisk forberedelse), referansegruppe (innhold og bruk). Utvikling av app og innhold (Måned 3-6): Videreutvikle første versjon av appen med egne videoer for ungdommer/voksne og flere undersøkelser og språk. Planlegging og filming av nytt materiale for ungdom/voksne. Testing av brukergrensesnitt og funksjonalitet. Ansvar: Utviklingsteam (teknisk utvikling), helsepersonell (innhold), designere (UX) og referansegruppe (innhold og bruk). Rekruttering og brukertesting (Måned 7-9): Rekruttere 50–100 deltakere til testing. Klipping og tilpasning av filmer etter tilbakemeldinger. Ansvar: Prosjektleder (koordinerer), helsepersonell (rekruttering), UX-team (tilpasninger) og referansegruppe (innhold og bruk). Videreutvikling (Måned 10-12): Implementere endringer etter testing og forberede helsepersonell på bruken. Klippe og ferdigstille nytt filmmateriale for ungdom og voksne. Ansvar: Utviklingsteam (tekniske endringer), helsepersonell (opplæring) og referansegruppe (innhold og bruk). Evaluering og videreutvikling (Måned 13-18): Evaluere appens effekt på angst og helsekompetanse. Videreutvikle appen, inkludert forbedring av filmklippene. Ansvar: Prosjektleder (koordinerer), referansegruppe & utviklere (dataanalyse). Lansering og implementering (Måned 19-24): Lansering og utvidelse til flere helseinstitusjoner med nytt innhold. Ansvar: Prosjektleder (overvåking), utviklere (plattformutvidelse). Måned 24: Ferdigstille sluttrapport. Ansvar: Prosjektleder.