Radio av og for dyslektikere

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi har stor etterspørsel etter lydbøker blant våre brukere, og ser stadig etter flere anledninger til å involvere våre medlemmer, pårørende og andre som står saken nær. En podcast er en god løsning, da det er «tidløst», tilgjengelig, og kan romme svært mye informasjon i en svært pedagogisk form.

Målsetting for prosjektet

1. Spre informasjon om: o Hva dysleksi, dyskalkuli og SSV er på en tilgjengelig måte o Gi mennesker med disse vanskene en pålitelig og spennende stemme o Henvise mennesker med flere spørsmål til podcasten o Lage minst 1 episode i måneden

Målgruppe

Dyslektikere, brukere av nettsiden, pårørende, foreldre, forskere, studenter, allmennheten generelt.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Aktiviteten koordineres av ansvarlig i sekretariatet, som hjelper med teknisk, redigering og til å fremskaffe innhold og bidragsytere. Podcasten skal inneholde 2-3 timers innspilling fortettet ned til episoder på 20-40 minutters lengde. Programledere og øvrige bidragsytere skal være frivillige og dyslektikere. Det har allerede meldt seg en motivert og ressurssterk gruppe i Dysleksi Ungdom som kunne tenke seg å bidra med mye ledig tid og entusiasme til samtaler og lydinnspillinger. Vi legger vekt på at denne gruppen har god spredning i geografi og alder. Fra 16 til 25 år, med deltagere fra Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Honningsvåg og Ålesund så langt. Dersom det blir nødvendig, skal vi også vurdere muligheten av å hyre konsulenter eller lærere til opplæring i bruk av radiomediet, utstyret og redigeringsverktøy slik at flere av programlederne får mulighet til å oppleve mestring og lærdom gjennom prosjektet.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017 Uke 2: Bestille utstyr og klargjøre behov for innredning av studio Uke 4: Studio og utstyr klart, booking av bidragsytere Uke 6-8: Opptak Uke 9: Redigering/klargjøring Uke 10: 1. mars – slipp av første episode Uke 14: 1. April – Slipp av episode 2 osv. Ny episode i starten av hver måned. Prosjektet evalueres ved årsskiftet mens episoder er produsert i backlog, slik at man har de første tre månedene av 2018 på seg til å vurdere fortsettelse.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi har gjennomført vårt prosjekt om å skape en podcast, med det velklingende navnet “Påddkast”, av dyslektikere, for dyslektikere! Det har blitt produsert 7 episoder, alle klare for “release” i disse dager. Episodene er i sin helhet skrevet, organisert sammen og spilt inn av unge voksne med dysleksi og spesifikke språkvansker, og omfatter i tillegg dyskalkuli som tema – i tillegg til 6 andre temaer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi nådde definitivt målene vi hadde satt oss i prosjektet, men vi har IKKE maktet å følge foreslått fremdriftsplan, grunnet praktiske utfordringer. Det meste av arbeidet ble gjennomført av frivillige tillitsvalgte, med støtte fra prosjektleder i sekretariatet. Episodene slippes i løpet av mars 2018 istedenfor 1. april 2017 – mye fordi vi valgte et litt annerledes format til slutt – istedenfor å kjøpe inn eget utstyr og lage eget studio, som simpelthen ville blitt litt for omfattende.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

Det har vært noen avvik fra den opprinnelige målsetningen som er viktig å nevne. Som nevnt over, valgte vi å ikke kjøpe inn og innrede vårt eget studio, da det simpelthen ikke viste seg å være en veldig effektiv løsning ifht arbeidsfordelingen i prosjektet. Vi valgte i stedet å hyre studiotid og teknisk hjelp hos radiobyrået Både Og, som produserer mange kjente radioprogrammer og podcaster. Dette ga oss anledning til å fokusere på det journalistiske, fremfor det tekniske. I forkant av beslutningen undersøkte vi om det ville være mulig å finne, eller utdanne, en av medlemme tilknyttet prosjektet, til å håndtere den tekniske byrden, men dette skulle vise seg å være vanskelig. Prosjektet ble drevet frem av styret i Dysleksi Ungdom, en egen gruppe innad i Dysleksi Norge som engasjerer ungdommer i organisasjonen. Vi samlet alle engasjerte medlemmer som hadde noe å bidra med, og sendte ut båndopptagerutstyr landet rundt for å gjøre opptak – eller sendte med en “journalist”. Prosjektet fikk to hoved-programledere, Dan og Gina, som man hører i de fleste episodene. De tok ansvar for å hente inn historier fra medlemmer, lage spalte-innhold, og intervjue gjester.

Resultater og resultatvurdering

Vi er veldig fornøyd med det enedelige produktet, Dysleksi Norges Påddkast! Det slippes i disse dager, men har vært noe forsinketgrunnet sykdom i sekretariatet. Det er 7 episoder, halvtimes lange, som slippes på egen nettsides, iTunes og alle andre kilder for podcast-nedlastning. Nå jobber styret i Dysleksi Ungdom hardt med å gjennomføre markedsføring av påddkasten. Vi har gjennomført et prosjekt som har engasjert et tredvetalls medlemmer direkte, og som forhåpentligvis vil bli hørt av mange i tiden fremover. Vi har gjennomført hovedmålet med å lage et format som folk med spørsmål om sin sitasjon (f.eks. foreldre) kan laste ned og lytte til på en svært tilgjengelig måte. Med negativt fortegn kan vi nevne at prosjektet har tatt nevneverdig lenger tid enn planlagt, og at gjentagelsesevnen vår er mindre enn i utgangspunktet planlagt. Det er fremdeles en utfordring å skape denne typen innhold for våre medlemmer, men at vi har maktet å gjennomføre er meget positivt.

Oppsummering og videre planer

Vi kunne godt tenke oss å lage en sesong 2 av påddkasten, om vi får mange lyttere til denne første sesongen! Det avhenger derimot av at vi har medlemmer med mye fritid og relativt mye kompetanse for hånden. Hovedmålet med prosjektet var å bruke våre ansattressurser og økonomi til å muliggjøre for frivillige medlemmer å gjøre så mye de kunne. Dette lyktes vi med, men vi forutså ikke de mange “typiske” vanskene som kommer med frivillighet – at vi har begrenset med arbeidstid, kapasitet og kompetanse. Alt tatt i betraktning er vi derimot meget stolte av at produktet ble så profft!

Prosjektleder

Adam Thomas Tumidajewicz

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Radio av og for dyslektikere
Organisasjon
Dysleksi Norge
Beløp Bevilget
2017: kr 80 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet