Rask respons-evne til å handle

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi ønsker å styrke beredskapen som hjelpekorpset i Sandefjord driver. Overflateredning er en spesialkompetanse som krever redningsteknisk utstyr og kompetanse. Røde Kors mener at det er viktig å få denne kompetansen ut på våre søk og redningsoppdrag, samt i den generelle beredskapen vi tilbyr til det offentlige.

Målsetting for prosjektet

Utdanne egne medlemmer for å bidra til sikkerhet på sjøen og ved redningsoppdrag langs vann primært i Vestfold.

Målgruppe

Målgruppen er alle som ferdes på sjøen, primært i Vestfold. Vår nye redningsbåt har også kapasitet til å kunne bidra utenfor Vestfold.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Opplæring av mannskaper og medlemmer vil foregå i egen regi, muligens ved å kjøpe inn noe ekstern instruktørkompetanse. Det vil bli praktisk og teoretisk opplæring i egne lokaler, og vi har også egen båt som kan benyttes både innlands og på sjøen. Dette vil styrke kompetansen ytterlig da vi benytter eget utstyr. Videre har vi mulighet til å leie nødvendig utstyr internt i Røde Kors Etter opplæring vi mannskapene benytte og vedlikeholde kompetansen primært ved beredskapsvakt på Røde Kors båten, men også ved redningsaksjoner nær land.

Fremdriftsplan for prosjektet

Oppstarten vil være når finansiering er sikret, tiltenkt juli 2018. Etter etter opplæring av mannskaper vil beredskapen kunne iverksettes. Videre til kompetansen benyttes gjennom re trening gjennom hele året i hjelpekorpset. Utstyret er av varig verdig, og det vil derfor kunne benyttes både internt i Sandefjord, men også ved kurs og annen opplæring andre steder i Vestfold og omeng.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet hadde som mål og gjennomføre opplæring på egne mannskaper innen overflateredning. Dette ville innebære at våre mannskaper kan utføre enkelte red-ningsoppdrag i vann. Dette kan f.eks. være søk under bryggekanter, ta seg frem til en båt som er godt på skjær eller svømme inn til en øy som vi ikke kan legge til på. Alt dette er meget viktig ved en beredskaps langs sjøen. Siden Sandefjord RKH har fått ny båt, samt en mindre båt på tilhenger – er det viktig å tenke sikkerhet for egne mannskaper, og nye muligheter for både oppgaver og bruk. Det kan frestå som lite at det er oppgitt 14 personer i målgruppen, men dette gjennspeiler kun de som har deltatt på kurs. Den store målgruppen er jo de Røde Kors nå kan hjelpe og vil kunne hjelpe i fremtiden med tanke på økt kompetanse og utstyr til gjennomføring.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er gjennomført innkjøp av relevant utstyr i henhold til prosjektsøknaden. Vi føler vi har oppnåd alle målene som er satt. Det er også tilkommet positive synergieffekter som økt sammarbeid med lokalt brannvesen og Tjøme Røde Kors Hjelpekorps som driver en tilsvarende tjeneste.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

14

Prosjektgjennomføring/Metode

Det er gjennomført et kurs i regi av Sandefjord RKH til opplæring, samt at vi har bidratt til gjennomføring av et kurs til på Tjøme etter samme modell. Vi har også kunnet bidra med utstyr til dette kurset. Når det gjelder innkjøp av utstyr ble det kontaktet flere leverandører, og det ble sett på ulike typer av f eks overflateredningsdrakter. Valg av leverandør ble gjort av prosjektgruppen – og det ble vurdert som hensiktsmessig og benytte samme leverandør til både kurs og utstyr. Da fikk vi også tilgang til opplæring som var tilnærmet lik det som ble benyttet

Resultater og resultatvurdering

Vi har gjennomført opplæring på flere medlemmer enn vi hadde tenkt, og det er kjøpt inn noe mer utstyr ett oppsatt i søknaden.

Oppsummering og videre planer

Det gjenstår og utarbeide en sjekkliste for vedlikehold. Sommeren står nå for døren og videre opplæring, og bruk av utstyret planlegges i disse dager. Dette betyr at medlemmer som er på frivillig beredskapsvakt vil ha tilgang til utstyret, samt at Røde Kors kan stille med kompetansen.

Prosjektleder

Korpsleder Sandefjord Røde Kors

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Rask respons-evne til å handle
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2018: kr 160 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
28.06.2019
Status
Under gjennomføring