Redusert overspising og og økt selvomsorg gjennom nærvær

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hele 38 % av henvendelsene til ROS kom i 2020 fra brukere med overspisingsproblematikk. Mange har levd med anstrengt forhold til mat i tiår uten å forstå at det kan være psykiske faktorer som ligger bak spiseatferden. Overspisingen er ofte en logisk mestringsmekanisme for å dempe vanskelige tanker og følelser. Mange som kontakter helseapparatet blir oppfordret til å «spise mindre og trene mer». Det er svært få innen behandlingsapparatet i Norge som tilbyr en helhetlig veiledning. ROS vil utvikle et lavterskeltilbud som møter brukerne med en helhetlig forståelse og gir dem selvhjelpsverktøy.

Målsetting for prosjektet

Pilotprosjekt for å utvikle og teste ut Mindful Eating kurstilbud, 3 helgesamlinger over 1 år samt hjemmeøvelser, for personer som strever med overspising. Bidra til varig reduksjon av overspising, økt livskvalitet, verktøy for selvforståelse og selvomsorg for bedre fysisk og psykisk helse.

Målgruppe

Personer som har en selvopplevd overspisingslidelse/overspisingsproblematikk. Den trenger ikke være diagnostisert.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Gjennom et pilotprosjekt ønsker ROS å utvikle og teste ut et Mindful Eating-kursforløp over ett år, med tre fysiske helgesamlinger, samt individuell oppfølging mellom samlingene. Kurset vil ha plass til 10 deltakere, hensiktsmessig både med tanke på trygghet for deltakerne samt muligheten for å få en god kvalitativ evaluering av pilot-tilbudet. Samlingene vil bestå av undervisning, refleksjon og praktiske Mindful Eating og mindfulness-øvelser i relasjon til seg selv, mat og natur. Deltakerne får verktøy til å gjenoppdage ressursene i seg selv til å ta gode, helsebringende valg og håndtere og regulere vanskelige følelser på en hensiktsmessig, omsorgsfull måte. Overspising blir ikke lengre den foretrukne mestringsstrategien for vanskelige følelser. Mellom hver av de 3 helgesamlingene vil deltakerne få med seg ulike øvelser som skal gjøres hjemme. Hver deltaker vil i disse periodene ha digitale oppfølgingssamtaler med prosjektleder med hensikt å få støtte og motivere i forbindelse med hjemmeøvelsene. Samtalene vil også bli brukt for å få feedback på nødvendige justeringer av samlinger og fremtidig kursinnhold. Basert på erfaringer med piloten vil vi gjøre justering med mål om et utvidet tilbud til brukere som sliter med overspising.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – mars 2022 Utvikling av kurskonsept og forberedelser Rekruttering og opplæring av frivillige/assistenter Markedsføring av kurstilbud Rekruttering/kartlegging/intervju med interesserte deltakere April 22 – februar 23 Gjennomføring av helgesamlinger (april, oktober, februar) Individuell oppfølging av deltakere Mars – april 23 Evaluering blant deltakerne Evaluering blant prosjektgruppen og ferdigstillelse av sluttrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målgruppen var personer over 18 år med selvopplevd overspisingsproblematikk. Forløpet skulle gi verktøy for økt selvomsorg og livsglede gjennom nærvær med seg selv, maten og naturen. Nærværsøvelsene gir deltakerne større valgmuligheter for hvordan å forholde seg til vanskelige følelser uten å overspise og gi alternative regulerings og mestringsstrategier samt gjenoppdage en vennligere «indre stemme» og et fellesskap som motvirker skam og skyld. Det er behov for å styrke lavterskeltilbud til en gruppe som erfarer lite kunnskap, forståelse og hjelpetilbud. ROS har vha DAM tilbudt brukere 8-ukers kurs i ME-CL. Vi ser at mennesker som strever med overspising har stor fare for tilbakefall. Vi utviklet et 1 årig kursforløp for mer varig endring, samt økt sosialt/relasjonelt fokus. Forløpet er inspirert av ME-CL, MBSR og Mindful Self-Compassion, besto av: 3 helgesamlinger og individuelle samtaler. Pga trygghet i gruppen, praktiske hensyn, og helt nytt konsept begrenset vi til 10 deltakere.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Forløpet har gitt svært gode resultater for effektmål: – Mindre skam og skyld, mer forståelse for overspising. – Godt å være i et fellesskap hvor det er trygt å være sårbar og kunne dele vanskelige tanker. Mindre ensomhet. – Støtte fra naturen. Mer aksept for eget skiftende indre vær inkludert vanskelige følelser, inspirert av skiftende årstider og vær ute. – Økt forståelse av betydningen av selvomsorg, økt tilgang til egne ressurser for å gjøre gode valg for seg selv. – Økt kontakt og valg i sitt forhold til kropp, tanker, følelser, atferd. – Pauser og rom til å merke seg selv og ta egne behov på alvor. Økt bevissthet og økt motivasjon til å gi seg selv mer av det som er og gjør godt for kropp, hjerte og helhet. – Erfart og blitt inspirert av andre måter å forholde seg til mat og spise på. Redusert overspising. – Erfart nærvær over tid, med øving igjen og igjen. Økt erfaring og bevissthet om at nærvær gjør godt. Fått verktøy som kan anvendes resten av livet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10

Prosjektgjennomføring/Metode

Årsforløpet har gått i henhold til plan med noen små justeringer underveis basert på erfaringer og tilbakemeldinger. De tre fysiske helgesamlinger ble gjennomført som planlagt. Samlingene har bydd på undervisning, refleksjon og praktiske mindfulness-øvelser i relasjon til seg selv, mat og natur, perioder med stillhet. Tilknyttet helgesamlingene har deltakerne fått ulike nærværsøvelser som de kunne benytte hjemme, deriblant lydfiler med guidet meditasjon og yoga. Deltakerne har hatt tilbud om månedlige digitale oppfølgingssamtaler med prosjektleder med hensikt å støtte og motivere deltakerne på denne nærværsreisen. Oppfølgings-samtalene ble også brukt for å sikre brukerinvolvering underveis, gjennom samtaler fikk prosjektleder feedback som støttet justeringer for oppfølging mellom og i helgesamlingene. Det ble tilbudt to gruppesamlinger online mellom samlingene for å ivareta gruppefølelse og et levende forløp også mellom samlingene. I tillegg så prosjektleder også behov for å sende ut «nyhetsbrev» med inspirasjon, dikt, lydfiler med meditasjon o.l. ca en gang i måneden for å opprettholde kontakt med gruppen, gi støtte og holde nærværsfokus og gruppefølelsen levende.

Resultater og resultatvurdering

Forløpet med nærværstrening har gitt svært gode resultater: Mindre overspising, økt selvmedfølelse, selvverd og selvtillit, bedret forhold til seg selv (kropp, følelse, spising), bedret forhold til mat, mindre skam og skyld. I tall vises bl.a: – 50 % nedgang i overspising – 40 % økning tillit til seg selv – 50 % nedgang «tror på hva min indre kritiker sier» – 30 % økning «jeg erfarer en snill, støttende indre stemme» – 30 % økning selvforståelse av hvorfor overspiser – 50 % redusert følelse av skam – 50 % økning i opplevd valg om hvordan å møte seg selv – 50 % økning i glede og nærhet til naturen Resultatene viser en svært positiv utvikling på de aller fleste punktene. Det vises kun litt bedring resultater for håndtering av stress. Vi anser resultatene som svært oppløftende og betydningsfulle, og vi har gjort oss mange verdifulle erfaringer og læringer. Deltakerne ga også svært gode tilbakemeldinger på helgesamlingenes form og innhold.

Oppsummering og videre planer

Gjennom tilbakemeldinger fra deltakere, observasjon og spørreskjema har vi lært at forløpet har hatt stor positiv effekt. Læringer vil bli delt i ROS sine kommunikasjonskanaler. Det er opplevd som et unikt, nyskapende, etterlengtet tilbud. Deltakerne har forespurt å samles om 1 år for mer læring, vi vurderer dette. De dypt takknemlige deltakerne ønsker at flere skal få oppleve noe lignende. Vi ser behov for å videreutvikle forløpet basert på tilbakemeldinger og læringer fra dette første forløpet, og teste justert versjon ut med ny gruppe for ytterlige læring. Vi vil søke om støtte til dette.

Prosjektleder

Hege Tuen Seglem

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Redusert overspising og og økt selvomsorg gjennom nærvær
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2022: kr 251 000, 2023: kr 50 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
01.05.2023
Status
Under gjennomføring