Refleksjon- og foreldregrupper

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Tilbakeføringssenteret i Stavanger Røde Kors har nå eksistert i et par år med svært gode resultater. Flere har kommet seg ut av rus og kriminalitet, fått kontakt med familie og barn og kommet seg i arbeid. Når vi har arbeidet med dette, har det vokst frem et udekket behov for foreldrene og andre voksne. Vi ser behov for samtalegrupper både med fedre og kvinne grupper samt refleksjonsgrupper der begge kjønn er i samme gruppen. Tilbakeføringssenteret har et godt samarbeid med friomsorgen, kriminalomsorgen, Auklend overgangsbolig og Åna fengsel om et pappaprogram med tanke på behovet for gruppesamtaler for fedre. Pappaprogrammet er utarbeidet av Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter og er rettet mot domfelte fedre som har et ønske om å opprettholde og/eller bedre relasjonen til sine barn. Dette programmet innebærer også en informasjonsdel til de pårørende barna, for å informere om programmet og etterspørre behov for oppfølging, både i forkant av programmet og etter ferdig gjennomført program. Et resultat av denne satsingen skal vi etablere kvinneprogram, samt felles refleksjonsgrupper.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen er personer som har vært i rusmiljø og/eller innenfor kriminalitet der utenforskapet er absolutt. Det er denne gruppen vi arbeider med innenfor alle aktiviteter tilhørende Tilbakeføringssenteret. I dette prosjektet skal vi ha et helhetlig tilbud rettet mot målgruppen som har barn, særlig kvinner. Aktivitetstilbud og metode: – Pappaprogram: Eksisterende tilbud, hvor gruppesamlingene går over 10 uker, en samling på 2,5 timer pr uke. – Kvinneprogram: Nytt gruppesamtale tilbud for kvinner generelt men også for de som er mødre, hvor selvfølelsen og morsrollen er i fokus. Gruppesamtalene går over 10 uker, en samling på 2 timer pr uke. I samarbeid med terapeut blir det i tillegg arrangert 3 gruppesamlinger for noen av kvinnene tilknyttet Tilbakeføringssenteret med fokus på god pleie av hud og kropp for å gi et helhetlig tilbud til hele mennesket og hjelpe jentene å bli flinkere til å ta vare på selg selv. Dette gjennomføres min 4 ganger pr år a 3 timer pr samling. – Felles refleksjonsgrupper: Denne gruppen er en lukket gruppe for deltakere i pappa og kvinne-programmet som ledes av ansatte og frivillig med brukererfaring. Vi tilbyr gruppesamtaler for begge kjønn der vi reflekterer over eget liv, egen situasjon og kjenne på tilhørighet. Samt dele erfaringer fra eget liv og motivere hverandre til å klare skape de endringer som ønskes hos den enkelte. Dette gjennomføres kontinuerlig 2 timer hver 14.dag, og deltakere har tilbudet også etter at pappa og kvinneprogrammet er gjennomført. – En ansatt har ukentlige mentorsamtaler og oppfølging med flere av deltakerne i refleksjonsgruppen etter behov. Røde Kors har gode rutiner for GDPR og etiske retningslinjer. Kun navn/kontaktinfo blir lagret. Etisk vurdering om deltakelse, ser på gruppesammensetning og hvem som vil få mest igjen for denne typen aktivitet. Alle aktiviteter blir evaluert ved spørreskjema eller samtaler.

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Det er knyttet mye skam til å det å være forelder og gjennomføre en soning. Målet er å trygge forelderrollen for deltakerne. Pappaprogrammet: Fedre gir selv tilbakemelding at de savner fora der de får samtale med andre fedre i samme situasjon. Her er grupper der det å være pappa er hovedfokuset. Fedrene får utveksle erfaringer, dele sårbarhet og drøfte dilemmaer de opplever med det å ha barn. De får økt kunnskap om barna og deres reaksjonsmønstre. De får verktøy som kan benyttes i samhandling med sine barn, og de får styrket troen på seg selv som pappa. I løpet av året skal vi ha 20 fedre fordelt på 3 programgjennomføringer. Det er 2-3 frivillig og 2 ansatte med på hver gjennomføring. Kvinnegrupper: Mange av kvinnene på Tilbakeføringssenteret har dårlige erfaringer med menn, har et dårlig selvbilde, og har lite erfaring med nære venninnerelasjoner. Å oppleve et kvinnefellesskap, der damene får dele sine følelser, tanker, bekymringer, gleder og sorger, er med på å styrke eget selvbilde og gi økt fellesskapsfølelse. Det er 1 ansatt og 1-2 frivillig på hver samling. Denne gruppen vil ha ca. 10 samlinger i løpet av året for 8-10 kvinner pr samling. Vi er i et samarbeid med Krisesenteret og Kriminalomsorgen om dette. Refleksjonsgrupper: Deltakere på Tilbakeføringssenteret har gitt tilbakemeldinger om at det kan være en utfordring å ha «normale» samtaler om ikke-rusrelaterte temaer. Det å få samles i et trygt rom, der alle kommer med sine styrker og svakheter, der man kan få «trene» på å samtale, er nyttig for mange som har levd lenge i rusmiljøet og i kriminelle miljøer. Her får man dele gleder og sorger, får hente styrke og motivasjon av hverandre, på tross av ulik bakgrunn og historie. Det er 2 ansatte og 1-2 frivillig på hver samling og 10-14 personer pr samling.

Plan for gjennomføring

Pappaprogram: I hver samling er det et hovedtema som deltakerne jobber med ved hjelp av ulike pedagogiske virkemidler og metoder (psykoedukasjon, MI, refleksjon og deling av erfaring, film/bilder og praktiske øvelser/oppgaver). En ansatt i samarbeid med en fengselsbetjent som begge har utdanning fra KRUS Rekrutteringen skjer via saksbehandler, fengselsbetjent og via vår ansatt. Gruppesamlingene går over 10 uker, en samling på 2,5 timer pr uke. 3 årlige samlinger. Kvinneprogram: Det blir arrangert gruppesamlinger på Tilbakeføringssenteret. I disse samlingene vil vi ha fokus på tanker de har om seg selv, med mål om å kunne bygge opp selvfølelsen samt viktigheten av å ta vare på seg selv. Disse blir rekruttert på Tilbakeføringssenteret samt rusinstitusjoner. Ansvarlig er 1 ansatt samt samarbeidspartnere. Gruppesamlingene går over 8 uker, en samling på 2 timer pr uke. Refleksjonsgrupper: Ansatte rekrutterer etter deltakerbehov gjennom mentorsamtale. Samlingene har fokus på å dele tanker samt temabasert refleksjon. Hensikten med denne refleksjonsgruppa er få deltakerne til å reflektere rundt sitt eget liv, sine valg, kjenne på trygghet og få mulighet å dele erfaringer og gjerne oppleve at de ikke er alene. Gjennomføres hver 14.dag. Rekruttering og opplæring frivillige: Vi rekrutterer frivillige blant deltagere som har kommet videre og ønsker å hjelpe andre. Vi rekrutterer frivillige også på registreringskvelder for nye frivillige i Stavanger Røde Kors. Vi evaluerer hver måned der vi samler de frivillige for å levere enda bedre. Alle kurskvelder blir også skjematisk evaluert. Evaluering: Innhenting av tilbakemelding fra deltakere ved gjennomført program, halvårlig i refleksjonsgruppene og etter deltakelse på spesifikke aktiviteter.

Prosjektleder

Ingrid Neteland

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Refleksjon- og foreldregrupper
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2025: kr 350 000, 2026: kr 50 000
Startdato
17.03.2025
Sluttdato
17.03.2026
Status
Under gjennomføring