Rehabilitering for kols i kommunene

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Nærmere 8 % av personer eldre enn 40 år har kols. Rehabilitering gir økt fysisk kapasitet, reduserer dyspné, og bedrer helserelatert livskvalitet og egen mestring. Helseeffekten av rehabilitering er større enn medikamentell behandling. 2500 personer fikk lungerehabilitering for kols i 2015 i helseforetakene. Tall i kommuner er ukjent. Lungerehabilitering organiseres som: Lungerehabilitering i kommunen, individuell eller gruppebasert, gruppebasert diagnose uavhengig rehabilitering i kommunen, enkelttilbud i kommunen. LHL ønsker oversikt over rehabiliteringstilbudet i norske kommuner og bydeler.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal levere en rapport med oversikt over hvilke rehabiliteringstilbud som finnes for personer med kols og deres pårørende i norske kommuner, en oversikt over hvor mange kolspasienter som mottar tilbud om rehabilitering samt en analyse over variasjoner i kolsrehabiliteringen i kommunene.

Målgruppe

Målgruppen er kommunale og bydeltilknyttede koordineringsenheter som etter forskrift har ansvaret for habilitering og rehabilitering av personer med kols.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

462

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det anvendes et elektronisk egenutviklet spørreskjema til kartleggingen (SurveyXact). Det gjennomføres et møte med koordineringssenter i 5 kommuner for å kvalitetssikre skjemaet slik at det blir anvendelig og gi en høy besvarelse. Et nettbasert verktøy anvendes for å opprette, gjennomføre og analysere spørreundersøkelsen. Et pilotforsøk gjøres med elektronisk utsendelse av spørreskjemaet til 10 tilfeldige kommuner. Da tester vi spørreskjema teksten, forsendelsesrutiner, returmottak og analyseprosesser. Skjemaet endres på grunnlag av resultatene fra pilotforsøket. Spørreskjema sendes til koordinerende enheter i alle landets 426 kommuner og 36 bydeler i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Ved ubesvart forespørsel vil kommunen bli purret to ganger. Elektronisk adresseliste til kommuner og bydeler og deres politiske ledelse vil bli anskaffet fra Kommuneforlaget. Statistisk Sentralbyrå gir oss beskrivende variabler om kommunene. Det skal være demografiske variabler som aldersfordeling, by-land-tilhørighet, utdannelse, arbeidsløshet, industri-næringsstruktur, allmennlege ratio, avstand til helseforetak og røykevaner blant innbyggere i kommunen. Det utføres en statistisk analyse og resultatene presenteres i en rapport og publiseres.

Fremdriftsplan for prosjektet

2H-2018: Forberedelser til kartlegging. Gjennomføring av pilotforsøk okt-nov. 2019: Utsendelse av el.spørreskjema med følgebrev til kommunene 05.01, med purringer 21.01. og 06.02.2019. Kartleggingen forventes avsluttet 01.03.2019. Etter oppretting av dataene følger 9 mnd med analyser og utarbeidelse av rapport. Resultatene fra undersøkelsen presenteres for LHL, kommunene og sentrale helsemyndigheter, på www.lhl.no, tidsskrift og konferanser.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Lungerehabilitering er en tverrfaglig, individuelt tilpasset behandling hvor hensikten er å bedre den fysiske og psykiske tilstanden til personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, fysisk trening, undervisning, pasientopplæring og råd om livsstil. Målet er å bedre etterlevelse av helsefremmende adferd. Nasjonale og internasjonale retningslinjer anbefaler lungerehabilitering som det viktigste behandlingstilbudet for pasienter med kols. Ved innføring av Samhandlingsreformen i 2012, ble det besluttet at rehabilitering skulle være en del av det kommunale helsetjenestetilbudet. Det er i dag uklart om i hvilken grad norske kommuner har etablert tilbud om lungerehabilitering, hvor tilgjengelig dette er og hva tilbudet omfatter. LHLs Nasjonale kolsråd og LHL ønsket derfor å gjøre en kartleggingsstudie der hensikten var å undersøke tilbud og tilgjengelighet av lungerehabilitering for pasienter med kols i kommuner og frisklivssentraler i Norge

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har bidratt til viktig kunnskap om lungerehabiliteringstilbudet til personer med kols i norske kommuner og hvor tilgjengelig er dette tilbudet er. Prosjektet ønsket også å kartlegge status for lungerehabiliteringstilbudet etter innføring av Samhandlingsreformen i norske kommuner. Resultatene fra kartleggingsstudien vil LHL benytte i sitt interessepolitiske arbeid for at personer med kols skal få det lungerehabiliteringstilbudet de har krav på. Resultater fra prosjektet vil dokumenteres i en artikkel som vil publiseres i et internasjonalt fagfellevurdert vitenskapelig tidsskrift hvor resultatene fra kartleggingsstudien blir presentert og oppsummert. En rapport med detaljerte resultater og diskusjon av funn vil publiseres på lhl.no og deles med sentrale helsemyndigheter og andre relevante miljøer slik at det blir satt fokus på tilgjengeligheten av lungerehabilitering som et helsefremmende og kostnadseffektivt behandlingstiltak for personer med kols.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

158

Prosjektgjennomføring/Metode

LHLs Nasjonale kolsråd gjennomførte en kartleggingsstudie våren 2019. Et spørreskjema med spørsmål om innhold, organisering og tilgjengelighet til tverrfaglig lungerehabilitering for personer med kols ble sendt elektronisk til alle kommuner og frisklivssentraler i Norge. I en pilotundersøkelse før undersøkelsen, ble spørreskjemaet testet ut på 20 tilfeldig utvalgte kommuner og justert før distribusjon i hovedundersøkelsen. Spørreskjemaet som ble benyttet ble utviklet av LHLs Nasjonale kolsråd og var basert på internasjonale og nasjonale retningslinjer for lungerehabilitering, forskning relatert til lungerehabilitering og evalueringsrapport om Samhandlingsreformen. Svarene i spørreskjemaet besto av enten avkryssing eller fri tekst. Planlegging av prosjektet, utvikling av spørreskjema, gjennomføring og evaluering av pilotundersøkelse samt revidering av spørreskjema ble gjennomført 2. halvår 2018 og avsluttet i januar 2019. Selve kartleggingsstudien ble gjennomført i perioden februar-april 2019. Analysearbeidet, rapport- og artikkelskriving samt formidling av resultater til sentralstyret i LHL foregikk i perioden august 2019 – oktober 2020.

Resultater og resultatvurdering

Denne undersøkelsen ble gjennomført før fylkes- og kommunesammenslåing. Norge var da delt i 18 fylker og besto av 436 kommuner hvor 158 kommuner (36%) besvarte undersøkelsen, og den dekket opp for 45% av det totale innbyggerantallet i Norge. En akseptabel og god responsrate har i gjennomsnitt vist å være på 33% i kartleggingsstudier, og 36% som vi oppnådde er dermed en akseptabel svarprosent, samtidig som det var en god fordeling mellom by- og land kommuner. Det var 5% av kommunene som rapporterte at de hadde tilbud om tverrfaglig lungerehabilitering over flere uker for personer med kols, mens 25% hadde tilbud om hverdagsrehabilitering, 27% hadde trening hvor flere sykdomsgrupper var samlet og 24% hadde tilbud om trening i hjemmet med fysioterapeut og/eller ergoterapeut. Lungerehabilitering er er den viktigste og mest kostnadseffektive behandlingen ved kols. Resultatene fra denne undersøkelsen viser at behandlingen kun er tilgjengelig hos et fåtall av de responderende kommunene.

Oppsummering og videre planer

Anbefalinger fra LHLs Nasjonale kolsråd som LHL vil følge opp i sitt interessepolitiske arbeid: 1.Helse- og omsorgsdepartementet bør sammen med kommunene og helseforetakene lage en plan som sikrer kompetanseoverføring om lungerehabilitering fra spesialist- til primærhelsetjenesten. 2. Det bør utarbeider ulike lungerehabiliteringsmodeller som kan implementeres både i spesialist- og kommunehelsetjenesten. 3. Det må avsettes forskningsmidler hvor det kan utvikles og testes ut ulike lungerehabiliteringsintervensjoner som sikrer at pasienten får riktig behandling på rett sted til riktig tid.

Prosjektleder

Olav Kåre Refvem

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Rehabilitering for kols i kommunene
Organisasjon
LHL
Beløp Bevilget
2018: kr 420 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
29.10.2020
Status
Avsluttet