Sluttrapport
Sluttrapportsammendrag
Fysisk aktivitet brukes som et hjelpemiddel i rehabiliteringsperioden for en rekke diagnosegrupper, eksempelvis pasienter med
Fysisk aktivitet brukes som et hjelpemiddel i rehabiliteringsperioden for en rekke diagnosegrupper, eksempelvis pasienter med hjerteproblemer, epilepsi og depresjon. Det finnes lite dokumentasjon på betydningen av fysisk aktivitet for kreftpasienter etter cellegiftbehandling.
Målsettingen var å undersøke hvordan et fysisk rehabiliteringsprogram innvirker på fysisk form, helserelatert livskvalitet og mental helse hos kreftpasienter etter cellegiftbehandling.
Pasienter i alderen 18-50, med en av fire diagnoser: brystkreft, gynekologisk kreft, lymfe kreft eller testikkel kreft fra Ullevål sykehus eller Det Norske Radiumhospital ble inkludert. Fysisk form (kondisjon og styrke), mental helse (angst/depresjon) og helserelatert livskvalitet ble evaluert fire uker etter behandling og 3, 6 og 12 måneder etter behandling.
Halvparten av pasientene ble randomisert til å delta i en treningsgruppe, med individuelle treningsprogrammer som pasientene fulgte i tre måneder. Kontrollgruppen fikk beskjed om å delta i de aktivitetene de ellers ville deltatt i.
Foreløpige resultater viser at gjennomsnittlig oksygenopptak hos kreftpasientene etter behandling (n = 64) er 29.6 ml O2 × kg-1 × min-1. Dette er signifikant lavere enn hos den norske befolkning generelt (p = 0.001) Forskjellen i oksygenopptak mellom de mannlige kreftpasientene og menn i den norske befolkning var større enn forskjellen mellom de kvinnelige pasienter og kvinner i befolkningen generelt. Prevalensen av pasienter med angstproblemer, definert med cut-off point ³ 8 i HADS, var 23% og med depresjonsproblemer 13%. Resultatene fra intervensjonsstudien vil foreligge om et år.