Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Haugesund Røde Kors har i flere år arbeidet for å motvirke ensomhet hos eldre via vår Besøkstjeneste.Når vi nå har utviklet prosjektideen RETRO,er dette for å jobbe med å tilby ulike sosiale aktiviteter for eldre,slik at de får noe konkret de kan delta på, som gir dem glede,sosialisering og aktivitet i hverdagen,utenfor eget hjem.Vi ser at det finnes en god del aktiviteter for eldre her i Haugesund,men mange eldre er ikke kjent med disse, eller kvier seg for å gå dit alene. Derfor vil vi kunne informere om aktivitetene som finnes, gå sammen med dem,samt opprette nye tilbud der vi ser behovet.
Målsetting for prosjektet
Haugesund Røde Kors vil via RETRO – aktive eldre, jobbe for å nå 150 deltagere. Vi ønsker via prosjektet å bedre deres hverdag og livskvalitet gjennom aktiviteter og sosial inkludering. Del 2 består av informasjonsarbeid,slik at vi får 100 nye deltagere med i aktiviteter som allerede finnes lokalt.
Målgruppe
Prosjektets primærmålgruppe er ensomme eldre i private hjem, i Haugesund kommune. Sekundærmålgruppe er ensomme eldre som frivillige, seniorkraft!
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
150
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Haugesund Røde Kors ønsker å ha en prosjektansatt i 75% stilling i RETRO. Prosjektleder skal da skaffe frivillige til å lage en mer aktiv hverdag for eldre i vårt lokalsamfunn, mange av de over 67 år som bor alene,opplever å ha lange dager og føler på sosial isolasjon.Prosjektleder vil i tillegg gjennomføre følgende: – Kartlegge aktivitetstilbudet til eldre over 67 i vårt lokalsamfunn,og etablere samarbeid med andre tilbydere av aktivitet lokalt – Jobbe med å lage informasjonsmateriell til eldre og samarbeidsinstitusjoner om hvilke tilbud som finnes lokalt for målgruppen, og hvordan de kan komme inn i aktivitetene. – Lage og gjennomføre enkle, anonyme spørreundersøkelser blant eldre i målgruppen, for å finne ut hvilke aktiviteter de eldre ønsker å drive med slik at vi kan se hva som finnes og hva som kanskje bør opprettes. – Lære opp og hjelpe de nye frivillige slik at de kan lede ukentlige aktivitetstilbud for eldre, samt starte opp nye tilbud som er ønsket av målgruppen. I tillegg til å støtte dem i arbeidet, vil prosjektleder kvalitetssikre aktivitetene og gjennomføringen. – Etablere koblinger mellom de frivillige og deltagerne i aktivitetene, slik at de som trenger det, får hjelp til å komme seg ut av stua og inn i aktivitet
Fremdriftsplan for prosjektet
Første periode av prosjektet vil gå til å skaffe nye frivillige, gi dem kursing og opplæring,samt kartlegge hvilke aktiviteter som finnes for målgruppen.Deretter vil det utføres en anonym spørreundersøkelse blant eldre i målgruppen, via vårt samarbeid med kommunen og egne aktiviteter, der vi ser hvilke aktiviteter de eldre selv ønsker. Neste fase vi være å opprette ønskede aktiviteter, få eldre ut i sosiale aktiviteter, med hjelp fra frivillige.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Vi ønsket via Retro -aktive eldre å tilby aktiviteter utenfor eget hjem i gruppeaktiviteter og 1-1 koblinger etter å ha sett økende grad av ensomhet blant eldre i private hjem. Vi ønsket å få 150 eldre ut av sosial isolasjon og/eller inaktivitet og ut i aktiviteter som passet med den enkeltes interesseområde. Målsetningen var at flere kunne og ville leve i private hjem uten å føle seg ensomme eller utenfor storsamfunnet. Primærmålgruppen er alle eldre over 67 år som opplever ensomhet. Målsetningen er at flere kan og vil leve i privat hjem uten å føle seg ensomme eller utenfor storsamfunnet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Primærmålgruppen: Det har vært tilsammen 405 deltakere innom prosjektet Retro. Gruppeaktiviteter har hatt 129 deltakere i gjennomsnitt, det har tilsammen vært 230 deltakere i gruppeaktivitetene. Vi har i tillegg hatt enkelt arrangementer på omsorgsboligene som har generert 132 deltakere. Og sist, men ikke minst 1-1 koblinger som det var 43 av 2019, 20 av dem nye koblinger for året. Sekundærmålgruppen: Vi har rekruttert 23 frivillige som har vært klare til 1-1 koblinger -besøkstjenesten. 20 av dem ble koblet i 2019. I gruppeaktiviteter har hatt 45 frivillige innom gruppeaktivitetene, aktive frivillige per desember 2019 var 31. 11 av disse var i målgruppen eldre. Etter en rapportering fra aktivitetsleder til prosjektleder har vi en oversikt over hver aktivitet – antall deltakere i aktivitet og antall gjennomsnitt og unike brukere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
405
Prosjektgjennomføring/Metode
Det ble i starten av prosjektet kartlagt gjennom spørreundersøkelser til målgruppen og dialog med både menigheter, bydelshus, seniorsenter andre lag og foreninger, samt Haugesund kommune hvilke aktiviteter som er i Haugesund og hvilke behov målgruppen i dag har. Under kartleggingen ble det etterhvert sett det store behovet for ressursbruken av prosjektleder i oppstarten av nye aktiviteter da det ble klart at de på omsorgsboligene led av sosial isolasjon. Det ble tatt en vurdering underveis at det ville være så ressurskrevende å kunne holde brosjyren oppdatert da mange aktiviteter var av ujevn frekvens og vanskelig å få kontakt med ansvarlige for aktivitet. Vi så at det kom til å være vanskelig å få gode resultater basert på denne brosjyren alene, og vi måtte tenke kost/nytte. Vi måtte legge ressurser ned der behovet var størst, i gruppeaktiviteter med fokus på fysisk aktivitet og måltids rettet, samt sosial møteplass og nå eldre ensomme som vi kunne følge i aktiviteter. Prosjektleder brukte mest ressurser på å rekruttere, lære opp og veilede de frivillige i prosjektet. Dette for at vi i størst mulig grad skulle kunne videreføre aktiviteter etter prosjektets slutt.
Resultater og resultatvurdering
Vi nådde hele 405 deltakere som i en eller annen grad opplevde ensomhet i 2019. 129 av disse var med på jevnlige gruppe aktiviteter. 43 1-1 koblinger ved utgangen av 2019, det vil si at vi koblet 20 nye deltakere opp med frivillige som hadde et mål om å ta de med ut i aktiviteter. Sekundært var målgruppen vår frivillige eldre. I prosjektet hadde vi 45 frivillige i gruppeaktiviteter som gjennomgikk kurs, intervju og ble en aktiv frivillig. Ved utgangen av 2019 hadde vi 31 aktive frivillige i gruppeaktiviteter. Vi hadde 11 eldre frivillige med oss i gruppeaktiviteter i Retro! Av de 20 nye koblingene frivillig/deltaker var hele 10 av disse eldre. Det var også mange av deltakerne som satt pris på å være i sammen med en annen på samme alder.
Oppsummering og videre planer
Etter prosjektets slutt har vi nå overført alle aktivitetene til Haugesund Røde Kors omsorg som følger de opp videre i sammen med administrasjonen. Prosjektleder har hatt fokus på å trygge de frivillige og gjøre de selvstendige i aktivitetene, og gjennom rekrutterings prosessen generert lojale frivillige som står i aktivitet over en lenger periode. Utfordringer i aktivitetene som lever videre er nettopp turnoveren av de frivillige, dette tvinger de gjenværende frivillige i hver aktivitet å ta eierskap og ansvar -også til å rekruttere nye frivillige.