Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
PEF får stadig tilbakemeldinger om at det er et økende behov for informasjon om refusjonsordninger m.v. Felles for de fleste hudsykdommer er at mye av behandlingen består av en tidkrevende egenbehandling over lang tid. Dette innebærer stort forbruk av blant annet fuktighetskremer, eller bandasjer og lignende. En voksen med eksem bruker i gjennomsnitt ca. 5 kilo fuktighetskrem årlig. Dette anslås å koste opp mot 5000 kr. I tillegg kommer utgifter til legemidler, vaskemidler m.v. Slike utgifter dekkes ikke automatisk. Via en komplisert søknadsprosess må pasientene søke HELFO om økonomisk støtte.
Målsetting for prosjektet
Hovedmål er å tilby digitale rettighetskurs for folk med kronisk hudsykdom. Målet er å ruste deltakerne til bedre å finne frem til støtteordninger m.v. som kan hjelpe dem med å leve bedre liv med høyere livskvalitet, uten å måtte bruke krefter på NAV-systemet og lignende.
Målgruppe
Målgruppen er de som har en kronisk huddiagnose, og som ønsker mer kunnskap om rettigheter, og støtteordninger relevante for egen diagnose.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Hovedmål er å tilby digitale rettighetskurs for folk med psoriasis, atopisk eksem, hidradentitis suppurativa (HS) eller kronisk urtikaria. Kursopplegget vil gjennomføres digitalt, tre kurs i løpet av 2023 – i mai, september og oktober. Kurset vil gjennomføres via den digitale møteplattformen Zoom. Det vil legges til rette slik at deltakerne kan stille spørsmål til foredragsholdere underveis i kurset, men det settes også av en halvtime i programmet til spørsmål og svar. Kursvert fra PEF vil delta, og sørge for at deltakere som ikke ønsker å ta ordet selv, kan sende spørsmålet i chatten. Ved påmelding vil deltakerne få mulighet til å svare ja eller nei på om kontaktinformasjon kan deles med de andre deltakerne. På den måten vil vi kunne opprette en facebook og/eller epostgruppe for de som ønsker å fortsette å holde kontakt og utveksle erfaringer. Hver deltaker på kurset vil også få tilbud om en en-til-en samtale med PEFs helsefaglige rådgiver hvis det er spesifikke problemstillinger som ønskes tatt opp, men ikke ønsker å ta det opp i plenum.
Fremdriftsplan for prosjektet
Desember 2022 – oppstartsmøte Februar – april 2023 – markedsføring Mai, september og november 2023 – kurs Juni, oktober og desember 2023 – evaluering desember 2023 – sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målgruppen er de som har en kronisk hudsykdom som ønsker mer kunnskap om rettigheter og støtteordninger relevante for sin diagnose. Hovedmål er å tilby digitale rettighetskurs for målgruppen. Målet er å ruste deltakerne til å finne frem til støtteordninger som kan hjelpe dem med å leve et bedre liv med høyere livskvalitet. Vi har også et mål å få med minimum 20 deltakere på hvert kurs. Vi får ofte tilbakemeldinger om at det er et behov for informasjon om refusjonsordninger ol. Felles for de fleste hudsykdommer er at mye av behandlingen består av tidkrevende egenbehandling over tid. Dette innebærer stort forbruk av blant annet fuktighetskremer og bandasjer. I tillegg kommer utgifter til blant annet legemidler og vaskemidler, utgifter som ikke dekkes automatisk. Via en søknadsprosess må pasientene søke HELFO om økonomisk støtte. På bakgrunn av dette ønsket vi å gjennomføre et kurs for målgruppen slik at det er lettere for dem å navigere i hvilke rettigheter og muligheter som finnes.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Som skrevet i søknaden fikk deltakerne på kurset svare på et evalueringsskjema etter siste kursdag. Basert på de tilbakemeldingene vi har fått på evalueringsskjemaet har deltakerne hatt stor nytte av prosjektet. De har lært noe nytt og vet også om hvor de kan henvende seg om de har flere spørsmål. 7 av 11 respondenter ga toppscore på kurset (skala 0-10). 6 var den laveste scoren kurset fikk og det var av en person. Prosjektleder noterer for seg selv at et evalueringsskjema burde blitt sendt ut etter hver kurskveld og ikke kun den siste, for å ha fått et enda bedre/detaljert evalueringsgrunnlag. Prosjektleder har også mottatt direkte positive tilbakemeldinger på kurset.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
115
Prosjektgjennomføring/Metode
I dette prosjektet opprettet vi en prosjektgruppe bestående av ansatte og frivillige i organisasjonen. Prosjektleder holdt i dette prosjektet sammen med to kollegaer. Noe av det første som ble gjort var å se hva behovet var. Hvilke temaer var det medlemmene våre tok kontakt for og hvordan kunne vi dele opp dette på en hensiktsmessig måte? Vi arrangerte tre digitale kurskvelder som vi hadde delt opp etter tema (etter god hjelp fra foredragsholderne). Deltakerne kunne melde seg på de kveldene de ønsket, det var ikke noe krav om å måtte delta på alle. Kurskveld 1 kalte vi grunnpakka (blant annet om helsetrygdloven § 5.22, helserett, uføre, AAP, sykepenger), kurskveld 2 var for skoler/studier og kurskveld 3 var for arbeidsliv. Mer detaljer i rapporten. Vi gjennomførte disse kveldene tre onsdager i mars 2024. Til stede fra oss var prosjektleder for å ønske velkommen, introdusere foredragsholder ol., samt en ansatt som passet på at det digitale fungerte. Dersom noen ikke kom seg inn på zoom feks, så kunne de ringe til henne. Vi gjennomførte også tre kortere digitale rettighetsprater med vår helsefaglige rådgiver Katrine Eikeland i desember.
Resultater og resultatvurdering
Basert på tilbakemeldingene vi har fått kan vi si at prosjektet fikk de resultater vi ønsket og jobbet for. Mange påmeldinger og at tilbakemeldingene etter endt kurs var gode. Hva gjelder målet vi satte oss om minst 20 per kurs, ble fordelingen slik: Kurs 1: 34 stk, kurs 2: 15 stk og kurs 3: 27 stk. Vi er svært fornøyde med det resultatet. I tillegg har det vært henholdsvis 21, 5 og 11 avspillinger av opptakene.
Oppsummering og videre planer
Det ble tatt opptak av kurskveldene og de ligger ute til glede for medlemmene våre.