– Det har betydd veldig mye. Det gir meg en mulighet til å «fight back», altså noe som jeg selv kan påvirke og ikke bare sitte der passiv. Og så er det et veldig bra nettverk, forteller Bjørn Skare.
Han fikk diagnosen Parkinsons sykdom i 2014, og er en av mange med samme diagnose som trener boksing, spesialtilpasset til mennesker med Parkinson, kalt Rock Steady Boxing.
Forskningsbasert metode
Rock Steady Boxing er en evidensbasert metode utviklet i USA, spesielt rettet mot personer med Parkinson. Allerede i 2014 dro Oslo Bokseklubb i gang gruppa Park & Idrett, som rettet seg mot den samme målgruppa.
I takt med at tilbudet økte i popularitet kom det stadig ny forskning som viste at fysisk aktivitet har betydelig positiv effekt for personer med Parkinson.
Norges Parkinsonforbund så derfor behovet for å utvikle boksegruppa ved å tilføre forskningsbaset kunnskap om strukturert terapeutisk boksetrening. Målet var å gi personer med Parkinson sykdom økt mulighet til mestring, håp og fellesskap, samt bedre forutsetninger til å håndtere sykdommen i hverdagen.
Bremser sykdommen
Og med prosjektstøtte i bagasjen gikk utviklingen over all forventning.
– Det det i hovedsak gjør er at det bremser progresjonen, altså utviklingen av sykdommen. Vi trener hastighet, det er eksplosivt. Der hvor Parkinson gjør deg treg og sløv og stiv, så hjelper boksingen til å utvikle eksplosivitet og hastighet og koordinasjon mellom hender og føtter, forteller Edgar Valdmanis, som trener boksing jevnlig.
Håndterer diagnosen sammen
I tillegg til at treningen bremser symptomene på Parkinson, har Rock Steady-gjengen et unikt samhold og fellesskap.
– Det er kjempeviktig. Det å kunne håndtere diagnosen sammen og være et fellesskap gjør at det er veldig mye lettere å mestre, sier Bjørn Skare, og forteller:
– Det er sånne småting, som jeg sliter når jeg er på butikken og skal åpne plastposen, så får jeg det ikke til. Men det som er morsomt er at det gjør ikke de andre heller. Så da har vi lært hverandre til at vi forteller de som jobber i kassa at «jeg har Parkinson, kan du hjelpe meg?». Da løser alt seg. Så det at vi har felles måter å håndtere utfordringer på, det hjelper veldig.
– Bedre trent enn på lenge
Siden 2016 har prosjektet blitt videreutviklet med flere boksegrupper rundt om i landet. På Jordal amfi er det trening flere dager i uka.
– Jeg føler at jeg er bedre trent nå enn jeg har vært på lenge. Jeg må kanskje tilbake til militærtjenesten for 40 år siden for å føle at jeg var i like god form, sier Edgar Valdmanis.