Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
I dag lever 320,000 synshemmede og 9300 helt blinde i Norge. De befinner seg i et samfunn som har blitt utformet primært for seende, noe som kan føre til utfordringer for dem i hverdagen. De må ofte tilpasse seg og gå omveier for å klare seg i en verden som ikke tar hensyn til deres behov. «Hotellrom tilpasses ofte bare for å dekke de grunnleggende behovene. Men tenk deg hvis synshemmede hadde muligheten til å utforme sitt eget «drømmerom» – hvordan ville det se ut? I samarbeid med Norges Blindeforbund ønsker Fluxwork og Scandic Hotel Vulkan å bygge dette rommet. Det kan argumenteres at verden i dag er primært designet med tanke på seende personers behov, med løsninger som bidrar til deres komfort, underholdning og stimuli. Imidlertid bør det også være en naturlig forventning at synshemmede har tilgang til lignende løsninger, slik at de også kan oppleve komfort, underholdning og stimuli i deres hverdag. Prosjektet har som mål å sette fokus på det faktum at dagens standard for universell utforming er veldig begrenset. Dette betyr ikke bare at grunnleggende krav til universell utforming burde økes, men også at det bør være en forventing at utformingen går utover det som er nødvendig for å oppfylle lovkravene.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi ønsker å bygge en konsept- hotellrom som er spesielt universell utformet for synshemmede. Universell utforming skal, i ideelle tilfeller, være tilgjengelig for alle. Og ikke være et spesialtilbud for en enkelt gruppe. Imidlertid gjør vi et unntak i dette prosjektet for å fremheve et poeng om behovene. Dagens løsninger rundt «standard» universell utforming er minimale, og det er derfor en selvfølge at de bør forbedres ytterligere. Den faglige utformingen vil gjøres i samarbeid med Universell utforming AS – som er et konsulentselskap som bla.a tilbyr rådgivning om universell utforing i bygg. De har lang erfaring og oppdatert kunnskap om lovgivning og praktisk erfaring med å finne løsninger som oppfyller lovkravene og inkluderer mennesker med ulike funksjonsevne. Eks: God belysning: Rommet skal ha god belysning med varierte lysstyrker og kontraster for å hjelpe synshemmede med å orientere seg og oppdage hindringer. Tydelige tekst- og fargekontraster: Bruk av tydelige tekst- og fargekontraster vil hjelpe synshemmede med å se skiltene og plasseringen av møbler og annet interiør. Bra akustikk: Bra akustikk vil hjelpe synshemmede med å orientere seg ved lyd og forstå hva som skjer i rommet. Vi ønsker også å utforme rommet med informasjonsplakater om Blindeforbundets arbeid – og fakta rundt synshemming i Norge. I tillegg ønsker vi å invitere 3 brukere til en workshop hvor de sammen kan komme med forslag om hvordan et «drømmerom» kunne sett ut, om rommet var basert på deres premisser og ønsker . Til slutt vil Scandic Vulkan bygge dette rommet og ha det stående ett år, til inspirasjon og ettertanke. En brukerundersøkelse til våre gjester kan gi innsikt i hvordan de opplever rommet og om det oppfyller deres behov og ønsker. Vår målgruppe for dette prosjektet er synshemmede som får oppleve et rom etter deres ønsker – men også for seende som kan få erfare og kanskje la seg inspirere. Til slutt vil vi lage en rapport om prosjektet som vi vil dele med forbundet.
Antall deltakere
340
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet forventes å gi positive virkninger for deltakere ved at de vil få en unik mulighet til å teste ut et hotellrom som er utformet med tanke på deres spesifikke behov og ønsker. Dette kan føre til en økt opplevelse av komfort, trygghet og tilgjengelighet, samt at de vil føle seg mer inkludert og verdsatt. For målgruppen av synshemmede, kan prosjektet bidra til å øke bevisstheten om deres behov og ønsker når det gjelder universell utforming i hotellrom, noe som kan føre til større forventninger om tilgjengelighet og komfort når de reiser. Prosjektet vil sette standarden for universell utforming på et høyere nivå, noe som vil bidra til økt bevissthet om viktigheten av tilgjengelighet og støtte en mer inkluderende samfunn. I tillegg vil prosjektet være et eksempel på hvordan det er mulig å integrere universell utforming på en kreativ og innovativ måte Vi ønsker å skape ideer og forslag til løsninger som kan være til inspirasjon for både hoteller og andre som jobber med utforming. Prosjektet er også ment å skape debatt og synlighet rundt problematiseringen av at hoteller kun er minimalt tilpasset for synshemmede. På lang sikt kan prosjektet bidra til å øke kunnskapen om universell utforming og inkludering for synshemmede, noe som kan føre til større fokus og støtte for å integrere disse prinsippene i fremtidige bygge- og designprosjekter. Dette kan føre til en mer inkluderende og tilgjengelig verden for alle, inkludert synshemmede.
Plan for gjennomføring
Oppstartsfase: Mai 2023: Befaring og utredning av hotellrommet. Ansvarlig: Frode Rasmussen i samarbeid med Universell Utforming AS og driftssjefen ved Scandic. Mai 2023: Workshop for optimalisering av «drømmerommet». Ansvarlig: Team Nora. Mai 2023: Filming av prosessen. Ansvarlig: Frode Rasmussen. Juni 2023: Utforming av hotellrommet. Teknisk ansvarlig: Scandic Vulkan. Juni 2023: Markedsføring av konseptet. Ansvarlig: Frode Rasmussen, Scandic og Norges Blindeforbund. Juni 2023: Etterarbeid med promofilmen. Ansvarlig: Frode Rasmussen. Testfase: August 2023: Åpning av hotellrommet. Ansvarlig: Scandic Vulkan. Juni 2023 til Mai 2024: Promotering, skapelse av PR og debatt. Ansvarlig: Frode Rasmussen, Scandic og Norges Blindeforbund. Evalueringsfase: August 2024: Evaluering og rapportering. Ansvarlig: Frode Rasmussen i samarbeid med Anneline Einbu.