Rom for medvirkning

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Flere offentlige dokumenter påpeker viktigheten av brukermedvirkning innen psykiske helsetjenester for barn og unge. Likevel ser det ut til at det er en langsom prosess for å få realisert de gode intensjonene. Ungdommenes erfaringer og anbefalinger om hva som er gode tjenester har blitt formidlet både til myndighetene og direkte til tjenesteapparatet i flere år. Til tross for dette ser man lite utvikling på feltet. Behandlere problematiserer at det er utfordrende med brukermedvirkning blant annet fordi de er bundet opp av ulike lover, regler og strukturelle rammer.

Målsetting for prosjektet

Målet er at den enkelte behandler innen psykiske helsetjenester for barn og unge kan se mulighetene for å realisere god medvirkning for barn og unge. Dette kan både konkretisere løsninger og legitimere tiltak som både helsemyndigheter og den enkelte klinikkledelse kan gjøre seg nytte av.

Målgruppe

Behandlere og ledere innen psykiske helsetjenester for barn og unge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Fagpersoner innen psykiske helsetjenester for barn og unge skal i felleskap med brukere av tjenestene utarbeide et ressurshefte med anbefalinger, råd og konkrete forslag til gjennomførbare tiltak som kan sikre reell brukermedvirkning for denne gruppen. Det skal arrangeres felles workshops mellom fagpersoner og personer med brukererfaring ved fire forskjellige barne- og ungdomspsykiatriske avdelinger (BUP) fordelt i de ulike regionale helseforetakene. Diskusjonene knyttet opp mot de ulike temaene som fremkommer på workshopene vil være datamaterialet som danner grunnlaget for utarbeidelsen av heftet. Ressursheftet vil bli trykket opp i fysisk format og distribuert til aktuelle tjenestesteder og institusjoner. I tillegg blir det gjort tilgjengelig som et elektronisk dokument. Det vil også bli laget fire korte filmer og en podcastepisode som formidler resultatene fra prosjektet. De vil bli presentert både gjennom fagpersoner og ungdommers perspektiv. I podcastepisoden vil fortelle om bakgrunnen for prosjektet, metodikken vi har benyttet og hvilke resultater vi har kommet fram til. Det vil også blir skrevet en artikkel i et fagfellevurdert tidsskrift.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: 1. Kvartal -Etablerering av styrings- og ressursgruppe, rekruttering av BUP 2. Kvartal -Samling for prosjekt, ressurs- og styringsgruppe – Workshops 3 og 4.kvartal -Skrive utkast til hefte -Samling prosjekt, ressurs- og styringsgruppe, utkastet til hefte diskuteres År 2: 1. og 2. kvartal -Ferdigstilling av ressursheftet 3. og 4 kvartal -Distribuering av heftet, produksjon av podcast, filmer, skriving av artikkel -Formidle resultater

Prosjektleder

Juni Raak Høiseth

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Rom for medvirkning
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling – KBT
Beløp Bevilget
2022: kr 708 000, 2023: kr 477 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring