Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Mennesker som ønsker å komme vekk fra et liv i rus og kriminalitet trenger å få dekket behov innen fritid, jobb og bolig som et ledd i tilfriskningen. Forrige levekårsundersøkelse bekrefter dette. Røde Kors har etablert et Tilbakeføringssenter i Stavanger, der vi tilbyr arbeidstrening og -formidling, gjeldsrådgivning, juridisk assistanse og pårørendearbeid, i tillegg til fritidsaktiviteter. Fra oppstart i 2021 har vi hatt ca 200 unike deltagere, og hjelper i sitt én deltaker pr måned ut i lønnet arbeid. Mange av våre deltakere har arbeidstrening på senteret, men siden mange sliter sosialt vil det være en fordel at de får trening i et «vanlig» miljø. Det unike i prosjektet er at de på arbeidstrening også skal få hjelp med gjeld, juridiske problemer, fritid og pårørende, som er våre satsingsområder i Tilbakeføringssenteret. Målet med dette prosjektet er å etablere en gjenbruksbutikk, for å skaffe flere arbeidstreningsplasser og for å sikre bærekraft i senterets og lokalforeningens økonomi. Vårt sekundærmål er å gi mennesker som er ferdig med arbeidslivet en fast aktivitet å gå til som frivillig i Røde Kors. All erfaring tilsier at å delta i driften av en gjenbruksbutikk gir mening og sosial tilhørighet. Denne gruppen frivillige er nødvendige for å sikre stabilitet for driften.
Aktivitet/tiltak/metode
Utad kan dette ses på som en vanlig gjenbruksbutikk. Her selger vi brukte klær, møbler og andre ting. Butikken skal i tillegg være et sted der våre deltakere kan trene seg på en normal tilværelse med en hverdag som blant annet inneholder arbeid. Det unike med prosjektet vil være det som skjer på «bakrommet». Alle som er i arbeidstrening hos oss vil også få hjelp innen de fem kjerneområdene våre som er arbeid, fritid, gjeld, juridisk og pårørendearbeid. Tilbakeføringssenteret, som Stiftelsen Dam støttet i etableringen, ser dette som et naturlig skritt i den videre utviklingen. Målgruppen er i hovedsak tidligere straffedømte og rusavhengige som nå er rusfrie, psykisk stabile og motivert for en varig endring. Butikken kan også være en arena for å rekruttere nye frivillige og en meningsfull møteplass for eldre. Alle som jobber i butikken er frivillige, det er ingen lønn involvert. Vi ser at Tilbakeføringssenteret er et trygt og behagelig sted for deltakerne å være, vi har nå behov for at de utfordres på arbeidstrening litt nærmere det «virkelige» livet. Vi vil evaluere driften utfra tilbakeføringsgrad til arbeidslivet blant deltakerne, trivsel blant de frivillige, og økonomisk bærekraft. Årlige spørreundersøkelser vil bli brukt. Vi ser ikke noen umiddelbare utfordringer verken med tanke på sikkerheten eller personvernet til deltakerne, Røde Kors har gode rutiner og retningslinjer for dette. Vi er klare på at alle som jobber i butikken gjør det på frivillig basis, og deltakerne som er på arbeidstrening vil som hovedregel få ytelser fra NAV for å sikre livsopphold. Butikken skal generere overskudd, men dette vil gå tilbake til driften av Røde Kors i Stavanger. Det blir en utfordring å finne nok frivillige. Dette skal vi løse både ved å henvende oss til «sovende» medlemmer i Røde Kors, men også gjennom nettverksrekruttering av nye. Deltakerne på arbeidstrening kan være noe ustrukturerte, dette løses ved å ha en base av andre frivillige.
Antall deltakere
50
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi forventer positive virkninger på flere nivåer. Butikken skal drives av frivillige, som kan være mennesker som er ferdig med arbeidslivet eller av andre grunner har tid til overs. Den skal også være en arena for arbeidstrening for deltakere i de ulike aktivitetene i Røde Kors. Arbeidstreningen vil gi våre deltakere en opplevelse av tilhørighet og fellesskap i et miljø som ligger tett opp mot det «virkelige» livet. I en tilfriskning fra rus og/eller kriminalitet er ofte sosial angst en utfordring, og dette kan trenes opp i en butikk. I tillegg er det viktig å trene seg på å møte opp til faste tider og møte forpliktelser fra et fellesskap der du er nødvendig for at ting skal fungere. Vi har god erfaring med arbeidstrening som metode internt på Tilbakeføringssenteret, nå vil vi gjerne ha mulighet for trening utenfor vårt «trygge» område. Tilbakeføringssenteret vil anslagsvis ha rundt 20 deltakere i året som kunne få arbeidstrening i butikken, og vi kan sannsynligvis forvente et likt antall fra de andre aktivitetene i Røde Kors. Deltakerne skal ikke få lønn, de har ytelser fra NAV allerede. For de frivillige som skal drive butikken vil den fungere som en sosial møteplass og kunne forebygge ensomhet som folk kan føle på når de går ut av arbeidslivet. Dette ser vi gjelder i stor grad for gjenbruksbutikker både i Røde Kors og i andre organisasjoner. Vi ser for oss å rekruttere rundt 50 frivillige for å kunne drive butikken. Vi forventer at butikken skal gi inntekter som sikrer økonomisk bærekraft. I første omgang for å dekke kostnader forbundet med driften, men basert på erfaring fra andre butikker er det grunn til å regne med et økonomisk overskudd som kan bidra til å sikre driften på Tilbakeføringssenteret og andre aktiviteter i Stavanger Røde Kors.
Plan for gjennomføring
Styret i Stavanger Røde Kors vedtok i juni -24 at man skal gå videre med planene om å starte opp en gjenbruksbutikk. Arbeidet med å rekruttere frivillige er allerede i gang, rundt 25 stykker er p.t på en liste over interesserte. Dette arbeidet intensiveres utover sommeren, og tidlig på høsten vil denne gruppen møtes for å få en oversikt over alt som må gjøres før oppstart og når driften er i gang. Vi prioriterer å skape et eierforhold til butikken så tidlig som mulig. Vi vil hente inn hjelp fra gjenbruksbutikker i Røde Kors som allerede er i drift andre steder, slik at de kan bistå med opplæring. Innen oktober ’24 vil vi få svar fra Sparebankstiftelsen på søknad om støtte til husleie, og da vil vi umiddelbart inngå avtale med utleier. En administrator vil bli ansatt og skal være med å legge til rette for oppstarten og første tid i drift. Midler til stillingen er allerede lovet av en samarbeidspartner. Når lokalene er på plass, starter innredning og tilrettelegging. Midler fra Stiftelsen Dam skal gå til å bygge opp butikken og legge til rette for drift. Vi vil sannsynligvis trenge hyllesystemer, kassaapparater, disk i tillegg til tilpasning av fasade. Det kan også bli behov for å lage enkle kontorer og/eller lagerplass. Vi har en gruppe deltakere som er i arbeidstrening på Tilbakeføringssenteret, de vil delta i arbeidet med å forme butikken. Dette regner vi med å starte med i første kvartal ’25. På Tilbakeføringssenteret skal vi til en hver tid ha god tilgang på deltakere som skal ha arbeidstrening i butikken, arbeidet med å se etter deltakere i andre aktiviteter vil starte til høsten. Vi satser på full drift tidlig vår ’25, et kommunikasjonsbyrå skal bistå med en plan for markedsføring i god tid før dette for å begynne å samle inn varer til butikken.