Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I 2012 fikk vi innvilget støtte til å utarbeide en barnebok om epilepsi. Poenget varå få hjelp av profesjonelle barnebokforfattere til å lage en historie som ga informasjon på barns premisser. Vi fikk etablert et samarbeid med Lund Eriksen og Skandfer, som ga svært gode resultater. I 2014 ble boken «Rudy og Lynmonsteret» lansert. Vi ønsker nå å lage en film basert på boken, slik at historien kan nå enda flere barn. Animasjonsfilm er svært etterspurt blant de som vil fortelle barn om epilepsi, og vi mener vi kan lage et produkt som virkelig stikker seg frem, selv i dagens informasjonsoverflod.
Målsetting for prosjektet
Spre kunnskap om epilepsi til barn og unge gjennom en animasjonsfilm basert på boken «Rudy og Lynmonsteret»
Målgruppe
Barn, både med og uten epilepsi.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Filmen vil bli produsert av firmaet Fabelfjord, som drives av Lund Eriksen og Skandfer. De har lang erfaring med animasjon, fra blant annet Fantorangen, Elias og Kongeskipet, og Dunderly. Filmen vi ønsker å lage, skal vare i omtrent 5 minutter, men vil innebære 7 500 separate tegninger/bilder, som skal settes sammen til en sømløs enhet, og dessuten sammenfalle med musikalske uttrykk og stemmeskuespillere. Dersom prosjektet får støtte, vil forproduksjonen kunne starte opp rett over nyttår. Prosjektleder fra Epilepsiforbundet være involvert i produksjonsprosessen, både som ressurs på epilepsifeltet, og for å sikre at våre verdier og grunnsyn ivaretas i filmen. Et av de viktigste elementene fra vårt synspunkt vil være å ivareta mestringsperspektivet som fremkommer så tydelig i boken. Vi forventer at den endelige filmen vil kunne foreligge i juli og lansering vil gjøres i august. Prosjektleder vil planlegge og tilrettelegge for en lansering med størst mulig nedslagsfelt, blant annet ved å søke samarbeid med etablerte medier om visning av filmen. En drømmepartner her vil være NRK Super, men også andre aktører, som nettaviser, kan være aktuelle. Etter lansering vil filmen også gjøres tilgjengelig på Epilepsiforbundets youtube-kanal.
Fremdriftsplan for prosjektet
August – september: Manus, design, storyboard/animatic, tester. Oktober: Lydinnspilling November – april: Produksjon/animasjon Mai – juni: Post-produksjon, klipp, gradering, mastering. Mediearbeid August: Lansering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
I dette prosjektet var målet å spre kunnskap om epilepsi til barn og unge gjennom å lage en animasjonsfilm basert på boken «Rudy og Lynmonsteret». Målgruppen for prosjektet var barn, både barn med epilepsi, pårørende og barn uten tilknytning til sykdommen. Boken om Rudy er skrevet av Endre Lund Eriksen og illustrert av Endre Skandfer. Den har vært et svært populært tilskudd til Epilepsiforbundets informasjonsflora, som åpenbart har møtt et behov målgruppen vår. Derfor ønsket vi å ta samarbeidet enda et skritt videre, med en animasjonsfilm. Dette var i tråd med en generell tendens i forbundets informasjonsarbeid, hvor vi i økende grad flytter informasjonsinnsatsen mot levende film. Adapsjoner av barnebøker til tegnefilm var også noe Eriksen og Skandfer hadde erfaring med, da de også driver animasjonsselskapet Fabelfjord. Så vi var helt sikre på at boken var i de aller beste hender i adapsjonen, og at vi ville få en film som kunne få historien om Rudy ut til et enda større publikum.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektets mål var å lage en høykvalitets tegnefilm for barn basert på boka «Rudy og Lynmonsteret», og å bruke den for å spre kunnskap om epilepsi til 300 000 barn. Første del av dette mener vi er oppnådd, men det vil fortsatt ta tid å få klarhet i hvor mange vi vil nå med filmen. Vi har helt klart et håp om at filmen vil kunne nå ut til et stort publikum, både innenlands og utenlands. Hovedplanen vår for spredning er å bruke vår YouTube-kanal i kombinasjon med arbeid for å få filmen inn på flere internasjonale barnefilmfestivaler. Filmen er allerede på programmet til TIFF Junior i Tromsø. Dette vil være den første offisielle visningen, og vil den nok bli sett av noen hundre personer der. Men arbeidet med virkelig å spre filmen starter etter dette, og vi mener at det er mulig å få samlede visningstall på 300 000 eller mer.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble i stor grad gjennomført over samme lest som øvrige filmprosjekter vi har gjennomført. Epilepsiforbundet inngikk en kontrakt med Fabelfjord om filmproduksjon, som så fakturerte forbundet for det tildelte beløpet, slik at de kunne starte opp produksjonen. Fabelfjord sto selv for innkjøp av tjenester og eventuelt leie av utstyr til produksjonen, og prosjektleder i Epilepsiforbundet ble holdt løpende orientert i produksjonsfasen. Filmen ble ferdig på forsommeren 2019, og vil få sin første offentlige visning på TIFF Junior i Tromsø. I den forbindelse vil Epilepsiforbundet holde et eget arrangement om barn og epilepsi. Vi vil bruke slike festivaler for å vise filmen frem for TV-kanaler, som kanskje vil vise filmen i sine land. I Norge, har filmen vært vurdert av NRK Super, men de takket nei. Dermed vil den isteden bli tilgjengelig på YouTube kort tid etter TIFF junior. Vi har også samtaler med Elevkanalen, som har en egen nettkanal for landets skoleelever, om visning hos dem.
Resultater og resultatvurdering
Gjennom dette prosjektet har Norsk Epilepsiforbund fått en spennende tegnefilm med høy kvalitet som forteller om epilepsi på barns egne premisser. Den er svært godt egnet som verktøy for å snakke med barn om temaer som epilepsi, frykt og mestring, og fyller helt klart et udekket behov. Det vil ta tid å se hvor mange vi når gjennom filmen, men vi har gode forhåpninger og betydelig spredning i Norge gjennom YouTube-kanalen vår, hvor vi allerede har 1 000 abonnenter, og 1 000 000 videovisninger. Vi har også startet samtaler med Elevkanalen om visning på deres kanal, som kan være et viktig bidrag til spredning blant skoleelever. Filmen har allerede blitt akseptert i én internasjonal barnefilmfestival, og vi tror vi vil kunne få innpass på flere. Dette kan i så fall også være en arena for å vise filmen frem for større visningsaktører i andre land. Vi håper også å få dubbet filmen til flere språk, som ytterligere kan øke mulighetene for et stort publikum i andre land.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har resultert i en svært god film, men arbeidet med å gjøre få den spredt starter nå. Foruten vår egen YouTube-kanal, hvor vi er sikre på at vi vil nå mange tusen, vil Fabelfjord hjelpe oss med å få filmen inn på festivaler. Dermed kan den kanskje bli plukket opp av kanaler i andre land. Dessuten, har vi gode forhåpninger om at norske skoleelever vil få filmen tilgjengeliggjort på Elevkanalen. UCB vil også hjelpe oss å med spredning i Danmark, og kanskje også sponse dubbing til flere språk. Alt i alt, tror vi at vi vil nå et svært stort antall barn med denne filmen.