Sammen til topps

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vi ser at «Sammen til topps» ekspress allerede er en kjempesuksess og flere av de som er med og snart har brattkort i lomma ønsker å dele gleden med andre. Flere av deltagerne er veldig klare for å bli gruppeledere og få opp dette tilbudet i flere kommuner på Innlandet, og vi får stadig henvendelser angående ønske om å være med å klatre. Det er flere grunnet til at dette er en populær aktivitet, og deltagerne selv forklarer det som et adrenalinrush, at det bygger tillit mellom deltagerne og det styrker relasjoner mellom de pårørende og de alle sammen sier a de føler på en mestring de aldri har følt på før. De som har kommet seg ut av rusen trenger å kjenne på at livet kan by på spennende og utfordrende aktiviteter som gir adrenalinrush, og som bygger mestring og selvfølelse. Vi ser også at det å ha en skadet relasjon kan repareres på et dypere plan enn å bare snakke og være sammen. Vi har sett at ved å ha gjensidig tillit med å sikre hverandre, oppleve spenningen som både veggen og høyden kan gi og læringsprosessen med å mestre klatreveggen sammen gir en dyp og sterk tilknytnings-opplevelse som i seg selv er reparerende og avgjørende for livet framover. Tilbudet vil være for de som er ute av rusen, med psykisk uhelse og alle pårørende og forebyggende for ungdom.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen vil være alle tidligere brukere, de som sliter med psykisk uhelse, de som er i rus behandling og alle pårørende. Forebyggende vil vi også gi tilbudet til ungdom via ungdomskontakten i de forskjellige kommunene hvor tilbudet blir til. Aktiviteten vil styrke selvbilde og selvfølelsen til deltagerne, samt bygge rusfrie nettverk gjennom aktivitet. Innholdet i aktiviteten vil være å få kontakt med kroppen, styrke tålmodighet til selg selv og bygge tillit til andre. Det vil innebære å lære seg å bruke utstyr på en korrekt måte og oppleve hva klatring kan bidra med i form av tillitt til andre og selg selv, kroppsbeherskelse, høyde-toleranse, og mestring. Gjennom det vi allerede har opplevd vil relasjons-styrking være en stor del av aktiviteten. Prosjektet skal evalueres underveis i prosjektgruppa med bakgrunn fra tilbakemelding fra deltagere som vi vil få gjennom gruppeledere og til regionleder. Dette vil skje via ved å fylle ut spørreskjema og skriftlig tilbakemelding på mail, sms, SoMe og muntlige tilbakemeldinger. Sikkerheten til deltagerne vil bli ivaretatt da alle gruppeledere vil ha bratt-kort som kun godkjente instruktører fra Norges klatreforbund har godkjent og samarbeid med de forskjellige klatreklubbene der hvor aktiviteten vil gjennomføres. Personvernet sikres ved at navn eller andre personalia blir ikke registrert. Forventede utfordringer kan være for stor pågang og at dette vil gjøre at deltagere vil kunne bli utålmodig, men dette vil igjen øke toleranse for tålmodighet. En annen utfordring kan være at gruppeleder blir syk, og det som er fint da er at vi har med flere frivillige på laget som har brattkort og som også vil kunne steppe inn på kort varsel.

Antall deltakere

350

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Målgruppen for dette prosjektet er mennesker som tidligere har hatt rus-utfordringer, de som er i rusbehandling, mennesker med psykisk uhelse og alle de pårørende på rusfeltet. Gjennom sammarbeid med ungdomskontaktene i kommunen il dette også bli et foreyggende tiltak mot ungdom. Gjennom denne aktiviteten vil deltagerne kjenne få tilgang til å kjenne på mestring, gjenskape og bygge tillit og få en ny tro på at de kan mestre relasjoner gjennom å bygge nye nettverk som forhindrer utenforskap og skaper felleskap. Relasjoner som allerede er frynsete vil styrkes ved at de felles opplevelsene bidrar til å lege gamle sår. Det er også en kjent sak, at ved å gjøre noe som oppleves som litt farlig sammen bringer oss nærmere. Hele målgruppen vår har behov for nettverk med likesinnede slik at felleskapsfølelsen styrkes og ensomheten dempes. Ved å tilby denne formen for aktivitet vil vi kunne hindre tilbakefall til rusen og redusere kostnadene dette kunne medføre. Alle våre tilbud er gratis og trenger ingen medlemskap, med dette bidrar vi til at de sosiale og økonomiske skillene viskes ut. Gjennom sunne aktiviteter gruppeledere selv har egenerfaring fra rus, pårørende-rollen og psykisk uhelse vil det være mye likepersonsarbeid i aktivitetene som gjør det tryggere for deltagerne å kjenne på trygghet og tilhørighet. Ved å få godkjent dette prosjektet vil det være en samfunns gevinst av de få, da dette vil gi noen en veg tilbake til arbeidslivet for de som har gjennomført brattkort på «sammen til topps ekspress» prosjektet vårt. Da vil disse bli ansatt og endelig kunne komme tilbake til ordinært arbeid gjennom egen mestring og kan bruke sin erfaring til en styrke ovenfor både seg selv, sine nærmeste og de deltagerne som kommer til å benytte seg av aktiviteten.

Plan for gjennomføring

Første steg er å få gruppeledere ansatt med brattkort. Andre steg er å ta kontakt med klatreklubbene for å forhøre oss om ønske og mulighet for samarbeid for å få til et godt tilbud sammen med andre som har samme interesse og at våre deltagere har muligheten til gjennomføre aktivitet sammen med andre utenfor rusmiljø og med dette bygge enda sterkere rusfrie nettverk. Prosjektleder har ansvaret for de to første stegene. Steg to er å kontakte de respektive hallene for å opprette brukerprofil og booke tid og dette er allerede gjennomført i to haller hvor vi vet at tilgangen er mulig. Steg tre er å sende ut informasjon. Steg to og tre har gruppeledere ansvaret for. Steg fire er Innkjøp av utstyr, og dette gjennomføres, oppbevares på våre kontorer i Ringsaker og deles ut til de hallene i egne låsbare skap som kun benyttes av våre deltagere. Steg fire gjennomføres av prosjektleder. Raportering gjennomføres ved at alle gruppeledere registrerer antatt alder og antall fra hver gang og rapporterer det inn til prosjektansvarlig Toril ukentlig. Det vil være kontinuelig tilbud selv om vi må ha to felles prosjektgruppe evalueringer underveis.

Prosjektleder

Toril Sætra

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Sammen til topps
Organisasjon
A-LARM Forum for Åpenhet om Rus og Behandling
Beløp Bevilget
2024: kr 134 000, 2025: kr 132 000, 2026: kr 134 000
Startdato
14.10.2024
Sluttdato
12.10.2026
Status
Under gjennomføring