Samtalegrupper for mannlige studenter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mannlige studenter faller i større grad enn kvinnelige av på høyere utdanninger og flere menn enn kvinner sliter med mistrivsel og ensomhet ved studiestart. Studentprest ved UiA bekrefter at mange mannlige studenter sliter med å få livet som student til å gå opp og at de i mindre grad enn de kvinnelige studentene oppsøker hjelp når de sliter. En studentundersøkelse fra 2014 fant at studenters psykiske helse har blitt forverret de siste årene og 12 prosent av de mannlige studentene oppga å ha psykiske plager. Årsaker kan være lav studiemestring, sosial ensomhet og skadelig alkoholatferd.

Målsetting for prosjektet

Å fremme mannlige studenters psykiske helse gjennom å bidra til mestring av studenttilværelsen og trivsel på campus. Gjennom samtaletilbudet ønsker vi å bygge sosialt nettverk og bidra til å avdekke særskilte behov som gjør at studiesituasjonen oppleves tøff.

Målgruppe

Hovedmålgruppen er mannlige studenter ved Universitetet i Agder.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil gjennomføre én åpen samtalegruppe over 8 ganger for mannlige studenter ved Universitetet i Agder, Campus Kristiansand høstsemesteret 2018. Dette vil være et lavterskeltilbud hvor studentene kan møte opp ved behov. Gruppene ledes av studentprest Hans Jørgen Wennesland fra UiA og seniorrådgiver Live Mehlum fra Reform. Innhold og metodikk for samtalegruppene vil utarbeides av en prosjektgruppe sammensatt av Reform ansatte, studentprest Wennesland og en representant fra Fadderordningen ved UiA Samskipnaden. Innholdet og metoden vil tilpasses fortløpende under gjennomføringen, etter tilbakemelding fra studentene. Aktuelle tema for gruppene er: Kjønn og maskulinitet, egenomsorg og vennskap, sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse, stresshåndtering, nettverksbygging, livsutfordringer og mestring. Studentsamskipnaden vil bidra til å gjøre tilbudet kjent ved alle utdanningene gjennom å informere lærerne. Vi vil annonsere tilbudet på TV-monitorene ved universitetet og på skolens sosiale medier, samt stå på stand under fadderuka. Erfaringene fra samtalegruppene vil deles i et foredrag som tilbys andre studentsamskipnader i Norge for å inspirere disse til å innføre liknende helsefremmende tiltak mot studenter.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan– feb 2018. Etablering av prosjektgruppen. Mars – mai. Planlegging av innhold og metode for samtalegruppene. Mai – juni. Utarbeide informasjonsmateriell til rekruttering. Aug. Stand på Fadderuka ved UiA. Annonseringstiltak. Sep- nov. Gjennomføring av samtalegruppen. Fortløpende evaluering. Okt – nov. Utvikle foredrag. Tilby og avtale tidspunkt for foredrag. Nov – des. Foredrag for studentsamskipnader. Jan 2019. Prosjektrapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets målsetting har vært å fremme mannlige studenters psykiske helse gjennom å bidra til mestring av studenttilværelsen og trivsel på campus. Hovedmålgruppen var mannlige studenter ved Universitetet i Agder. Sekundær målgruppe var Studentsamskipnaden ved UiA, samt studentsamskipnadene ved andre universiteter og høgskoler i Norge. Bakgrunnen for prosjektet er at mannlige studenter i større grad enn kvinnelige studenter faller av på høyere utdanninger, og at flere menn enn kvinner sliter med mistrivsel og ensomhet når de flytter ut av foreldrehjemmet for å studere. Studentenes helse og trivselsundersøkelse konkluderte i 2014 med at studenters psykiske helse har blitt forverret de siste årene. Dette ble bekreftet i samme undersøkelse fra 2018. i 2014 oppga 12 prosent av de mannlige studentene å ha psykiske plager. Forklaringsfaktorer for dette kan være lav studiemestring, sosial ensomhet og skadelig alkoholatferd (SHoT, 2014).

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Følgende effektmål ble satt for prosjektet: • Å lykkes med å planlegge samtalegrupper med et mannsfaglig perspektiv. • Å lykkes med å rekruttere til gruppen i samarbeid med UiA Studentskipnaden. • Å gjennomføre én åpen samtalegruppe ukentlig over 8 ganger i høstsemesteret med mannlige studenter ved UiA. • Tilbakemeldinger fra deltakerne på at gruppen bidro til mestring og trivsel. • Å lykkes med å gjennomføre foredrag om erfaringene ved andre studentsamskipnader i Norge, med sikte på å spre tiltaket. Vi oppnådde samtlige effektmål vi satt oss i prosjektet. Når det gjelder kulepunkt 3, ble gruppens møtefrekvens endret fra ukentlig til hver fjortende dag. Antallet samlinger ble 7, ikke 8. Dette hadde sammenheng med praktiske forhold, og det påvirket ikke samtalegruppens kvalitet. Når det gjelder siste kulepunkt, ble antallet foredrag endret etter innvilget søknad om utsettelse og omdisponering til Extra i juni 2019, slik at antallet universiteter besøkt av prosjektet er 7.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har gjennomført: • Utvikling av samtalemetodikk • Rekrutteringsarbeid • Samtalegruppe ved Universitetet i Agder • Erfaringsdeling Innholdet i og metoden for gjennomføringen av samtalegruppene ved Campus Kristiansand ble utarbeidet av prosjektgruppen. I tillegg til Reform, besto denne av studentprest Hans Jørgen Wennesland ved Ressurssenteret ved Universitetet i Agder. Vi gjennomførte en samtalegruppe hver 14. dag over 7 samlinger for mannlige studenter ved Universitetet i Agder, Campus Kristiansand. Til sammen ble 10 mannlige studenter påmeldt samtalegruppen i forkant. Det kom i tillegg 3 menn til etter at samtalegruppen hadde startet, basert på anbefalinger fra samtalegruppens deltakere. Gruppen var så vellykket at den i etterkant er videreført i regi av Ressurssenteret ved Universitetet i Agder etter prosjektslutt. Foredraget med anbefalinger er holdt for ansatte ved studentsamskipnadene ved til sammen 7 universiteter i Norge i prosjektets sluttfase.

Resultater og resultatvurdering

Vi fikk bekreftet at problembeskrivelsen stemmer godt med virkeligheten slik den oppleves av studentene selv, og også av de ansatte ved studentsamskipnadene. Vi lyktes med å utvikle en egnet metodikk for samtalegrupper for mannlige studenter, og vi oppnådde å rekruttere et tilstrekkelig antall til å kunne gjennomføre en samtalegruppe høstsemesteret 2018. Arbeidet som er gjort i prosjektet har resultert til et sett anbefalinger for gjennomføring av samtalegrupper for mannlige studenter ved universiteter og høgskoler i hele landet. Den overordnete anbefalingen fra prosjektet er at egne samtalegrupper for mannlige studenter er et viktig og nødvendig tilbud ved Universitetene i Norge. Menn trenger et tilpasset tilbud. Prosjektet ble i hovedsak godt mottatt, både av de samarbeidende sentrene i kartleggings- og observasjonsfasen, av mennene vi møtte selv, og av universitetenes ansatte som ble omfattet av foredragene i prosjektets sluttfase.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet oppsummeres som vellykket. Arbeidet som er gjort i prosjektet, har gitt viktige erfaringer og anbefalinger, som er samlet i et foredrag. Verdien i dette er også blitt bekreftet i samtalene med studentsamskipnadene etter foredragene. Som følge av spredningen av erfaringene fra prosjektet, er det flere steder konkrete planer om oppstart av liknende samtalegrupper. Erfaringen fra prosjektet inngår i Reforms portefølje, og vi er allerede invitert til oppfølgende foredrag i tiden som kommer. Prosjektets resultater tas med dette videre.

Prosjektleder

Are Christoffer Saastad

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Samtalegrupper for mannlige studenter
Organisasjon
Reform – ressurssenter for menn
Beløp Bevilget
2018: kr 440 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
14.10.2019
Status
Avsluttet