SAMTALER OM VOLD – en filmserie for barnevernet, foreldre og barn.

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Når det meldes inn bekymring for vold i hjemmet er det viktig at barnevernsansatte har god kompetanse til å snakke om vold med foreldre og barn på en måte som skaper åpenhet og trygghet. Barn strever ofte med å snakke om volden de utsettes for, og mange foreldre er redde for hva som vil skje om de åpner opp om vold. Hvis foreldre benekter volden, «forsvinner» ofte temaet vold fra samtalene. Da kan barnevernsansatte bli usikre på hvordan de skal gå frem for hjelpe familiene. De barnevernsansatte har derfor uttrykt et stort behov for et verktøy som kan styrke dialogen rundt vold i nære relasjoner. Det finnes mange undervisningsopplegg og nettressurser om hvordan snakke med barn om vold, men det mangler skreddersydde verktøy for barnevernsansatte som skal samarbeide med familiene om volden de lever med. Alternativ til Vold (ATV) er i gang med å utvikle en voldsspesifikk veileder som trenger en rekke brukervennlige filmer for barnevernsansatte i direkte møter og samarbeid med foreldre og barn. Filmene skal bidra til at vold blir tematisert, forstått og tatt på alvor i samtaler med familier. Målet er å åpne opp for samtaler om vold, gi bedre hjelp til endring og sikre større trygghet for barn og familien som helhet.

Aktivitet/tiltak/metode

Den voldsspesifikke veilederen skal styrkes med ca. 20 korte filmer (1 til 4 minutter). Alternativ til Vold (ATV) utvikler en veiledningsmodell som har blitt testet ut som pilot i et samarbeid med Søndre Nordstrand barnevernstjeneste. Evalueringen avdekket at brukerne og fagpersonene ønsket seg ulike type filmer som verktøy for å styrke dialogen med foreldre og barn. 5 filmgrupper: Filmer av typen «slik gjør du» hvor barnevernsansatte gjennom et menyvalg får konkrete tips fra fagpersoner om hvordan de kan skape god dialog med barn og foreldre. Filmer som gir barnevernsansatte kunnskap om hvordan de kan bruke «bildekort» som metode når de snakker med barn om vold. Bildekortene hjelper barna til å sette ord på hvordan de opplever det å leve med vold i familien. Filmer hvor barnevernsansatte snakker med foreldre (anonymisert) om vold og voldens konsekvenser. Filmene skal utvide kunnskapsgrunnlaget til foreldrene Det er frykten som er det skadelige elementet i vold og barn kan bli redde i mange situasjoner som kan være vanskelig for foreldre å forstå. Filmer som hjelper foreldre til å forstå barnets sterke reaksjoner i kjølvannet av vold. Ved å vise modellen «Toleransevindu», forklart med animasjon, vil foreldre få hjelp til å ivareta barnet på en trygg måte. Film som visualiserer genogram av familien med fokus på voldsarv for å få frem kultur og kulturforskjeller. Med utgangspunkt i filmen får foreldre fortelle sin historie og fagpersonen blir kjent med familien på en mer åpen måte som ikke er konfronterende. Målgruppe Barnevernsansatte/fagfolk Barn/unge Foreldre Måloppnåelse Filmenes effekt og nytte vil bli kontinuerlig evaluert på bakgrunn av brukernes tilbakemeldinger. Etikk Filmene utvikles av psykologer ved ATV som er landets ledende på feltet vold i familien. Deres høye kompetanse på vold i nære relasjoner garanter for at filmene vil ha en høy etisk standard og sikres mot at de kan misforstås, skape negative reaksjoner eller forårsake skadevi

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

ATV er landets ledende kompetansesenter og faglig premissgiver på feltet vold i familien. Dette arbeidet gjøres gjennom behandling, kunnskapsutvikling og kunnskapsformidling. ATV underviser bl.a. Barnevernet, som har ført til utviklingen av denne veilederen og behovet for disse filmene. Filmene er ventet å gi barnevernsansatte økt kompetanse, trygghet og ferdigheter slik at de blir bedre i stand til å stoppe vold i familien, samt forebygge skadevirkninger hos barn og unge utsatt for vold. Filmene vil styrke den nye veilederen ved at metodikken blir mer forståelig og brukervennlig i møte med familiene. Prosjektet vil åpne for samtaler med barn om vold og hvordan det er å leve med vold, slik at de kan forstå livsituasjon sin bedre. Barna vil lettere kunne formidle hva de opplever og dermed få bedre og raskere hjelp i kontakten med barnevernet. Filmene kan skape en målrettet dialog med foreldre for å vise dem hvordan de best kan være trygge omsorgspersoner for barna sine. Foreldre vil få større forståelse for hvordan barn opplever vold, og voldens konsekvenser. Dialogens mål er også å gi foreldre muligheten til å åpne opp om egne utfordringer. Dette kan gi motivasjon til å gjøre nødvendige endringer for å sikre en tryggere oppvekst for barna. Filmene vil være en hjelp til å snakke med familier med ulik kulturell bakgrunn om vold og kulturforskjeller. Dette kan åpne opp for dialog med familier på en mindre konfronterende måte. Filmene vil bli tekstet på 2 språk; Urdu og engelsk. En viktig praktisk virkning er at barnevernets hjelp til familiene vil bli mindre personavhengig, da veilederen og filmene vil være tilgjengelige og kunne brukes til enhver tid av alle i barnevernet som arbeider med vold i nære relasjoner.

Plan for gjennomføring

Prosjektgruppen fra ATV vil i samarbeid med StoriesTotell utvikle manus til filmene og involvere partene i prosjektgruppen når det er aktuelt. Relevante tilbakemeldinger vil hensyntas i den videre filmutviklingen. StoriesToTell ( STT) vil lede det filmfaglige arbeidet i alle ledd. Dette arbeidet starter 1. mars og vil pågå fra til medio mai. ATV og Storiestotell jobber sammen om rekruttering av deltakere til filmene, både fagpersoner og skuespillere. ATV vil bidra med fagpersoner, mens StoriesTotell har et nettverk av skuespillere i alle aldre. Der det er nødvendig vil det bli brukt voksne- og barneskuespillere i filmene og ikke reelle personer. Dette for å sikre etisk ivaretakelse. Produksjonsplanlegging er fasen hvor det praktiske rundt produksjonen tilrettelegges. Når og hvor skal vi filme? Hva trenger vi av ressurser? Opptakene vil pågå over et halvt år. Under opptakene vil STT og ATV ha et nært samarbeid. Filmklipp starter rett etter de første opptakene. De første versjonene av filmene blir testes ut på barnvernsansatte, og en gruppe barn og foreldre som ATV har tilgang til i sitt nettverk. Tilbakemeldingene både fra testgruppe og prosjektgruppe kan føre til nye runder med filmklipp, for å sikre at vi når de ulike målgruppene med innhold og form som er tilpasset deres behov. Filmene publiseres på ATV sine nettsider og lanseres over hele landet. Rådet for psykisk helse informerer om prosjektet i sitt nettverk. Etter en tids bruk vil ATV vil får tilbakemelding på hvordan filmene fungerer overfor et større volum i målgruppene. Filmene kan justeres etter behov. Måloppnåelsen vil være med i rapporteringene som vi leverer til avtalt tid.

Prosjektleder

Tor Segelcke

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
SAMTALER OM VOLD – en filmserie for barnevernet, foreldre og barn.
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.03.2024
Sluttdato
01.07.2025
Status
Under gjennomføring