Se hele mennesket

Unge med funksjonedsettelser opplever ofte å bli møtt med fordommer i helsevesenet. Det vil Unge funksjonshemmede gjøre noe med.

I samarbeid med

– Unge funksjonshemmede har gjennom arbeid med ungdomshelse hørt mange ungdom fortelle at de ikke føler seg sett som hele mennesker, men behandlet som kropper som skal repareres. Mange opplever å sitte alene med tankene om hvordan det er å være ung og kronisk syk, noen forteller om dårlig selvbilde og savn etter en kjæreste eller mer tid med venner, forteller Anette Remme.

Hun er prosjektleder for seksuell helse i Unge funksjonshemmede. Og med dette som bakteppe ble prosjektet «Se hele mennesket» en realitet.

Mange møtes med fordommer

I prosjektet har Unge funksjonshemmede gjennomført en spørreundersøkelse, som ble sendt til alle medlemsorganisasjonene og samarbeidspartnerne. Målet var å kartlegge hvordan unge med kroniske sykdommer eller funksjonsnedsettelser opplever å bli møtt i helsevesenet og da særlig med fokus på den psykiske helsen.

Allerede i 2012 fastslo en rapport fra Hdir at unge ofte møter et helsevesen som ikke er tilpasset deres behov. Folkehelserapporten fra 2014 viser også at 15-20 prosent av unge har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager. For unge med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelser kan de psykiske plagene komme i tillegg til fysiske.

Resultatene av undersøkelsen viste at hele 27 prosent opplever at de har dårlig eller veldig dårlig psykisk helse. I tillegg oppgir hele 78 prosent av de spurte at de har blitt møtt med fordommer knyttet til diagnosen sin. For mange er disse opplevelsene også knyttet til helsevesenet (se egen faktaboks).

Spørreundersøkelsen

  • Totalt 253 ungdommer, med mange forskjellige synlige og usynlige diagnoser, svarte på spørreundersøkelsen «Se hele mennesket».
  • Av disse opplevde 39 % at deres psykiske helse var ganske god eller veldig god.
  • 33 % svarte verken eller.
  • 27 % svarte ganske dårlig eller veldig dårlig.
  • De som er mye på sykehus oppgir å ha dårligst psykisk helse.
  • Hele 78 % oppga at de har erfaringer med å bli møtt med fordommer tilknyttet diagnosen sin. Mange opplever for eksempel å bli behandlet som sykere enn selv de opplever at de er.
  • 64 % oppga å ha opplevelser i helsevesenet med å ikke bli sett som et helt menneske, og like mange har opplevd at deres behov har blitt tilsidesatt eller ikke sett.

Kilde: Unge funksjonshemmede

Animasjonsfilm

Resultatene fra undersøkelsen er så laget til en kort animasjonfilm.

– Vi håper kunnskapen vi har samlet og animasjonsfilmen vi lager, vil gi innsikt og inspirere flere i helsevesenet til å snakke med ungdom om sammenhenger mellom somatisk og psykisk helse, sier Remme.

Se videoen «Se hele mennesket» her:

I tillegg til videoen har Unge funksjonshemmede laget en temaside på nettsiden sin, der man både kan se videoen, lese resultatene fra undersøkelsen, og ikke minst få tips og råd.

Rådene retter seg både mot unge selv, men kanskje særlig mot ansatte i helsevesenet.

Dam-tur

Høsten 2019 skiftet Stiftelsen Dam navn, og i den forbindelse spurte stiftelsen alle medlemsorganisasjonene om de kunne invitere generalsekretær Hans Christian Lillehagen til et av sine favorittprosjekter.

Unge Funksjonshemmede valgte prosjektet «Se hele mennesket», der Lillehagen fikk møte både filmskapere og ansatte i organisasjonen.

Generalsekretær i Unge funksjonshemmede Ingvild Østli, forteller at det er flott å kunne profilere samarbeidet.

Dam – deltakelse, aktivitet og mestring – sier mye om hvilket formål stiftelsen har, og hvilke prosjekter de ønsker å støtte. For oss som paraplyorganisasjon er alle de tre områdene høyst relevante å fokusere på, og støtte fra Stiftelsen Dam til våre prosjekter er svært viktig for oss, og gir oss mulighet til å jobbe for ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom på et overordnet nivå, sier hun.

Lillehagen roser også samarbeidet med Unge funksjonshemmede, og den viktige jobben de gjør, blant annet gjennom dette prosjektet.

– I Dam er vi opptatt av at brukermedvirkning, og dette prosjektet viser hvordan brukerne – de som kjenner behovene best – kan bidra til ny og viktig kunnskap i helsevesenet. Det er sårt å høre at så mange har hatt vanskelige opplevelser i møtet med helsevesenet, men jeg tror dette prosjektet kan bidra til å snu dette, sier han.

Her kan du se alle prosjektene som skal besøkes gjennom Dam-tur:


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I 2012 fastslo en rapport fra Hdir at unge ofte møter et helsevesen som ikke er tilpasset deres behov. Folkehelserapporten fra 2014 viser også at 15-20% av unge har nedsatt funksjon pga psykiske plager. For unge med kronisk sykdom/funksjonshemninger kan de psykiske plagene komme i tillegg til fysiske. Allerede i 1998 viste en NOVA rapport at funksjonshemmede oftere har psykiske problemer enn ikke-funksjonshemmede. Da opptrappingsplan for psykisk helse ble evaluert, indikerte resultatene at det fremdeles er utfordringer med å gi barn og unge med psykiske lidelser et helhetlig behandlingstilbud.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er å styrke det helhetlige behandlingstilbudet, herunder sammenhengen mellom somatisk og psykisk helse, til funksjonshemmet og kronisk syk ungdom. Se delmål og resultatmål i prosjektbeskrivelsen.

Målgruppe

Målgruppen er ansatte i spesialisthelsetjenesten, ungdom og unge voksne med kronisk sykdom og/eller funksjonshemming og beslutningstakere og samfunnet for øvrig

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil identifisere i hvilken grad unge pasienter opplever å bli møtt på en helhetlig måte i spesialisthelsetjenesten, der både pasientens psykiske og somatiske helse blir ivaretatt, samt kartlegge hva de ønsker og trenger av oppfølging knyttet til sin mentale helse fra spesialisthelsetjenesten. Spørreundersøkelsen utvikles i samarbeid med referansegruppen og ekstern fagperson for å sikre god metodikk. Spørreundersøkelsen distribueres til alle medlemsorganisasjoner og samarbeidspartnere samt delt i sosiale medier og nettside. Resultatet fra spørreundersøkelsen brukes til å utvikle en plakat og en animasjonskortfilm om temaet. Plakaten og animasjonskortfilmen vil illustrere hvordan ungdommene opplever spesialisthelsetjenestens fokus på psykisk helse blant somatisk syke. Den vil også ta for seg både tips til hva ungdommene kan spørre om i møte med helsepersonellet, hva ungdommene har rett på og tips til hvordan helsepersonell bør snakke med ungdom om temaet. Etter at animasjonskortfilmen og plakaten er ferdigstilt starter arbeidet med distribusjon og markedsføring. Her ønsker vi blant annet å arrangere en debatt om temaet under lanseringsarrangementet til prosjektet hvor også animasjonskortfilmen og plakaten får sin premiere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Se prosjektbeskrivelse.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Helsedirektoratet (2012) fastslo at unge møter et helsevesen som ikke er tilpasset deres behov. Folkehelserapporten (2014) viser at 15-20% av unge har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager. For unge med kronisk sykdom/funksjonsnedsettelse kan psykiske plager komme i tillegg til de fysiske. Målet er å styrke det helhetlige behandlingstilbudet til unge med funksjonsnedsettelser/kronisk sykdom. Vi vil se på sammenhengen mellom psykisk og somatisk helse, identifisere hvorvidt unge opplever å bli møtt på en helhetlig måte i helsevesenet og kartlegge hva de trenger av oppfølging tilknyttet psykisk helse fra spesialisthelsetjenesten. En animasjonsfilm og plakat som illustrerer funksjonshemmet/kronisk syk ungdoms opplevelse av spesialisthelsetjenesten med tanke på psykisk oppfølging lages, og gir konkrete kriterier og forbedringspunkter til en bedre helsetjeneste. Målgruppe: ansatte i spesialisthelsetjenesten, unge med kronisk sykdom/funksjonsnedsettelse og beslutningstakere.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Mål om 100 svar på spørreundersøkelsen ble oppnådd, da totalt 253 ungdommer med ulike synlige og usynlige diagnoser, svarte på undersøkelsen. Målet om 5000 visninger på animasjonskortfilmen ble oppnådd i stor grad. Animasjonsfilmen «Se hele mennesket» ble lansert på Unge funksjonshemmedes nettside, Facebook og Instagram, og fikk ca. 22 000 visninger. En debatt om temaet ble arrangert der 92 personer deltok på webinar om prosjektet. Målet om to medieoppslag i riksdekkende medier ble ikke nådd. En kronikk ble skrevet om funnene fra spørreundersøkelsen, men kom ikke på trykk. Målet om å presentere prosjektet på Norsk Psykologforenings helsepsykologikonferanse ble ikke nådd. Konferansen ble avlyst grunnet koronapandemien. Målet om å ha fem foredrag for helseforetak ble delvis nådd. Tre foredrag for helsepersonell, samt ett foredrag for alle elever på Helse- og omsorgslinja ved videregående skoler i Oslo ble holdt. Ett foredrag for helsepersonell ble avlyst grunnet koronapandemien.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

25000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet med opprettelse av referansegruppe bestående av prosjektleder Anette Remme, styremedlem fra Unge funksjonshemmede Guro Helene Sørdalen og spesialrådgiver i Norsk psykologforening Siv Tove Engebråten. Referansegruppen var tett involvert i arbeidet. En spørreundersøkelse ble utarbeidet og vi inviterte medlemmer i Unge funksjonshemmede til å delta i undersøkelsen i 2019. Vi ønsket å identifisere i hvilken grad unge pasienter opplever å bli møtt på en helhetlig måte i spesialisthelsetjenesten, der både pasientens psykiske og somatiske helse blir ivaretatt, samt kartlegge hva de ønsker og trenger av oppfølging tilknyttet sin mentale helse. Resultatene ble brukt til å utvikle en kort animasjonsfilm, to digitale plakater for sosiale medier og en prosjektnettside med oppsummering av funnene fra undersøkelsen. Filmen og plakatene gir tips til hvordan helsepersonell bør snakke med ungdom om psykisk helse og deres utfordringer. Filmen, plakatene og webinaret som ble avholdt mot slutten av prosjektperioden er tilgjengelig på prosjektsiden.

Resultater og resultatvurdering

Totalt 253 ungdommer med ulike synlige og usynlige diagnoser, svarte på undersøkelsen, og vi opplever en stor interesse for temaet psykisk helse. Animasjonsfilmen Se hele mennesket ble lansert på Unge funksjonshemmedes nettside, Facebook- og Instagram-konto, og fikk ca. 22 000 visninger. Dette er langt over målet på 5000 visninger. I tillegg var det 470 visninger av siden med opptaket av webinaret på, noe som tyder på at dette er et viktig prosjekt som vi kan bruke i arbeidet vårt fremover. Gjennom foredrag, webinar, digitale plakater og annonser på sosiale medier anses prosjektet som vellykket. Vi har nådd ut til helsepersonell og ungdom med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom med informasjon om viktigheten av sammenhengen mellom psykisk og somatisk helse. Vi er godt fornøyd med alt vi har oppnådd på et år med prosjektet, og at vi klarte å tilpasse prosjektet til situasjonen som oppstod med koronapandemien.

Oppsummering og videre planer

Vi håper kunnskapen om hvordan unge pasienter opplever å bli møtt i spesialisthelsetjenesten bidrar til at helsepersonell er bedre informert og rustet til å tenke helhetlig i møte med funksjonshemmet/kronisk syk ungdom. Vi kommer til å fortsette samarbeidet med våre medlemsorganisasjoner og ungdomsrådene ved regionale sykehus for å fortsette å sette sammenhengen mellom psykisk og somatisk helse på agendaen. Prosjektet har bidratt til bevisstgjøring i Unge funksjonshemmede og vårt arbeid, og vi vil ta med psykisk helse som en viktig faktor i alle helseprosjektene våre.

Prosjektleder

Siri Espe

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Se hele mennesket
Organisasjon
Unge funksjonshemmede
Beløp Bevilget
2018: kr 550 000
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet