Straff

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Nye kutt i tildelingen til Kriminalomsorgen rammer den sårbare veien tilbake til et normalt liv etter endt soning, som lavsikkerhetsfengsel og åpen soning. Osterøy avdeling skal nå stenges, Hamar Fengsels åpne soning er stengt. Modell for retreatet i Halden, Kumla Fengsel i Sverige, har fått sin klosteravdeling stengt. Ansatte i Kriminalomsorgen peker på sammenhengen mellom rehabiliteringsarbeidet og samfunnssikkerheten. Mindre rehabilitering gir mer kriminalitet – som på sikt igjen krever flere ressurser. Slike kutt er altså ulønnsomme, både samfunnsøkonomisk og sikkerhetsmessig.

Målsetting for prosjektet

Øke bevilgningen av midler til utvidet drift av behandlingsprogram for tunge kriminelle i norske fengsler. Bryte ned fordommer mot mennesker som har gjort livsvalg vi fordømmer. Vise verdien av en human innfallsvinkel i kriminalomsorgen. Gi refleksjon over verdien av stillhet og selvransakelse.

Målgruppe

Ungdom og voksne i alle livsfaser. Politi, ansatte i kriminalomsorgen og helsevesenet, politikere, lærere, skoleledere, BUP og barnevern. Kriminelle.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

700000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Halden Høysikkerhetsfengsel, Norge 2019. Seks menn på lange dommer får et uvanlig valg: Vil de gi fra seg enda mer frihet? Vil de i tilbringe 28 dager sammen i taushet, isolert fra resten av verden? I fem år har Norges mest progressive fengsel gitt tunge kriminelle muligheten til å leve som munker. Resultatene av retreatet er oppsiktsvekkende gode. Nesten alle tidligere deltagere har tatt avgjørende skritt ut av den kriminelle repetisjonssirkelen – noe som vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser. SEKS FORTAPTE MENN er en kinodokumentar som produseres av Margreth Olin for Speranza Film AS, og regisseres av hennes mangeårige fotograf Øystein Mamen. Direktøren i fengselet, Are Høidal, og leder av retreatet, kapellan Marit Skartveit, har gitt filmskaperne en unik og eksklusiv tilgang til å følge hele retreatet. Medvirkende i filmen er de 6 innsatte deltagerne, 3 fengselsprester, 4 betjenter, samt fengselsdirektøren. Filminnspillingen vil følge de medvirkende før, under og etter retreatet – som foregår i en åttemannsavdeling og en tilrettelagt luftegård. Fengselet satte i sin tid tre krav til retreatet: det skal være for dem med lange dommer, og det skal være åpent for alle mennesker, uansett livssyn. Og: Det må virke.

Fremdriftsplan for prosjektet

Feb – mai 2019: forarbeid/Utvikling. Jobbe med finansiering og søknader, salg til tv-kanaler og andre. Juni-Sept 2019: Samarbeidsmøter med Rådet for psykisk helse. Opptak. Sept 2019 – Sept 2020: klipp og etterarbeid. Når vi har en pilot ferdig vil det være lettere å få solgt filmen til tv-kanaler. Premiere februar 2021.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med prosjektet er å følge seks menn, alle på lange dommer, med kamera gjennom en retreat i Halden fengsel. Sammen går de inn i 28 dager med stillhet, isolert fra resten av verden, som i et kloster. Hvordan vil historiene de har om seg selv, forandres i møte med stillheten? Vi ønsker å få den ferdige filmen vist til både til allment publikum på kino og tv, men også til fagfolk og politikere. Undergrupper blant fagfolk inkluderer politi, ansatte i kriminalomsorgen og helsevesenet, politikere, lærere, skoleledere, BUP og barnevern. Kriminelle er også en viktig målgruppe. Målsettingene for prosjektet er å øke bevilgningen av midler til utvidet drift av behandlingsprogram for tunge kriminelle i norske fengsler. Bryte ned fordommer mot mennesker som har gjort livsvalg vi fordømmer. Vise verdien av en human innfallsvinkel i kriminalomsorgen. Gi refleksjon over verdien av stillhet og selvransakelse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Noen av målene er oppnådd. Spesielt har vi sett i anmeldelser og reportasjer at filmen bryte ned fordommer mot mennesker som har gjort livsvalg vi fordømmer. Mange av de som skriver om filmen reflekterer i anmeldelser (se noen av disse i vedlegg) har fått et nytt syn på verdien av en human innfallsvinkel i kriminalomsorgen. Det at innsatte/tidligere innsatte kan bidra i samfunnsdebatten på denne måten er svært effektfullt for å fjerne stigma mot den i befolkningen. Filmen har definitivt også bidratt til refleksjon over verdien av stillhet og selvransakelse, og mange nevner i omtaler hvordan stillhet og selvransakelse også er verdifullt for andre enn de som sitter i fengsel. Det vil ta lengre tid å se effekten av filmen i offentlige budsjetter. En endring i kriminalomsorgen er at retreaten ble opprinnelig satt opp kun en gang i året. Nå er dette bygget opp slik at det er flere retreat gjennom hele året, og innsatte over hele Norge kan søke seg inn.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Opptakene til filmen ble gjort i 2020, deretter ble den klippet og lansering planlagt. I 2024 ble den lansert på kino i Norge og i utlandet – og det forgår fortsatt visninger på kinoer, i fengsler og andre steder, ofte med påfølgende samtaler Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå er 700 000, foreløpig er det rundt 10.000 som har sett filmen. Dette er fordi den ennå ikke er vist på tv og strømming, de store tallene kommer først da. Visningene som er gjort til nå er derimot svært viktige kvalitetsvisninger, i betydning at folk har investert noe ved å delta. Å reise til en kino koster både investert tid og penger. Veldig mange av de som har sett filmen har også fått med et arrangement med samtale eller debatt etter visningen, noe som også har styrket opplevelsen og formidlingen av tematikken.

Resultater og resultatvurdering

Filmen er foreløpig vist på norske kinoer og i norske fengsler. I tillegg har klipp blitt vist på flere konferanser for fagfolk, blant annet på Tilbakeføringskonferansen organisert av Røde Kors, en konferanse for Kriminalomsorgsdirektoratet med flere. Vi har hatt en lang rekke tilsvarende arrangementer over hele landet, denne listen gir et inntrykk av bredden. Den har selvsagt blitt vist også på vanlige kinovisninger, der det ikke har vært samtaler i for- eller etterkant. Vi har også gjort filmen tilgjengelig for gratis visning i alle norske fengsler. Det krever en del tilrettelegging internt i fengslene, så foreløpig er dette gjennomført i Bergen, Haugesund, Stavanger, Mandal. Utover utgifter i regnskapet har Rådet for psykisk helse, Kriminalomsorgen, Den norske kirke, Frelsesarmeen og flere pensjonister som tidligere har ledet retreat deltatt i prosjektet uten at dette har blitt kompensert. Mye av dette er frivillig arbeid.

Oppsummering og videre planer

Vi arbeider for øyeblikket med følgende i 2025/2026: Visninger for skoler gjennom den kulturelle skolesekken Visninger på høyere utdanningsinstitusjoner Visninger i fengsler over hele Norge Flere ordinære visninger på kino over hele landet Spesialvisninger på kino over hele landet Utgivelse av filmen på strømming/DVD Visning på TV Visninger i fengsel i USA og på internasjonale filmfestivaler Tilgjengeliggjøring av filmen i norske bibliotek gjennom Filmbib Mer vil komme til, og vi ser at filmen vil være aktuell i svært mange år framover.

Prosjektleder

Ingvil Giske

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Straff
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Speranza Film AS
Beløp Bevilget
2019: kr 600 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
01.08.2023
Status
Avsluttet