Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
For å kunne utvikle nyttige selvmordsforebyggende tiltak bør selvmord forstås innenfor den spesifikke kultur og kontekst det finner sted i og det er særlig viktig når det gjelder urfolk. Fra samisk hold har det blitt påpekt at kunnskap om kultursensitiv selvmordsforebygging i en samisk kontekst er svært begrenset. Det er derfor nødvendig å utvikle nye kurs/verktøy slik at fagpersoner bedre kan forebygge selvmord blant samer og ved dette sikre samers rett til likeverdig, språklig og kulturelt tilpasset psykisk helsevern og selvmordsforebygging .
Målsetting for prosjektet
Prosjektets overordnede mål er å forebygge selvmord blant samer. Måler er å avdekke flere samer i selvmordsfare gjennom å møte dem på en kultursensitiv måte og på eget morsmål og deretter sikre nødvendig helsehjelp.
Målgruppe
Fagpersoner som skal prøve ut/evaluere kurset og avatar, og testbrukere som skal prøve ut/evaluere bruk av samisk avatar.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
60
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Utarbeidelse av 2-dagerskurs Selvmordsforebygging i samisk befolkning og utvikling av nordsamisk språklig avatar skjer i et samarbeid mellom RVTS Vest, SANKS, RVTS Midt og -Nord, og arbeidsgruppe. 2-dagerskurset vil fokusere på kunnskaper, ferdigheter, handlingskompetanse, samt innsikt og forståelse av samisk kultur, historie og levesett. Utvikling av nordsamisk språklig avatar. Avatar skal fungere som et digitalt verktøy som støtter hjelperen i kartlegging av selvmordsfare hvor brukeren får anledning til å snakke på morsmålet sitt. Bruk av avtaren vil først finne sted etter at relasjonen mellom bruker og hjelper er trygg og godt etablert samt at man i samarbeid med bruker har kommet til enighet om at det er behov for å snakke på morsmål og da ved bruk av avtaren. Hjelperen vil kunne følge med i samtalen ved at denne blir simultanoversatt, og har til en hver tid mulighet til å være part i samtalen ved å stille utdypende spørsmål underveis. Etter samtalen blir denne skrevet ut på samisk og norsk. Personen som har hatt samtalen eier de utskrevne dokumentene, og kan i samarbeid med hjelperen brukes i møte med helsevesenet for å få forsvarlig hjelp.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar/2021 Juni/2021 Anbud fra avatar utvikler. Søknad REK og NSD. Januar/2021 Mars/2021 Planlegging og arrangering av Workshop 1 Mars/2021 Juni/2021 Prosjekt- og arbeidsgruppen utvikler kursinnhold August/2021 Okt./2021 Planlegging og arrangering av Workshop 2 Nov./2021 Mars/2022 Utvikle avatar Jan/2022 Sept./2022 Planlegging/utprøving og evaluering av kurs/avatar Okt./2022 Des./2022 Ferdigstillelse av kurs og avatar. Rapportering