Seniorprosjektet 2019

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for dette prosjektet er et uttalt humanitært behov i Arendal kommune. Gjennom våre aktiviteter, tidligere prosjekter, samarbeid med ulike kommunale instanser og tilbakemeldinger fra pårørende, erfarer vi i både Arendal Røde Kors og Tyholmen frivillighetssentral at ensomhet og isolasjon blant eldre hjemmeboende er en økende utfordring. Vi vil inngå et samarbeid for å fremme et forebyggende tiltak hvor økt mestringsfølelse, nettverksbygging og ernæring for eldre er en målsetting. Dette vil gjennomføres ved å tilby de eldre en møteplass på kveldstid med transport hjem.

Målsetting for prosjektet

Forebygge ensomhet og isolasjon blant eldre hjemmeboende ved å tilby et treffsted med kveldsmat og hjemtransport hver 14. dag. Hjemtransport gir en trygghet, men ved å komme seg ut på egenhånd håper vi de øker sin mestringsfølelse. Frivillige vil hjelpe til med å bygge nytt nettverk gjennom dialog.

Målgruppe

Friske, hjemmeboende eldre

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Frivillig innsats er avgjørende for gjennomføringen av prosjektet. Arendal Røde Kors har en stabil gruppe med frivillige som står klar til å vie en del av sin fritid til å gjøre noe positivt for eldre mennesker. Disse har deltatt i et annet prosjektet rettet mot eldre som avsluttes nå i høst. De frivillige har både erfaring og nødvendige kurs. Vi har inngått en avtale med Frivillighetssentralen, og vi skal treffes i deres lokaler på kveldstid annenhver onsdag. De eldre skal, så sant de klarer det, møte opp på egenhånd. Vi ønsker å tilby kveldsmat til deltakerne, samt å sette opp et program med kulturelle innslag, slik at det blir attraktivt å møte opp. Det vil være fire frivillige pluss sjåfør hver gang. De frivillige må organisere seg slik at noen er ute i lokalet sammen med de eldre og deltar aktivt i samtale. Noen må stå på kjøkkenet, og vi må ha sjåfør. Vi stiller minibuss til rådighet og kjører de eldre som har behov for det hjem igjen. Vi vil også rekruttere både nye frivillige og deltakere gjennom året. Nye frivillige vil bli kurset gjennom Røde Kors skolen. Vi ser at mange tilbud for eldre stenger i ferien, derfor vil også gjennomføre en eller to seniorturer med overnatting i juli 2019, dersom vi får midler til det.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar: Oppstart med organisering av vårprogram, sette opp turnusliste og begynne planlegging av seniortur Løpende gjennom året: Aktivitet i Frivillighetssentralens lokaler annenhver onsdag. 10 vår, 10 kvelder høst. Rekruttere nye frivillige og deltakere gjennom året. Nye frivillige tilbys kurs. April/mai: Planlegge seniortur. August: Oppstart. Setter opp nytt program for høsten og organiserer turnusliste. November: Evaluering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mange eldre hjemmeboende opplever ensomhet og lite givende hverdag. Det sosiale nettverket er lite, og dagene glir over i hverandre og oppleves som lite givende. Mange føler seg isolert og det er vanskelig å ta initiativ til å treffe andre. Seniorprosjektet retter seg mot friske, hjemmeboende eldre, og er ment som et forebyggende tiltak. hvis hovedmål er å hindre ensomhet og isolasjon blant eldre hjemmeboende. Målgruppen er friske, hjemmeboende eldre. Målsetningen er å hindre ensomhet og isolasjon blant eldre hjemmeboende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Målgruppen responderte godt på prosjektet, og tilbakemeldingene er særs gode. Alle gir uttrykk for at dette var en etterlengtet boost for å bryte opp i hverdagen. Spesielt er peker vi på at følgende målsettinger ble nådd: – Terskelen for å ta offentlig transport er senket betraktelig for mange. – Deltagerne i prosjektet melder at familiene legger merke til at livskvaliteten har økt – Det er knyttet vennskap innad mellom deltagerne.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20

Prosjektgjennomføring/Metode

Seniorprosjektet ble gjennomført ved å tilby et treffsted med kveldsmat og hjemtransport hver 14. dag. Det ble arrangert en rekke sosiale treffpunkt som lunch og middager ute, og besøk på teater. Hjemtransport ga en trygghet, men ved at målgruppen måtte komme seg ut på egenhånd ville vi øke graden av selvstendighet og mestringsfølelse. Prosjektet var et samarbeid med frivillighetssentralen som satte oss i kontakt med aktuelle i målgruppen. Noen arrangementer ble også arrangert i samarbeid med frivillighetssentralen.

Resultater og resultatvurdering

Målgruppen responderte godt på prosjektet, og tilbakemeldingene er særs gode. Alle gir uttrykk for at dette var en etterlengtet boost for å bryte opp i hverdagen. Spesielt er peker vi på at følgende målsettinger ble nådd: – Terskelen for å ta offentlig transport er senket betraktelig for mange. – Deltagerne i prosjektet melder at familiene legger merke til at livskvaliteten har økt – Det er knyttet vennskap innad mellom deltagerne.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet er nå gått over til å bli en fast aktivitet i Arendal Røde Kors og tilgangen på frivillige til å følge opp målgruppeneer stor. Siden målgruppen er eldre, som i begrenset grad vil følge aktiviteten gjennom mange år, er rekrutteringen viktig. Dette skjer gjennom frivilligsentralen. Populære aktiviterer er lunch, middager ute, og kulturelle tilbud.

Prosjektleder

Kjell Moan

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Seniorprosjektet 2019
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2019: kr 300 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet