Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ca 50.000 barn under 18 år opplever å være søsken til en med kronisk lidelse som i høy grad påvirker individets fungering i hverdagen. Barn med kronisk lidelse har ofte friske søsken. Det er i 2018 kommet en ny lov som setter enda mer fokus på søsken som pårørende og at de har krav fra hjelpeapparatet om å bli inkludert i arbeidet med den som er syk. Alle i familien blir påvirket når et barn av ulike årsaker har nedsatt eller endret funksjon. I slike situasjoner har også barnets søsken behov for å bli sett, hørt og involvert. Dette har ofte blitt den glemte gruppen blant pårørende.
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker at filmen om Siri og Silje skal gi ny kunnskap om hvordan det kan være å vokse opp med søsken som krever spesiell oppfølging og som ikke innfrir forventningene mange har til det å være søsken. Vi ønsker å vise den indre kampen som ofte pågår, og hvilke konsekvenser det kan få senere.
Målgruppe
Søsken og familier som lever med et barn med spesielle behov. Vi ønsker å gi de friske søsknene «et språk» som et verktøy til å takle den situasjonen de er i
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
30000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi vil lage en dokumentarfilm som tar utgangspunkt i Siris dagboknotater (Siri 10 år) i kombinasjon med Siris voksne refleksjoner. Dette innebærer både nye intervjuer med Siri, opptak av samspillet mellom Siri og Silje i dag, intervju med Siris foreldre for en utdyping av perspektivet, og illustrasjonsbilder av Siri som barn. I tillegg til dette har vi også fått tilgang til familiens private filmopptak. Der skildres skiturer, julefeiringer, skoleavslutninger og bursdagsfester Her er det øyeblikk hvor ei lita jente fortvilet prøver å få kontakt med sin kjære lillesøster. Ei jente som overøser sin søster med kjærlighet, men som gang på gang blir avvist. Disse opptakene vil også ha en sentral plass i filmen. ELEMENTER I FILMEN: • Gamle videoopptak av Siri og Silje • Lydopptak av barn som leser utdrag fra Siris dagbok • Illustrasjonsfilm av barn som skriver dagbok • Siri som forteller eller leser opp skildringer fra barndommen som supplerer dagboken. • Stilistiske opptak av Siri på ulike locations som er relatert til fortellingene • Dokumentariske opptak av Silje, og samspillet mellom Siri og Silje i dag • Foreldrenes refleksjoner • Siris refleksjoner om hva oppveksten med Silje har betydd for livet hennes – på godt og vondt!
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet er delt i produksjons- og visningsfase. PRODUKSJON Juli – Styringsgruppe etableres juli – august Manus og planlegging aug – Produksjon nov – feb 19 – Klipp og ferdiggjøring VISNING Aug – Starte planlegging visninger, festivaler, konferanser/foredrag Feb utover – Delta på konferanser/foredrag Apr 2019 – Barnefilmfestivalen Apr 2019 – publisering Barns Beste, Pårørendesenteret, m.fl. nov 2019 – Schizofrenidagene – film og foredrag
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Søsken til barn med alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelse må forholde seg til et annet hverdagsliv enn sine jevnaldrende. De opplever ofte å måtte vente og bli satt til side fordi det er en annen i familien som trenger mer tid med foreldrene og som krever mer oppmerksomhet og større grad av omsorg. Siris historie er ikke en skrekkhistorie. Selv om Siri absolutt kan kjenne seg igjen i mange av utfordringene søsken som er pårørende ofte har, opplever Siri at hun stort sett har blitt godt ivaretatt av sine foreldre. Det som er spennende med Siris historie er at vi har hatt tilgang til både Siris ærlige tanker som 10-12-åring, og hennes voksne refleksjoner etter at hun selv har etablert seg med familie. Vi hadde en dialog med familien hennes, spesielt med mor Hege som er Siljes verge, i forhold til hvordan vi skulle ivareta Silje i filmen. Alle opptak med Silje er gjort på hennes premisser.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Filmen ble ferdig litt senere enn først planlagt, derfor har vi ikke fått filmen ut slik vi hadde tenkt. Det ser vi på som en forskyvning i tid og jobber med å hente det inn igjen. I løpet av prosjektåret har vi vært ute på foredrag med deler av filmen. Det er gode samtaler i etterkant. 1. Filmen er ferdigstilt 2. Filmen vist for kringkastere. Ikke avklart sendetid 3. Respons fra målgruppen via sos medier og visningsarenaer. Hovedsaklig respons fra deltagerne. 4. Politikere. Helseministeren deltar på Pårørendekonferansen i september hvor filmen blir vist. 5. Filmen blir vist på konferanser, etc. Det er allerede holdt flere foredrag og dette planlegges i fortsettelsen av prosjektperioden. 6. BarnsBeste «Søskenaktiviteter» skal brukes der. 7. Barnefilmfestivalen. Filmen skulle blitt vist, men festivalen er utsatt pga Korona. 8. Websider. Filmen blir tilgjengelig på flere nettsider (ungpårørende.no / Pårørendesenteret, etc). 9. Filmen er laget i kort og lang versjoner.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1000
Prosjektgjennomføring/Metode
Filmens budskap og tematikk: «Søstera til Silje» er en personlig fortelling om hvordan Siri opplevde sin egen oppvekst som søster til en jente med autisme. Det er ikke en informasjonsfilm om autisme eller søskenproblematikken, og heller ikke en fasit i hvordan det bør håndteres. Siri forteller om sine drømmer og utfordringer og litt om hvordan hun tenker at barndommen har preget henne på godt og vondt. Vi ønsker at de som ser filmen skal sitte igjen med en økt forståelse av hva det innebærer å vokse opp som søsken til barn med spesielle behov. Vi ønsker at barn som har søsken med spesielle behov skal kjenne seg igjen, og at foreldre skal få en bedre forståelse for hvordan mange barn har det «Søstera til Siri» er også en film som sier noe generelt om å ikke at hindringer vi møter i livet også kan gi oss nyttige erfaringer og gode egenskaper hvis vi blir ivaretatt på en god måte! Vi gikk igjennom timevis med VHS opptak på leting etter akkurat de riktige klippene i forhold til vår fortelling. Vi ønsket også lage en visuell ramme knyttet til dagboken, og laget sekvenser om dette i filmen.
Resultater og resultatvurdering
«Søstera til Silje» er blitt en poetisk kortdokumentar, med et innhold som berører seeren. De gamle VHS-filmklippene, i kombinasjon med dagbokutdragene, er et viktig bidrag til å forstå hvordan det kan være å vokse opp som søsken til et barn med alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelse. Vi tror det er laget en film som åpner opp for refleksjon i mange sammenhenger. Det er en hverdagshistorie uten den voldsomme dramatikken, noe som kan skape gjenkjenning hos mange. Det er videre laget kortversjoner som skal brukes i foredrag og visninger på skoler. Responsen fra de som har sett/brukt filmen er veldig bra. Det gjelder både fra fagpersoner og fra pårørende. Liste over steder filmen er brukt, er beskrevet i sluttrapporten. Vi arbeider for at filmen skal få en større visning via kringkaster. Vårt mål er NRKSuper men har andre alternativer hvis det ikke lykkes. Antall seere vil da oppnås med tanke på det vi forventet på søketidspunktet.
Oppsummering og videre planer
Vi er veldig inspirert til å la dette prosjektet leve lenge, sammen med Siri planlegges det visning av filmen og foredrag om dette temaet framover i flere år. Kornasituasjonen har lagt store begrensninger i 2020, men planleggingen fortsetter for visninger når det igjen blir mulig. Vi ser ringvirkninger av filmen og at flere som opplever filmen vil ta den med videre i andre sammenhenger. Filmen er også meldt inn til DKS sin portal. Filmen med opplegg legges inn . Alle som vil bruke filmen kan ta kontakt med Sanden Media. www.sandenmedia.no