Smertefri sammen – før sommeren

Søknadssammendrag

Vi har gjennomlevd et år med delvis nedstengning. For mennesker med kronisk muskel- skjelettsykdom og plager (MUSSP) har denne perioden vært svært krevende.

Pandemien har gjort flere redde og fysisk passive. Vi er mer hjemme, hvor terskelen for å «kose seg» med usunn mat er blitt lavere. Muligheten for sosial kontakt er begrenset, som øker følelsen av ensomhet og utenforskap. Flere tyr til mat og drikke for å takle redsel og uro. For personer med MUSSP kan mer sukker og dårligere kosthold bidra til økt vekt, mer smerte og mindre opplevelse av mestring.

Med tanke på at én av fire nordmenn har en sykdom relatert til muskel- og skjelettsystemet, og 300.000 av disse har en revmatisk diagnose, er det ingen tvil om at mer kunnskap på dette feltet vil komme mange til gode.

Prosjektet «Smertefri sammen – før sommeren» blir et tilbud til medlemmer NRFs medlemmer, voksne med muskel- og skjelettplager over 20 år.

Målet med dette prosjektet er å tilby målgruppen en enkel men innovativ metode for å automatisere nye vaner, som vil gjøre det enklere for dem å opprettholde gode kostvaner over tid. Deltakerne får tilgang på et sterkt støtteapparat, hvor de får god veiledning underveis. Prosjektet skaper en sosial møteplass, som bidrar til økt livskvalitet og opplevelse av mestring for deltakerne samtidig som de får teste en innovativ kostholdsmetode, som kan hjelpe dem å gå ned i vekt og få friskere liv. Samtidig vil prosjektet kunne øke kunnskapen om sammenhengen mellom kosthold og opplevelse av fysisk og mental helse hos målgruppen.

Prosjektleder/forsker

May Catherin Ulstein

Detaljer
Program
Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten
Prosjektnavn
Smertefri sammen – før sommeren
Organisasjon
Norsk Revmatikerforbund
Beløp Bevilget
Kr 610.000
Startdato
26.03.2021