Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi har gjennomført lignende prosjekt i 2015, 2016 og 2017. I 2015 (med støtte av Extrastiftelsen) og i 2016 og 2017 (med støtte av Bufdir og Sparebankstiftelsen). Programmet hadde så pass mange søkere, at mange ikke fikk plass på dette tilbudet. Vi har en lang vente liste. I 2016 og 2017 utvidet vi derfor programmet til også å være helgeopphold (tre dager), med noe av det samme innholdet som tidligere. Vi gjennomførte seks helgeopphold i 2016 og seks i 2017. Nytt til prosjektet nå er at både minoritet og majoritetsbefolkning blandes i tre dagersferie oppholdene.
Målsetting for prosjektet
Mål er å organisere 9 sommerferie for 198 personer (mødre og barn). Feriene skal gå over sommerferie og høstferie i 2018, minst to av familier med lavinntekt skal ha norsk etnisk bakgrunn. I tillegg skal familiene komme fra forskjellige land slik at det blir lettere å bruke norsk som felles språk.
Målgruppe
Målgruppen er utsatte mødre og barn både minoritet og majoritet befolkning med mange barn og generelt få ressurser, økonomisk og psykososialt.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
198
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Vi skal gjennomføre 9 tre dagers ferie i 2018. Vi rekrutterer grupper på 5-7 mødre per tur, . Det er til sammen plass til 22 deltakere (mellom mor og barn) og fire ansvarlige (tre ungdomsmedarbeidere og én voksen leder). Det skal delta total 198 personer. Hver tur starter fredag og avsluttes søndag eller starter mandag og avsluttes onsdag. Alle tre dagers feries medarbeidere får gjennomført livredning i vann og førstehjelpskurs. Metode Særlig rollespillene er et sentralt pedagogisk verktøy i vår sammenheng, og dette vil vi bruke spesielt for å aktivisere deltakere. Rollespill gir spesielt gode muligheter til å se seg selv utenfra og bearbeide vanskelige problemstillinger som kan oppstå i livet, f eks problemstillinger gjelder oppdragelse, forholdet mellom barn og foreldre, dilemmaer knyttet til tradisjon i møte med storsamfunnet, konflikter på skolen, viktigheten av at barna deltar i fritidsaktiviteter og frykten en del foreldre kan ha for å la barna delta i slike: (barnebursdager, skoleturer, svømming, gym osv). Rollespill egner seg til dette fordi metoden gjør deltakerne bevisst på relasjoner og følelser. Det mest sentrale er at aktivitetene skal ha en klar innretning for bedret psykisk helse og mestring i hverdagen.
Fremdriftsplan for prosjektet
Mai – Juni 2018 – Ta kontakt med våre samarbeidspartnere, – Rekruttering voksenledere/turledere og frivillige – Rekruttering av deltakere – Opplæring av voksenledere, Voksenledere må være kvalifisert i utgangspunktet – Opplæring av frivillige – Planlegging av tre dagers ferie dag for dag. Juli – august 2018 – Samle deltakere – Gjennomføring av 7 tre dagers ferie Høstferie 2018 – Samle deltakere – Gjennomføring av 2 tre dagers ferie
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting Den overordnete målsetningen til prosjektet er å organisere 9 tre dagers ferie til sammen. Tre dagers ferie skal gå over sommerferie, høstferie i 2018 (alternativ noe helger i løpet av året), minst to av familier med lavtinntekt skal ha norsk etnisk bakgrunn. I tillegg skal familiene komme fra forskjellige land slik at det blir lettere å bruke norsk som felles språk under alle tre dagers ferie. Målgruppe Målgruppen er utsatte mødre og barn både minoritet og majoritets befolkning med mange barn og generelt få ressurser, økonomisk og psykososialt Bakgrunn Oslo hadde 166.400 innvandrere og 52.400 norskfødte med innvandrerforeldre ved inngangen til 2017. Til sammen utgjør disse 33 prosent av hovedstadens folketall, ifølge SSB. Om personer med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn vet vi at de har lavere utdanningsnivå, lavere inntekt og dårligere helse enn gjennomsnittet. Den fysiske formen er også dårligere enn hos befolkningen for øvrig.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Med gratis ferie har vi nådd følgende effektmål ● Deltakere har lært/blitt bedre kjent om fysisk aktivitet og uteaktiviteter som er lette å gjennomføre på egen hånd når de kommer hjem ● Deltakere har lært/blitt bedre kjent om mestringsstrategier for livet og til å dempe stress og bekymringer gjennom bruk av naturen ● Deltakere har fått informasjon om det norske samfunnet og naturen ● Opplegg har fungert som møteplass for kulturutveksling, erfaringsutveksling og nettverksbygging mellom majoritetsbefolkning og deltakere med innvandrerbakgrunn ● Opplegg hat gitt foreldrene et avbrekk fra livets daglige rutiner gjennom bruk og kjennskap av naturen, skogen, fjordturer mm i Norge ● Opplegg har bidratt til å informere om og fremme miljøvennlige uteaktiviteter i naturen og bidra til å fremme folks miljøvennlige vaner
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
198
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi gjennomførte 9 gratis ferieturer i sommeren – høstferie 2018 og vinterferie 2019. 22 deltakere per tur. Vi rekrutterte grupper på 5-7 familier per tur (en familie bestod av en mor og sine barn – ungdom) avhengig av antallet barn – ungdom som skulle delta. Det deltok total 198 personer. Hver tur hadde en varighet på tre dager. Per tur hadde tre ungdomsmedarbeidere, én turleder og en koordinator . Alle ferieturer ble gjennomført på Furukollen Feriehjem. Det ble på forhånd gjennomført fellesmøte, førstehjelpskurs og livredning i vann kurs for ungdomsmedarbeidere og turledere Vi startet med planlegging, brukte vi mye tid på å markedsføre og rekruttere til turene. Prosjektet har stått for innkjøp av mat. Deltakerne lagde selv maten og organiserte ellers alt det praktiske i huset Metode Aktiviteter på turene: • Bading og svømmetrening for de som var dyktige og for dem som ikke var svømmedyktige • Badminton • Tur med voksne og barn • Fotballkamp • Talentshow – alle barna forberedte seg til dette • Bevegelighetstrening osv. • Fisking/krabbefiske • Barneleker – gjemsel og uteleker • Dansing • Det ble også tid til avslapning med tegning, tv-titting.
Resultater og resultatvurdering
Flere av barna fortalte at det var første gang de badet i sjøen sammen med mødre. Barna hadde også opplevelser som de kunne fortelle om når de kom tilbake på skole og barnehagen. En del mødre fortalte at de ikke kunne svømme og var redd for drukning. De gjorde seg mange nye erfaringer om hvordan de kan benytte naturen. Barna fortalte også at leken på turene var mindre konfliktfylt enn det de er vant til fra nabolaget hjemmefra. Barna og ungdom elsket å gå på stranda, samtidig la vi merket at mødrene ikke har en vane å ta med barna på stranda, en del mødre fortalte at de ikke kunne svømme og var redd for drukning, mens andre mente at bading ikke er en vane for mange. Et resultat som fulgte av samtlige aktiviteter, var at kvinnene fikk god anledning til å praktisere norsk muntlig. Deltakerne fikk tilbud i andre NFOs aktiviteter Deltakere fikk seg nye nettverk under ferieoppholdene Under hvert opphold snakket medarbeiderne med barna, og de planla i fellesskap dagens aktiviteter.
Oppsummering og videre planer
Vi har gjennomført 9 ferieturer. 198 deltakere har benyttet tilbudet (Lavinntektsfamilier) Familier deltakelse var bra, de har tilegnet seg kunnskaper og ferdigheter til bruk av naturen og ferieturer i Norge. Deltakerne har forstått hva ferie betyr, at de får en rolig stund, at det er medarbeidere som aktiviserer barna, men at barna også får bestemme, at det er flere muligheter til refleksjon og gjensidig støtte osv. Medarbeider, frivillige og samarbeidspartnere var engasjerte og jobbet etter prosjektets målsettinger. Vi skal forsette å satse med tilbudet.