“Sorg? Ikke sykdom!” – Døve sorggrupper

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Sorg er ingen sykdom. Men ubearbeidet og ukommunisert sorg an utløse psykiske sykdom. Døve og hørselshemmede er i større grad utsatt for psykiske lidelser. Derfor er det viktig at sorgen bearbeides og kommuniseres på deres døves morsmål og hjertespråk: Norsk tegnspråk. I dag mangler både arenaer, opplegg, verktøy og ritualer som kommuniserer for døve og som gir dem mulighet til å ta tak i sorgen og å bearbeide den. For mange døve og hørselshemmede er det et savn å ikke få et godt og fullverdig tilbud i situasjoner der det kan være vanskelig å sette ord (tegn) på følelsene.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal utarbeide en manual med et opplegg for sorggrupper som arena for likepersonsarbeid og ritualer for døve i sorg, prøve dem ut i en pilotgruppe, formidle erfaringene og legge tilrette for etableringen av et kontinuerlig tilbud.

Målgruppe

Det er cirka 5.000 døve i Norge som bruker norsk tegnspråk. De er den primære målgruppen i tillegg til nettverket deres på. 25.000.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet vil ha tre faser: Utviklingsarbeid, utprøving og formidling. Disse tre er nødvendige for å sikre at det ikke bare lages materiell, men også etableres en praksis som sørger for at prosjektets resultat vil vare i mange år utover prosjektperioden. UTVIKLING: Det finnes mye materiell om sorgarbeid og sorggrupper for forskjellige målgrupper, men lite tegnspråklig materiell. Det vil være mulig å ta utgangspunkt i det som finnes av materiell og erfaringer, men det må settes inn i en ny kontekst og utvikles til et nytt materiale, en manual i en tegnspråklig kontekst. UTPRØVING: For å sikre kvaliteten i materiellet og for å etablere en praksis må materiellet utprøves i en pilotgruppe og kvalitetssikres gjennom utprøving, aksjonslæring og veiledning. Dette skal skje både på et grunnplan med en sorggruppe som referansegruppe og på et metaplan for prosjektmedarbeiderne. For utprøvingen skal det etableres en sorggruppe som pilotgruppe. FORMIDLING: For å oppnå breddevirkning må prosjektet gjøres kjent og formidles videre. Det skal legges opp til et 5-dagers-kurs, og etterpå skal kursdeltagerne prøve å starte egne sorggrupper og følges i dette av prosjektmedarbeidere i oppstartfasen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet legges opp som et treårig prosjekt og kan starte høsten 2017. Høsten 2017: Etablering av prosjektstrukturen, ansettelse av prosjektmedarbeider oppstartsseminar Våren 2018: Utvikling av materiell, informasjonsarbeid Høsten 2019/Våren 2020: Pilotgruppe, opptak av materialet, informasjonsarbeid, forberedelse av kurs Høsten 2020/Våren 2021 Kurs og oppfølging av kursdeltagerne

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Døve og hørselshemmede skal få en god sorgprosess ved hjelp av et sorgarbeid på norsk tegnspråk. Dette vil forebygge helseskader som oppstår under sorgprosessen. Prosjektet skal sikre døve og hørselshemmede fullverdig tilgang til de mest vanlige møteplassene og ritualene som knyttes til bearbeiding av sorg. Vi ønsket å utvikle, utprøve og etablere et opplegg for sorgbearbeiding for døve og hørselshemmede som bruker norsk tegnspråk. Opplegget vil inkludere forskjellige virkemidler slik som tegnspråklige sorggrupper og ritualer for dødsfall samt andre sorgprosesser. Den primære målgruppen for utviklingsarbeidet er døve og hørselshemmede, i Norge har vi cirka 5.000 døve og hørselshemmede som bruker tegnspråk. I tillegg kommer nettverket deres. Dette er både familien, særlig foreldre og barn, men også venner, lærere, kollegaer og tolker. Et forsiktig anslag blir cirka 25.000 personer. Den konkrete målgruppen er tegnspråklige sørgende i alderen fra cirka 12 til 99 år.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er vanskelig å måle effekten hos potensielle brukere og om de senere får behov for psykisk helsehjelp eller ikke. Det som kan måles er: • egenvurderingene om effekten hos deltakerne i pilotgruppe De som deltok i pilotgruppen har gitt tilbakemelding om at sorggruppen har hjulpet dem i sorgprosessen, og at de vil anbefale andre om å delta i sorggruppe. • antall opplegg vi klarer å utarbeide Vi har utarbeidet et opplegg for 7 samlinger som kan brukes av de som henvender seg til oss • antall multiplikatorer Vi hadde planlagt å gjennomføre et kurs for de som ville lede sorggrupper, men dette ble grunnet koronasituasjonen ikke gjennomført. I stedet for har vi laget et nettsted, der en fane er ressurser for gruppeledere. • om det finnes tilbud om tegnspråklige sorggrupper på www.sorggrupper.no. Vi har kontaktet nettstedet, og bedt om at www.tegnsorg.no inkluderes i deres søkemotor.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

150

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi kom sent i gang med prosjektet da det kom overraskende på oss at vi fikk midler, og ikke alt var avklart på forhånd. Etter bytte av prosjektleder, kom vi i gang med et oppstartsseminar med både fagfolk og lekfolk der vi jobbet mye med hvorfor vi skulle ha et opplegg for sorggruppe og hva det burde inneholde. Deretter satte vi i gang en sorggruppe for de over 50 som har opplevd brå død i nær relasjon, og som ville komme sammen for å bearbeide sorgen sin. Vi samarbeidet med menigheten i Sandefjord, og fikk lov til å teste ut opplegget i samarbeid med sognepresten Arne Christian Halseth. Grunnet koronasituasjonen kom vi senere i gang med samlingene, men klarte å gjennomføre fem samlinger av sju som vi hadde beskrevet i opplegget. Vi etablerte også en Instagramkonto samt Facebook-konto @tegnsorg, der vi la ut videoer i prosjektperioden med ulike typer tegnspråktekster som alle tok for seg sorg og sorgbearbeidelse. Vi har også hatt samtaler med NBHP ved Hege Saltnes og psykiatrisk sykepleier Arne Lundqvist om ulike temaer vi hadde møtt underveis i samlingene.

Resultater og resultatvurdering

Vi har opparbeidet erfaringer fra å planlegge samt å gjennomføre sorggruppe. Vi har etablert en nettside, www.tegnsorg.no, der en kan finne informasjon om sorg, hva man gjør ved dødsfall, sorggruppe, sorggruppeopplegg samt ressurser. Denne siden vil være til stor nytte for målgruppen.

Oppsummering og videre planer

Vi har brukt prosjektmidlene vi har fått som budsjettert. Det blir også lagt ut informasjon på våre sosiale medier, NDFs sosiale medier og Døves Tidsskrift. Døvekirken planlegger at vi følger opp nettsiden samt sosiale medier fremover – og at vi stiller opp med veiledning når noen vil sette i gang en sorggruppe. Per 31.3.2022 er Hege R. Lønning kontaktpersonen for dette tilbudet.

Prosjektleder

Hege Roaldstveit Lønning

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
“Sorg? Ikke sykdom!” – Døve sorggrupper
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Døvekirken (NGO)
Beløp Bevilget
2018: kr 311 000, 2019: kr 324 000, 2020: kr 363 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet