Spiseforstyrrelser – en kvinnelidelse?
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Spiseforstyrrelser er et betydelig helseproblem i vestlige kulturer, og det handler om å bruke mat og kontroll av mat som midlertidig løsning på forskjellige livsproblemer. Kunnskap om menn og spiseforstyrrelser er pr i dag svært mangelfull. Vi vet at menn også rammes, og at det kan virke som om spiseforstyrrelser hos menn ofte arter seg annerledes enn hos kvinner. Vi vet også at vi må møte menn på en annen måte enn vi møter kvinner; Dagens helsevesen er i stor grad tilpasset kvinnen og hennes måte å håndtere sykdom på.
Målsetting for prosjektet
Målsettning for prosjekt er primært å kartlegge behovet for mer kunnskap og ytterligere forskning når det gjelder menn og spiseforstyrrelser, men også å utvikle arenaer som gir menn mulighet til å snakke om og uttrykke sine problemer knyttet til mat, kropp, vekt og trening.
Målgruppe
Gutter og menn som sliter med et problematisk forhold til mat, kropp, vekt og trening.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
250000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet vil organiseres som et samarbeid mellom Spiseforstyrrelsesforeningen og Reform – ressurssenter for menn.For å få et bilde av dagens situasjon tenker vi at det er flere grupper og aktører som kan være nyttige å inkludere i denne kartleggingsprosessen, derfor ønsker vi å invitere fagpersoner og aktører innen psykisk helse og spiseforstyrrelser til et innspillmøte som skal dreie seg om deres tanker og refleksjoner rundt temaet. En ressursgruppe skal bidra til mer åpenhet og synlighet. I tillegg vil vi benytte fokusgruppeintervjuer for å få fyldig og omfattende informasjon om mennenes opplevelser, meninger, perspektiver og erfaringer. I prosjektet inngår også utarbeidelse av en kunnskapsstatus om gutter og menn med spiseforstyrrelser, med faglige anbefalinger om hjelpetilbud og koordinering. Prosjektet avsluttes med et fagseminar. Det utarbeides en kunnskapsstatus om gutter og menn med spiseforstyrrelser. Dette sammenholdes med erfaringene fra innspillsmøtet og fokusgruppeintervjuet, og danner grunnlaget for det avsluttende fagseminaret.
Fremdriftsplan for prosjektet
Etablering og gjennomføring av innspillsmøte og fokusgruppe, samt transkribering/analysering av funn og utarbeidelse av kunnskapsstatus gjennomføres første halvår. Avsluttende fagseminar, bearbeiding av funn og anbefalinger til sluttrapport, samt distribusjon av denne gjennomføres på høstsemesteret. Rekruttering av frivillige til ressursgruppen påbegynnes ved prosjekt start og målet er at denne vil være aktiv under hele prosjektperioden
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Spiseforstyrrelser handler om å bruke mat og kontroll av mat som midlertidig løsning på forskjellige livsproblemer. Spiseforstyrrelser øker risikoen for en rekke helseplager. Komplikasjoner varierer avhengig av diagnose og symptomer. Kunnskap om menn og spiseforstyrrelser er per i dag svært mangelfull. Vi vet at menn også rammes, og at det kan virke som om spiseforstyrrelser hos menn ofte arter seg annerledes enn hos kvinner. Gjennom prosjektet dokumenteres og kartlegges dagens situasjon. For målgruppen er det et ønske og mål om at prosjektet skal være en døråpner og på sikt føre til at flere menn med spiseforstyrrelser søker hjelp og får mulighet til å finne trygge arenaer for å snakke om/få uttrykk for sine problemer. Selv om målgruppen for prosjektet primært er menn med spiseforstyrrelser, tenker vi at resultatet av denne kartleggingen også kan være svært betydningsfull for flere grupper innenfor fagmiljøet, helsepersonell generelt og andre som jobber med målgruppen.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektets formål var å dokumentere og kartlegge dagens situasjon. I tillegg har det vært ønskelig å finne muligheter og løsninger for veien videre, basert på menns uttrykte behov. Vi har i løpet av prosjektet økt vår kunnskap om dagens situasjon, våre funn viser særlig tre utfordringer det må jobbes med: • Mangel på informasjon og kunnskap om menn og spiseforstyrrelser, både blant helsepersonell og befolkningen for øvrig, er et tydelig og kommunisert hinder for å søke hjelp. • Tradisjonelle idealer for mannlighet og holdninger knyttet til spiseforstyrrelser som en kvinnelidelse eller en ”jente greie” påvirker til at sykdommen anses som utrykk for personlig svakhet. • Skjev representasjonen i media, både med tanke på kjønn og typer spiseforstyrrelser, fører til at få menn har noen å kjenne seg igjen i, mange tror de er alene om sine plager og vurderer sine problemer og symptomer som mindre alvorlig og unnlater å søke hjelp.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi valgte fokusgruppe som metode for å innhente kunnskap om menns egenerfaringer med spiseforstyrrelser. Temaer og problemstillinger for fokusgruppen ble utarbeidet av rådgivere i Reform, basert på prosjektets formål og innspill fra aktørene på innspillsmøtet som ble holdt i forkant. I vurderingen av materialet, har prosjektet også lagt vekt på at informantenes uttalelser vil være preget av forhold som tematiseringen av kjønn framfor andre forhold, andre gruppedeltakeres syn, gruppeledernes spørsmål og annet. Den endelige fokusgruppa, avholdt i april 2017, besto av syv menn med egenerfaringer. Fokusgruppa varte i to timer og ble ledet av to rådgivere og en terapeut fra Reform. I tillegg til å avholde fokusgruppa gjennomførte vi enkeltintervjuer med tre menn som ønsket å dele sine erfaringer, men som ikke kunne delta i fokusgruppa. Det samlede antallet informanter er derfor ti. I tillegg til fokusgruppeintervjuet ble det også bestemt at det skulle gjennomføres et innspillmøte og etableres en ressursgruppe.
Resultater og resultatvurdering
Anbefalingene fra prosjektet, basert på funn og tolkning fra fokusgruppeintervjuene, er konkretisert til fire områder: Behov for synlighet og kunnskap Behov for erfaringsutveksling Behov for lave terskler og rask hjelp Behov målrettet forebyggingsarbeid mot barn og unge Det er vårt håp at funnene fra prosjektet – og anbefalingene som presenteres – vil være til nytte for menn og gutter med spiseforstyrrelser og ikke minst alle som jobber innenfor spiseforstyrrelsesfeltet eller møter menn og gutter i sin jobbhverdag, enten som lærer, helsesøster eller som fastlege.
Oppsummering og videre planer
Konsekvensene av usynlighet og dårlig kunnskap, mente flere deltakere, er at gutter og menn med spiseforstyrrelser ikke blir sett og fanget opp av nærmiljøet eller hjelpeapparatet. Målet må være mer synlighet og åpenhet og ikke minst økt kunnskap, kompetanse og forståelse i alle ledd – både blant helsepersonell og i befolkningen forøvrig. Det er også et håp at kartleggingsprosjektet bidrar til at noen i forskningsmiljøet tar stafettpinnen og forsker videre på temaet.