Spiseforstyrrelser hos pasienter med fedme: Forekomst og diagnostikk

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Overspisingslidelse er en psykisk lidelse karakterisert av gjentatte episoder med inntak av unormalt store mengder mat med tydelig tap av kontroll uten kompenserende adferd. Opptil 40% av pasienter som søker fedmebehandling kan ha overspisingslidelse, men dette er basert på studier som bruker pasientrapporterte spørreskjemaer best tilpasset personer med normal- og undervekt. Ofte skårer pasienter med fedme høyt fordi har kroppsmisnøye og praktiserer restriktivt matinntak, uten at de nødvendigvis har en spiseforstyrrelse. Gullstandarden for diagnostisering av overspisingslidelse er diagnostiske intervju etter DSM-5 manualen, men dette er tidskrevende og krever spesiell kompetanse. Det er derfor ikke praktisk mulig å gjennomføre slike intervju med alle pasienter som søker fedmebehandling. Denne studiens har som mål er å undersøke prevalensen av overspisingslidelse blant pasienter som søker fedmebehandling i Norge, sammenligne diagnostiske screeningverktøy mot den etablerte gullstandarden, kartlegge psykopatologi og spiseatferd ved overspisingslidelse samt utforske pasienters opplevelse kartleggingsprosessen.

Aktivitet/tiltak/metode

Studiedeltakere vil bli rekruttert ved Poliklinikk for Overvekt (PFO), Helse Bergen. Alle samtykkekompetente, norsk-språklige henviste pasienter (n=900 årlig) vil bli spurt om å delta i studien. Deltagerne vil gjennomgå et diagnostisk intervju (Eating Disorder Examination Interview, EDE-I), gullstandarden for diagnosen overspisingslidelse, for klassifisering frisk/syk. I tillegg vil de svare ut ulike elektroniske pasientrapporterte spørreskjemaer (PROMs) for å oppdage spiseforstyrrelse. PROMs som inngår er Eating disorder Questionnaire, Eating Disorder Diagnostic Scale, Binge Eating Scale, Questionnaire on Eating and Weight Patterns-Revised, Repetitive Eating Questionnaire, Yale Food Addiction Scale Version 2.0 og Patient Health Questionnaire. Studien har vide inklusjonskriterier og anvender diagnostisk gullstand. Den er således designet for å finne forekomsten av overspisingslidelse hos pasienter med sykelig fedme. Ved å sammenlikne screeningverktøy vil studien gi svar på hvilket PROMs som er egnet til å oppdage spiseforstyrrelse. Denne grundige kartleggingen (PROMs, EDE-I) og den store populasjonen gjør det mulig å kartlegge psykopatologi og spiseatferd. Studien fyller derfor viktige kunnskapshull om prevalens, validitet av screeningverktøy og systematisk beskrivelse av populasjonen. Tolv deltagere vil gjennomgå et dybdeintervju for å utforske pasientenes opplevelse med kartleggingsprosessen og hvordan de opplever at spørreskjemaene fanger opp dere utfordringer. Dette vil gi verdifull innsikt som kan bidra til å forbedre den diagnostiske prosessen. PhD midler er finansiert ved Helse Vest. Studien utnytter infrastruktur og personell ved PFO, hvilket gjør den realistisk å gjennomføre. Alle data samles inn elektronisk via helsenorge.no og lagres i Helse Bergens pasientjournal. Data relevante for prosjektet vil lagres avidentifisert på dedikerte forskningsserver driftet av Helse Bergen, og koblings ID vil bli lagres på egen dedikerte server.

Antall deltakere

300

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakere: Grundigere kartlegging med dagens gullstandard, diagnostisk intervju etter EDE-I. Det vil øke muligheten til å identifisere overspisingslidelse hos studiedeltageren, hvilket kan være til hjelp i den videre behandlingen av fedme. Kartlegging av spisepatologi og spiseatferd hos pasienter som er i fedmebehandling kan gi både behandler og pasient en bedre forståelse av underliggende årsakene bak nåværende spiseadferd som vil være til hjelp under fedmebehandling. Målgruppe: Det finnes ikke enkle, gode diagnostiske verktøy for å identifisere overspisingslidelse hos personer med fedme. Gullstandarden er diagnostiske intervju etter EDE-I, men dette er tidskrevende, krever spesielt trenet helsepersonell og er derfor lite tilgjengelig. Pasientutfylte screenigsskjema for spiseforstyrrelse er ikke validert for personer med sykelig fedme og klinisk erfaring tilsier at diagnostiske poenggrenser ikke er adekvate for denne gruppen. Denne studien vil etablere nye diagnostiske poenggrenser for skjemaene og undersøke deres diagnostiske nøyaktighet. Resultatene av studien kan bidra til at enkel og god utredning for overspisingslidelse blir tilgjengelig for personer med fedme. Samfunn: Det finnes pr i dag ikke tall på prevalens av overspisingslidelse i Norge. Denne studien fyller således et viktig kunnskapshull og er avgjørende for å kartlegge omfanget av problemet hos det store antallet pasienter som søker hjelp i spesialisthelsetjenesten for fedme. Resultatene kan også få stor betydning for klinisk praksis fordi skjemaene er enkle å implementere. Enkel og treffsikker utredning vil gi grunnlag for bedre behandling og mer kostnadseffektiv bruk av helseressurser.

Plan for gjennomføring

Prosjektgruppen vil være tilsynsorgan for gjennomføring og har overordnet ansvar for å sikre måloppnåelse. Studien vil gjøre omfattende bruk av ressurser og etablert infrastruktur ved Poliklinikk for overvekt, Helse Bergen. Stipendiaten (40% stilling til forprosjektet i 2023 i 4 mnd og 20% stilling til prosjektet i 2024 i 9 mnd) vil under veiledning ha det overordnede ansvaret både for rekruttering, innhenting av samtykkeskjemaer og pasientrapporterte spørreskjemaer, gjennomføring av diagnostiske intervjuer, analysearbeid, skriving av vitenskapelige manuskripter samt formidling av resultater. I tillegg vil prosjektet frikjøpe sykepleier (20% stilling i 4 mnd i 2023 og 3 mnd i 2024) til å bistå med gjennomføring av diagnostiske intervjuer. Studien vil gi ny kunnskap om forekomst, diagnostikk og kunnskap om overspisingslidelse. Dette er viktig for å bedre utredningen og vil være nyttig for planlegging av helsetjenester i fremtiden. Resultatene vil også bidra til videre forskning fordi den baner vei for enklere identifikasjon av pasientgruppen. Resultater fra studien vil publiseres i anerkjente og internasjonale tidsskrifter, samt nasjonale og internasjonale kongresser. Vi antar også at resultater fra studien vil kunne inngå nasjonal veileder for fedmebehandling. Milepæler 01.09.23 Spørreskjema klart for bruk i Helse Norge 09.11.23 Deltager rekruttering starter 11.03.24 Rekruttering avsluttes 11.04.24 Datamateriale analyseres, artikkelskriving starter 01.09.24 Vitenskapelig arbeid I sendes til journal 01.12.24 Vitenskapelig arbeid II sendes til journal Det søkes DAMmidler til datainnsamlingsperioden (6 mnd)

Prosjektleder

Malin Mandelid Kleppe

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Spiseforstyrrelser hos pasienter med fedme: Forekomst og diagnostikk
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2023: kr 127 000, 2024: kr 39 000
Startdato
11.09.2023
Sluttdato
01.12.2024
Status
Under gjennomføring