Spør juristen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det å få en alvorlig kronisk og progredierende sykdom når man fremdeles er i arbeid, kan skape en rekke utfordringer og bekymringer. Vi opplever målgruppen som spesielt opptatt av å oppsøke informasjon om hva de selv kan gjøre, og mange har etterspurt en mulighet til å stille spørsmål til en jurist som både har kjennskap til sykdommens utfordringer og god oversikt over relevante rettigheter.

Målsetting for prosjektet

Arrangere en aktivitetsdag der personer som selv har parkinson og er i arbeidslivet møter en jurist med spesialkompetanse på deres situasjon. Deltakerne som lever med parkinson skal få svar på sine spørsmål om rettigheter og muligheter. Det skal også publiseres artikler som vil nå ut til flere.

Målgruppe

Personer som selv har parkinson og som er i arbeidslivet. Ved stor pågang vil de under 55 år bli prioritert.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Aktivitetsdagen avholdes i mars. Påmeldingsskjemaet gir anledning for deltakere å stille spørsmål i forkant, som juristen kan bake inn i sitt foredrag. Juristen er med oss hele året og kan også svare på spørsmål som eventuelt skulle dukke opp i etterkant av aktivitetsdagen. Vårt forbundsstyre følger med på prosjektet underveis, og vil ta med seg resultater og evalueringer videre. Program for aktivitetsdagen – Velkommen v/styrerepresentant og likepersoner – Kort presentasjonsrunde – Foredrag om rettigheter del 1 v/jurist – Grupper med erfaringsutveksling og spørsmål – Lunsj – Presentasjon av spørsmål fra gruppene – Foredrag om rettigheter del 2 v/jurist – Pause med «aktiv mingling» v/likepersoner – Svar på spørsmål fra gruppene og ytterligere fra salen v/jurist – Avreise

Fremdriftsplan for prosjektet

Jul-aug: Vi booker arena og annonserer. Det åpnes for påmelding. Påmeldingsskjemaet gir anledning for deltakere å stille spørsmål i forkant, som juristen kan bake inn i sitt foredrag. Sep-des: Praktisk oppfølging av deltakere. Jan: «Spør en jurist»-dagen. Feb: Evaluering og evt oppfølging. Våren: Publisering av temaartikler basert på hvilke spørsmål som kom frem under aktivitetsdagen, i samarbeid med juristen.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ville med dette prosjektet arrangere en «Spør en jurist»-dag for personer med parkinson som fremdeles er i arbeidslivet. Vi håpet at alle deltakere ville få svar på det de lurte på, og tips om hvordan de skulle gå frem videre med tanke på sin egen arbeidssituasjon. Prosjektets målgruppe var personer med parkinson som er i jobb eller er arbeidssøkende. Deres pårørende var velkomne til å delta, da dette kan senke terskelen for mange som opplever det som utfordrende å reise alene. Parkinsons sykdom er en sykdom som forverres gradvis gjennom livet. Mange av de som får sykdommen er allerede pensjonister når diagnosen blir satt, men en del er fortsatt aktive i arbeidslivet. Det å få en alvorlig kronisk og progredierende sykdom når man fremdeles er i arbeid, kan skape en rekke utfordringer og bekymringer. Vi opplever målgruppen som opptatt av å oppsøke informasjon om hva de selv kan gjøre.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi nådde færre enn ønsket, men kurset ble godt mottatt av deltakerne. Hvis man tenker på familien og arbeidsplassen som en utvidet målgruppe er rekkevidden av prosjektet en del større enn 45. Deltakerne hadde stor geografisk spredning. Deltakerne har gitt tilbakemelding på at de opplevde seminaret som bra og fikk svar på det de lurte på. Alle programpostene ble vurdert som nyttige, Over 95 prosent var fornøyde eller vært fornøyde med seminaret.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

45

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi gjorde avtaler med foredragsholdere og utarbeidet programmet for seminaret senhøst 2017. Arrangementet ble annonsert på parkinson.no, på Facebook, i Parkinsonposten og på e-post til alle medlemmer med parkinson opp til 67 år i løpet av november/desember 2017. Gjennomføringen av seminaret var 3. februar 2018.

Resultater og resultatvurdering

Informasjonen om deltakernes situasjon og hvordan de opplevde seminaret er basert på evalueringen vi gjennomførte i Netigate. 30 deltakere fullførte evalueringsskjemaet. Vi vurderer aldersspredningen som god i denne målgruppen. 14% var under 44 år, 45 % var mellom 45 og 54 år. 41% var mellom 55 og 67 år. De fleste var relativt nydiagnostiserte, 40 % hadde hatt diagnosen i mindre enn 2 år og 37 % mellom 2 og 4 år. 60% av deltakerne var fortsatt i samme stilling som før de fikk parkinson. 20% hadde begynt å trappe ned på arbeidet.

Oppsummering og videre planer

Vi nådde en viktig gruppe mennesker med dette prosjektet. De står sterkere i sin arbeidssituasjon med bedre oversikt over rettigheter og muligheter. Det kan hjelpe dem med slik at de kan stå i arbeidslivet lengst mulig. Det kan også hjelpe dem til innsikt i når de bør gi seg i arbeidslivet for å ha kapasitet til livet og familien. Malen for prosjektet kan brukes av andre diagnosegrupper. Vi ser nå etter muligheter for å etablere et tilbud vi kan nå målgruppen mer løpende, for eksempel gjennom et nettkurs.

Prosjektleder

Arne Mørk

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Spør juristen
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 80 000
Startdato
08.07.2017
Sluttdato
13.09.2018
Status
Avsluttet