Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Bakgrunn for prosjektet Multippel sklerose (MS) rammer omtrent 14 000 personer i Norge, særlig unge voksne mellom 20 og 40 år. MS medfører fysiske begrensninger, psykiske utfordringer som angst og depresjon, og kan føre til sosial isolasjon. I Nord-Norge er det få lokale tilbud for unge med MS, og avstanden til nasjonale arrangementer sør for Trondheim gjør at mange unge ikke har tilgang til støtte og fellesskap. Unge med MS trenger møteplasser hvor de kan dele erfaringer, lære mestringsstrategier og få sosial støtte. Mange opplever ensomhet og mangel på forståelse i samfunnet, noe som påvirker både psykisk helse og livskvalitet. Psykisk støtte, fysisk aktivitet og erfaringsutveksling er viktige verktøy for å håndtere sykdommen bedre. Målsetning Prosjektet retter seg mot unge med MS i alderen 20-40 år bosatt i Nord-Norge. Gjennom et kickoff-arrangement ønsker vi å tilby en helhetlig tilnærming som kombinerer fysisk og psykisk støtte, nettverksbygging og mestringsverktøy. Dette vil gi deltakerne muligheten til å se hvordan det er mulig å leve et godt liv med MS, til tross for sykdommens utfordringer.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold i tiltakene/aktivitetene: Programmet gir deltakerne faglig påfyll, mestringsstrategier og muligheter for erfaringsutveksling. Aktivitetene inkluderer: • Fredag: o 16:00 – Registrering o 16:30 – Velkommen ved Ungutvalget og prosjektleder Roy Tore Hansen. o 17:00 – Foredrag: Ann Kristin Posti (MS-senteret) om de følelsesmessige utfordringene ved MS. o 17:30 – Egenerfaring: En Ung person deler sin historie om å leve med MS. o 18:00 – Pause o 19:30 – Middag • Lørdag: o 09:30 – Start på dagen o 09:45 – MS-forbundet Region Nord presenterer sine ressurser for MS-pasienter. o 10:30 – Pause o 10:45 – Foredrag: Adrian Lund (eller Happiator) foreleser om normalisering av MS-diagnosen. o 12:30 – Pause/Lunsj o 14:00 – Gruppeoppgave: En ekstern ressurs fra Valnesfjorden Helsesportsenter leder gruppeoppgaver om mestringsstrategier og verktøy. o 17:30 – Paneldiskusjon med Ungutvalget. o 20:00 – Middag • Søndag: o 10:00 – Foredrag om Blære- og tarm med Lena Brenden (Coloplast). o 11:00 – Pause og utsjekk o 11:30 – Avslutning av gruppeoppgaver og erfaringsdeling. o 13:00 – Lunsj og Avreise Målgruppe: Personer med MS, deres pårørende og Ungutvalget, med fokus på de som deltar på sitt første MS-arrangement. Metoder: • Foredrag for faglig påfyll. • Paneldiskusjon og gruppeoppgaver for erfaringsutveksling og mestring. • Evaluering via spørreskjemaer etter arrangementet. Evaluering (måloppnåelse): Evalueringen skjer gjennom spørreskjemaer sendt ut etter arrangementet, og resultatene vil bidra til å forbedre fremtidige prosjekter. Sikkerhet, personvern og etikk: • Sikkerhet: Lokaler tilpasset deltakerne. • Personvern: All data behandles konfidensielt. • Etikk: Deltakerne skal føle seg trygge og respekterte. Sensitive temaer håndteres diskret. Forventede utfordringer og tiltak: Nye deltakere kan ha innrykksreaksjoner. Dette håndteres av erfarne medlemmer i Ungutvalget, som vil tilby individuell støtte og veiledning.
Antall deltakere
45
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
• Bedret psykisk helse: Deltakerne vil få konkrete verktøy for å håndtere sine egne tankemønstre og mestringsstrategier. Ved å lære å møte egne utfordringer på en mer konstruktiv måte, forventes en forbedring i psykisk helse, med redusert angst og depresjon. • Nettverksbygging og sosial inkludering: Gjennom å møte andre i samme situasjon vil deltakerne redusere følelsen av isolasjon. Erfaringsutvekslingen skaper ikke bare et støttende fellesskap, men vil også inspirere til etablering av flere lokale møteplasser, og bidra til økt sosial deltagelse i hjemregionene. • Økt mestring og livskvalitet: Ved å tilegne seg nye mestringsstrategier gjennom foredrag og gruppeoppgaver, forventes deltakerne å oppleve økt mestring av hverdagen, som igjen vil bidra til høyere livskvalitet både på kort og lang sikt. • Motivasjon og inspirasjon: Møter med andre som har lykkes i å mestre sin hverdag med MS, vil gi deltakerne ny motivasjon til å sette realistiske og oppnåelige mål for sin egen livssituasjon. • Økt kunnskap: Deltakerne vil få konkret informasjon om arbeidslivsrettigheter, tilpasningsmuligheter og helsefremmende tiltak, noe som gir dem bedre forutsetninger for å håndtere både sykdom og arbeidsliv. For samfunnet: • Økt kunnskap og forståelse: Gjennom erfaringsutveksling og deling av informasjon under kickoff-arrangementet, vil deltakerne bidra til å øke forståelsen i lokalsamfunnene om hva det faktisk innebærer å leve med MS. Dette vil bryte ned stigmatisering og øke empati i samfunnet. • Økt samfunnsdeltakelse og reduserte samfunnskostnader: Ved at deltakerne får bedre verktøy for å mestre sykdommen og økt motivasjon til å delta i arbeidslivet, vil flere kunne bidra økonomisk og sosialt, samt redusere behovet for langtidssykemeldinger og helserelaterte kostnader.
Plan for gjennomføring
Prosjektet vil bli gjennomført som en helgekonferanse, og vi har utarbeidet en plan for å sikre at alle elementer gjennomføres på en strukturert og effektiv måte. Nedenfor beskrives hovedansvarlige og tidsrammer for de ulike milepælene i prosjektet. 1. Planlegging og forberedelse Ansvarlig: Prosjektleder med støtte fra prosjektgruppen Tidspunkt: 15. Januar – 25. Februar 2025 Aktiviteter: Booke lokaler og bekrefte eksterne bidragsytere. Koordinere med samarbeidspartnere. 2. Rekruttering av deltakere Ansvarlig: Prosjektleder med støtte fra prosjektgruppen Tidspunkt: 26. Februar – . 10. April 2025 Aktiviteter: Promotere helgesamlingen via MS-forbundets kanaler. Sende invitasjoner til målgruppen. Registrere deltakere og sørge for tilrettelegging. 3. Gjennomføring av helgekonferanse Ansvarlig: Prosjektgruppen med støtte fra prosjektleder Tidspunkt: 25. – 27. April 2025 Aktiviteter: Velkomst og registrering. Gjennomføre foredrag, workshops og aktiviteter. Sørge for logistikk og støtte under samlingen. 4. Evaluering og oppfølging Ansvarlig: Prosjektleder med støtte fra prosjektgruppen Tidspunkt: 28. April – 31. August 2025 Aktiviteter: Samle og analysere evalueringer fra deltakere. Oppsummere resultater og tilbakemeldinger. Rapportere til Stiftelsen Dam og internt. Denne planen sikrer en gjennomførbar framgangsmåte for å oppnå prosjektets målsetninger. Prosjektgruppen og prosjektleder vil koordinere tett for å sikre at alle aktiviteter utføres i henhold til tidsplanen, og at alle deltakere får en positiv og givende opplevelse