Stemmer det?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I løpet av sykepleiestudiet er det satt av maks en time til kunnskap om Parkinsons sykdom. Studentene settes i dårlig stand til å møte personer med denne komplekse sykdommen. I tillegg møter de kanskje en med Parkinsons sykdom i sine praksis perioder. De får derfor ikke opparbeidet seg erfaringskunnskap med brukergruppen. Personer med Parkinsons sykdom opplever mangelfull kunnskap om Parkinsons sykdom hos nyutdannede sykepleiere, og det gjøres mange feil på bakgrunn av den mangelfulle kunnskapen. I dette prosjektet ønsker vi å lage en skoleringsmodell for sykepleierstudenter.

Målsetting for prosjektet

Målet er å utvikle en skoleringsmodell for overføring av kunnskap mellom de som har sykdommen og deres pårørende til kommende sykepleiere. Modellen vil bli utviklet i et samarbeid med Universitetet i Sørøst Norge og Norges Parkinsonforbund. Målsetting to er å etablere en Stemmecafe.

Målgruppe

Hovedmålgruppen er to delt. Personer med Parkinsons sykdom er av dem Den andre hovedmålgrupper er sykepleiestudentene. Sekundærmålgruppen er pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I prosjektet skal sykepleierstudentene i andre studieår ved sykepleierutdannelsen, ved Universitetet i Sørøst, få tilbud om en unik praksisperiode. Studiekullet er delt i tre og alle gruppene skal ut i Helsefremmende og forebyggende praksis. I denne praksisperiodene velger studentene selv praksis og skriver en fordypningsoppgave. Alle gruppene vil i forkant få undervisning om Parkinsons sykdom, pleie-og behandling, fra helsefaglig rådgiver i Norges Parkinsonforbund. De kan så melde sin interesse til emneansvarlig eller koordinator ved universitetet. Helsefaglig rådgiver sitter på en liste over frivillige ( forehåndsrekrutterte), med sykdommen, som vil være vertsparkinsonister. Studentene vil lære om parkinson fra den syke og pårørende ved å følge de i hverdagsliv (2 dager i uka i 3 uker). I tillegg vil de få møte mange med sykdommen på en Stemmecafe(en dag i uka), for å få innblikk i mangfoldet ved Parkinsons sykdom. Etter hver gruppe vil vi evaluere prosessen og gjøre nødvendige justeringer. Tilslutt vil dette ende i en praksismodell som kan deles med helsefaglige utdanningsinstitusjoner ellers i landet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vertsparkinsonistenene er rekruttert. Januar: Prosjektgruppemøte. Informasjon til de som skal delta. Forberedelser av vertsparkinsonister. Stemmecafen etableres. Februar – mars: Første pulje, utprøving av modell. Mars – April: Evaluering og justering. April – Mai: Andre pulje. Juni: Evalueringen og justering. September: Tredje pulje. Oktober – Desember: Evaluering av hele prosjektet. Modelldokument og rapport til Extrastiftelsen. Infoarbeid.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Personer med Parkinsons sykdom opplever manglende kunnskap om Parkinsons sykdom hos nyutdannede sykepleiere, og det gjøres mange feil på bakgrunn av dette kunnskapshullet. I dette prosjektet ønsker vi å lage en skoleringsmodell for sykepleierstudenter. Modellen vil bestå av undervisning, praksis hos en vertsparkinsonist og deltakelse på en Stemmecafe, som skal etableres i prosjektet. Hovedmålgruppen er todelt. Personer med parkinson er den ene og sykepleierstudenter den andre. Sekundærmålgruppen er pårørende som vil oppleve å kunne møte helsepersonell som vet hvordan de kan hjelpe parkinsonsyke. Målet er å utvikle en skoleringsmodell for overføring av kunnskap mellom de som har sykdommen og deres pårørende til kommende sykepleiere. Modellen vil bli utviklet i et samarbeid med Universitetet i Sørøst og Norges Parkinsonforbund. Målsetting to er å etablere en Stemmecafe

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I dette prosjektet ble kun et av to mål oppnådd. Det ble opprettet en Stemmekafe for personer med parkinson. Det ble ikke utviklet en modell for erfaringsoverføring mellom personer med parkinson til sykepleiestudenter.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20

Prosjektgjennomføring/Metode

Søknaden ble utarbeidet i samarbeid med Buskerud parkinsonforening, en lektor ved Universitet i Sørøst og logoped Anne Guro Zahl. Når prosjektet ble innvilget ble alle involverte informert. Anne Guro Zahl begynte straks å rekruttere personer med parkinson til stemmetrening, basert på metoden LOUD. I tillegg innlemmet hun musikk og sang. Gruppen ble delt i to, med ti i hver gruppe. Begge gruppene ble kjørt på samme dag med en times mellomrom. Mellom gruppene var det Stemmecafe. På Stemmekafeen ble det lagt vekt på det sosiale, trivsel og glede. Deltakerne tok med seg prinsippene fra stemmetreningen og praktiserte den med hverandre. Alle deltakerne var flinke til å hjelpe hverandre med å fokusere på en sterk og god stemme. Buskerud parkinsonforening begynte å lage en liste over aktuelle vertsparkinsonister som prosjektleder kunne kontakte og forespørre. Etter en stund fikk vi dialog med Universitetet i Sørøst. Det viste seg da at ledelsen ikke var informert om prosjektet. Prosjektleder reiste derfor på et møte med ledelsen og lektoren. Det ble et godt og åpent dialogmøte, men dessverre ble det ikke mulig å skape et samarbeid. Vi valgte derfor å kjøre Stemmekafedelen av prosjektet.

Resultater og resultatvurdering

Da det ikke var mulig å oppnå et samarbeid med Universitetet i Sørøst ble det ikke mulig å gjennomføre store deler av prosjektet. Det ble derfor ikke utviklet en modell for kunnskapsoverføring fra parkinsonister til sykepleierstudenter. Personene med parkinson, som deltok på Stemmekafeen, opplevde det positivt å kombinere stemmetrening med Loud og pustetrening med musikk. Variasjonen i treningen ga ny innsikt i treningsmetoder for deltakerne, og ga inspirasjon til trening hjemme mellom gruppene. Deltakerne på Stemmekafeen var veldig fornøyd med å kunne øve på stemmebruk i en uformell setting over en kaffekopp. Alle var i samme båt, og det var trygt å prøve ut stemmen sin. De opplevde det også nyttig at logopeden gikk rundt og ga de tilbakemeldinger når stemmen sviktet. Noen opplevde det vanskelig å sitte i et åpent kafferom og ønsket seg et mindre lokale og mindre deltakere.

Oppsummering og videre planer

Logopeden Anne Guro Zahl vil fortsette å arrangere stemmecafe mellom sine grupper med LOUD -trening, for personer med parkinson. Organisasjonen har fortsatt tro på å utvikle modellen for å lære opp sykepleierstudenter. Vi har nå lært at ivrige ansatte ikke har beslutningsmyndighet i større organisasjoner, og vil derfor neste gang avklare med ledelsene i organisasjon.

Prosjektleder

Ragnhild Stenshjemmet Støkket

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Stemmer det?
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2019: kr 200 000
Startdato
05.01.2019
Sluttdato
30.12.2020
Status
Avsluttet