Stina seiler Bergen til Bodø – Ekspedisjon for donasjon

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I 2021 gjennomførte Stina Nordine et banebrytende prosjekt da hun syklet Norge på langs med kronisk nyresykdom i endestadiet. Hun gjennomførte dialysebehandlingen i en bobil som fulgte henne på veien. Målet med prosjektet var å informere om fordelene ved hjemmedialyse og spre budskapet om organdonasjon til befolkningen. Resultatet fra prosjektet nådde ut til 1 005 109 personer på Instagram og Facebook. I tillegg hadde vi 43 medieoppslag om prosjektet, så det er tydelig at et slikt prosjekt skaper mye engasjement og medieoppmerksomhet. Nå er Stina klar for enda en utfordring ved å seile fra Bergen til Bodø, med et spesielt mål for øyet. Nemlig å nå ut til mannfolka. Resultater fra Stiftelsen Organdonasjons opinionsundersøkelser viser at det er færre menn som har formidlet sitt standpunkt rundt organdonasjon. Hele 44 prosent av mennene i undersøkelsen svarer at de ikke har formidlet sitt syn på organdonasjon til sine nærmeste. Til sammenligning er det kun 20 prosent kvinner som oppgir det samme. Dette er en viktig målgruppe for LNT og Stiftelsen Organdonasjon, og vi ønsker derfor å videreføre prosjektet “Dialysesykle Norge på langs” med prosjektet “Stina seiler”. Målet med prosjektet er at flere menn får informasjon om organdonasjon og deler sine tanker om temaet med sine nærmeste.

Aktivitet/tiltak/metode

Stina seiler er et prosjekt der Stina Nordine og skipper Fridtjov Bergmann skal seile fra Bergen til Bodø. Selve seillaset vil ta seks uker, fire uker opp til Bodø og to uker tilbake til Bergen. På vei opp til Bodø vil Stina stoppe innom ulike byer og tettsteder og dele budskapet om organdonasjon. Prosjektets hovedmålgruppe er menn, men prosjektet vil selvfølgelig nå ut bredere enn bare til hovedmålgruppen. Aktivitetene underveis på ruten er derimot rettet mot arenaer som ofte er mannsdominerte. Vi kommer til å kontakte de største fotballagene i byene Stina stopper i, som er Brann, Molde, Ålesund og Bodø/Glimt. Stina ble slått på målstreken av Kjetil Knutsen under kåringen av årets Nordlending i 2021, og en av mediesakene vi kommer til å spille inn til lokalpressen er at de møtes når Stina ankommer Bodø. Videre vil vi ved hjelp av Fridtjov arrangere ulike treff på seileklubbene som finnes langs kysten. Vi kommer også til å avtale møter med fiskebåter og fiskeindustrien langs ruta. Stiftelsen Organdonasjon har ansvaret for å utarbeide en medieplan for prosjektperioden. Prosjektet evalueres gjennom Stiftelsen Organdonasjons opinionsundersøkelse. Stiftelsen Organdonasjon utfører denne undersøkelsen hvert år, og trenden har alltid vært at det er vanskelig å nå ut med budskapet til den mannlige befolkningen. Målet er å kunne se en endring i denne trenden ved opinionsundersøkelsen for 2023 og 2024. Vurdering av sikkerhet er spesielt viktig. Skipper Fridtjov har eid seilbåten som skal benyttes siden 1996 og kjenner den ut og inn. Videre har Fridtjov fritidsbåtsertifikat D5L, ISAF Offshore sikkerhets- sertifikat, Krise og passasjerhåndterings-sertifikat og førstehjelpskurs. Sikkerhet har alltid høyt fokus på havseilaser. Båten tilfredsstiller ISAF sikkerhetskategori 3. Det vil si at den har alt nødvendig sikkerhetsutstyr ombord inklusiv redningsflåte. Seilasen fra Bergen til Bodø er kystnær, men inneholder korte utsatte strekk som Sognesjøen, Stadt og Hustadvika.

Antall deltakere

1000000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet er en viktig del av Stiftelsen Organdonasjons informasjonsarbeid, og vil kunne bidra til at Stiftelsen Organdonasjons formål blir oppfylt. Stiftelsen Organdonasjon arbeider for å få befolkningen til å si ja til organdonasjon, og dele dette standpunktet med sine nærmeste. Køen på personer i Norge som trenger ett nytt organ øker for hvert år. Samtidig ser vi at tilgangen til nye organer reduseres. Dette skyldes først og fremst et godt helsevesen som redder flere liv enn tidligere, men vi ser dessverre at avslagsprosenten på aktuelle avdøde donorer har økt de siste årene. Dette viser hvor viktig arbeidet til Stiftelsen Organdonasjon er for å få befolkningen til å ta opp dette temaet med de nærmeste før en ulykke inntreffer. Vi ser at det er ekstremt krevende for pårørende å ta en avgjørelse på vegne av den avdøde hvis temaet ikke har blitt diskutert i forkant. Videre ser vi at det dessverre er stor forskjell på menn og kvinner når det kommer til å ha tatt samtalen om organdonasjon. Dette prosjektet kommer derfor til å være et målrettet prosjekt for å treffe den mannlige delen av befolkningen, og forhåpentligvis føre til at flere menn tar samtalen med sine nærmeste. For personer som sitter i kø for et nytt organ vil virkningen av prosjektet kunne bety at de får livet i gave. Videre vil prosjektet ha en effekt på helsesektoren ved å kunne redusere ventelisten til organtransplantasjon. Videre vil prosjektet kunne ha en samfunnsøkonomisk virkning ved å redusere antall kronisk syke som må ha behandling ukentlig for å overleve organsvikten. Tall viser at det koster omtrent 600 000 kr årlig for dialysebehandling på sykehus, mens en nyretransplantasjon koster omtrent 350 000 kr. Transplantasjon er derfor ofte en kostnadseffektiv behandling.

Plan for gjennomføring

Ved tildeling av midler vil prosjektgruppen få på plass de siste avtalene i løpet av juli. Aleksander og Marit er ansvarlig for å utarbeide en medieplan for prosjektperioden. Vi har allerede startet med å utvikle planen, og noe av det første vi kommer til å gjøre ved tildeling er å utforme en pressemelding. Juli går til markedsføring av prosjektet, samt å lage en plan for når startskuddet går. Fridtjov og Stina har startet arbeidet med å utvikle en plan for selve turen, og første etappe fra Bergen til Florø starter 5. august. Stina kommer til å være i Bergen en uke før startskuddet går. I løpet av denne uken vil vi ta kontakt med FK Brann, besøke LNTs lokallag og arrangere en samling i Fridtjovs lokale seilerklubb. Videre går ferden til Måløy, Ålesund, Molde, Kristiansund, Brekstad, Rørvik, Brønnøysund, Sandnessjøen, Ørnes og Bodø. Underveis på seillaset vil Stina ta kontakt med fotballklubber, seilerklubber og Fiskebåter. Fridtjov har god kontakt med seilerklubbene og fiskeindustrien langs kysten, og vil hjelpe Stina med å komme i kontakt og arrangere møte. Hele turen vil bli dokumentert på sosiale medier og på prosjektets landingsside. Videre vil vi prøve å få til en avtale med God Morgen Norge, som kan følge Stina på turen med jevne innslag. Stina er avhengig av dialyse, og vi har derfor laget en egen plan for når Stina skal inn på sykehusene for å ta dialysebehandling. Ruten som følges er alltid nærme fastlandet, og Stina er allerede i dialog med sykehus langs ruten som har kapasitet til å ta inn Stina. Dialysebesøkene kommer også til bli dokumentert. Ved ankomst Bodø arbeider vi for å få til et møte mellom Stina og Kjetil Knudtsen.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

LNT og Stiftelsen Organdonasjon startet å planlegge turen sammen med Stina Nordine og Fridtjov Bergman i mai. Startskuddet skulle gå 5. august, og det var en del planleggingen som måtte til for å være klar til avreise. Juni gikk til å utvikle det grafiske i forbindelse med turen og foliere seilbåten. Videre hadde Fridtjov ansvaret for å sørge for at alt sikkerhetsutstyr var tilgjengelig på seilbåten, og sørge for at Stina fikk nødvendig utstyr til seillaset. Stina startet å ta kontakt med fotballklubber langs ruta i juni. Dette var et pågående arbeid gjennom hele prosjektet. Hovedmålgruppen til prosjektet var menn, og målet var at flere menn skulle få informasjon om organdonasjon, og dele sine tanker om temaet med sine nærmeste. En av måtene vi ønsket å nå ut til menn på var ved å møte ulike fotballklubber langs ruta for å belyse viktigheten av organdonasjon. I tillegg til å ta kontakt med fotballklubber tok Stina og Fridtjov kontakt med seileklubber og andre mannsdominerte næringer langs kysten. LNT Vestland hadde ansvaret for å stelle i stand til en god avskjed for Stina og Fridtjov. I tillegg til LNT Vestland, så planla LNT Møre og Romsdag, LNT Trøndelag og LNT Nordland aktiviteter underveis på turen. Vi planla å nå ut om prosjektet gjennom sosiale medier, lokale nyheter og landsdekkende medier. Hoveddelen av informasjon om turen skulle deles på instagramkontoen Stina_seiler. I tillegg delte LNT og Stiftelsen Organdonasjon innleggene til Stina på egne kanaler.

Gjennomføring

Prosjektet gikk i all hovedsak som planlagt. Seillaset startet 5. august i Bergen og ankomst Bodø var 5. september. Det ble noen endringer i antall havner Stina og Fridtjov dro innom. Dette fordi Stina måtte ha ekstra dialysebehandling underveis på ruta som førte til at de måtte hoppe over noen havner og heller være lengre i havn der Stina fikk dialysebehandling. Dette var en utfordrende tur for Stina. Til tross for at hun både har syklet Norge på langs og gått Norge på tvers på ski, mens hun har vært i dialysebehandling, ble dette en ny og krevende utfordring. Mye sjø og begrenset tilgang på dialysebehandling gjorde at Stina opplevde å være veldig dårlig enkelte strekninger langs ruta. Grunnet Stinas helse ble det også avgjort at vi måtte gå til innkjøp av et aggregat underveis. Det viste seg at ikke alle havner hadde land strøm, som gjorde at hun ikke fikk gjennomført dialysen. I tillegg ble det behov for dialyse midt utpå havet for å sikre Stinas helse. Samarbeidet mellom Stina og søkerorganisasjonen har gått veldig bra, og vi har hatt god dialog gjennom hele prosjektet. S.

Resultater og virkninger

Stina har selv hatt ansvaret for å kontakte pressen på stedene hun har ankommet. Denne turen har derfor krevd enormt mye energi fra Stina, og hun har gjort en framragende jobb. Det viste seg at det å koble seg på lokale fotballag var en suksessfaktor for å få med lokalpressen. Det var bare å nevne at det lokale fotballaget stilte opp med signert drakt, så møtte pressen opp. På denne måten fikk vi spredt budskapet i alle havnene vi var i. Prosjektet har nådd ut til mange aviser langs ruta, samt noen radiostasjoner. I tillegg har Stina og Fridtjov deltatt på ulike podkaster der de har snakket om turen. Det ble også mye oppmerksomhet på stadion i Ålesund da Stina ble invitert til å stå på stand i forkant av kamp. Stina opplevde at mange har overraskende liten kunnskap om organdonasjon. Mange visste ikke hva det er, eller hvordan man blir organdonor. Dette belyser viktigheten av slike prosjekter. I tillegg har turen ført til at Stina fikk audiens hos Helseministeren og møte med Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Stina ønsker å bruke resultatene fra turen hun har gjennomført til å belyse viktigheten av organdonasjon, samt opplyse, inspirere og motivere til hjemmedialyse.

Prosjektleder

Marit Lundberg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Stina seiler Bergen til Bodø – Ekspedisjon for donasjon
Organisasjon
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Beløp Bevilget
2023: kr 398 000
Startdato
01.07.2023
Sluttdato
12.10.2023
Status
Avsluttet