Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Manglende svømmeferdigheter er forbundet med økt fare for drukning og andre ulykker. Barn og ungdom som har foreldre som ikke kan svømme, er langt mer utsatt for drukningsulykker enn andre. Dette er blant annet diskutert i en rapport Transportøkonomisk institutt fra 2013. Flere rapporter og studier har vist at det stort behov for svømmeopplæring i deler av innvandrerbefolkningen (se litteraturliste). Muligheten for å drive med fysisk aktivitet er, slik Folkehelseinstituttet skriver i sin undersøkelse av innvandreres levekår, ikke minst viktig for innvandrere.
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker å tilby svømmekurs for foreldre som ikke kan svømme og som har barn i alderen 0-17 år. Vi satser generelt på å nå ut til familier med lav inntekt, og vi fokuserer i dette prosjektet særlig på foreldre som av ulike grunner har høyere sannsynlighet for å ha mangelfulle svømmeferdigheter.
Målgruppe
Er foreldre som ikke kan svømme og som har barn i alderen 0-17 år. Vi skal ha spesiell fokus i fem bydeler. Se prosjektbeskrivelse for mer detaljer.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
168
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Overordnet plan: Prosjektet skal sørge for å organisere svømmekurs rettet mot foreldre i målgruppa med lav inntekt eller av ulike årsaker i har lært seg å svømme år, totalt inntil ca. 150 foreldre. Vi skal samarbeide med institusjoner og frivillige innvandrerorganisasjoner som er opptatt av familiens situasjon i Oslo. Konkret organisering: Første steg er å kontakte svømmeinstruktører og sørge for tillatelse til å bruke basseng. Deretter tar vi kontakt med miljøer spesielt i de fem bydeler og forklarer dem målsettingene om prosjektet. Rekrutteringen av deltakere vil skje i samarbeid med dem. Det har vist seg at hele nettverket må være overbevist om nytten av gruppene for at de foreldre skal ønske delta. Vi skal med andre ord motivere til å drive dugnad for å styrke svømmeferdighetene hos foreldre som per i dag ikke kan svømme. I andre fase organiseres svømmekurs med deltakere som tilhører samme kjønn. Gruppene skal drives etter en aktivitetsplan som svømmeinstruktører har utarbeidet. Deltakere kan også anbefale hva det skal legges vekt på kurset. Aktivitetene skal være tiltrekkende for målgruppen. Svømmekursene skal tilbys gratis slik at det blir lettere for foreldre
Fremdriftsplan for prosjektet
Februar : Planlegging, svømmeinstruktører, basseng, rekruttering, markedsføring Februar Juni : Organisere de seks svømmekurs for fem bydeler August: Prosjektet planlegger rekruttering av frivillige, eldre og koordinerer med alle samarbeidspartnere September- desember: Det gjennomføres de seks svømmekurs for fem bydeler og evaluering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting Å tilby svømmekurs for foreldre som ikke kan svømme og som har barn i alderen 0-17 år. Å nå ut til familier med lav inntekt, og fokusere særlig på foreldre som av ulike grunner har høyere sannsynlighet for å ha mangelfulle svømmeferdigheter. Målgruppen Foreldre som ikke kan svømme og som har barn i alderen 0-17 år. Spesielt familier med lav inntekt, som ikke har fått tilstrekkelig svømmeopplæring. Bakgrunn Manglende svømmeferdigheter er forbundet med økt fare for drukning og andre ulykker. Barn og ungdom som har foreldre som ikke kan svømme, er langt mer utsatt for drukningsulykker enn andre. Dette er blant annet diskutert i en rapport Transportøkonomisk institutt fra 2013. Flere rapporter og studier har vist at det stort behov for svømmeopplæring i deler av innvandrerbefolkningen (se litteraturliste).
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Med gratis svømmekurs for foreldre som ikke kan svømme har vi oppnådd – Foreldre har bedret sine svømmeferdigheter – Bedret sine kunnskaper om svømming – Dette kan ha bidratt til å redusere faren for ulykker og drukning – Foreldre har fått et tilbud de ikke ville ha fått pga. økonomien, prioriteringer, organisering – Opplegg har fungert som en møteplass for felles opplæring om svømming – Opplegg har bidratt til at svømmeklubber blir bedre kjent med målgruppa – Svømmekurs har bidratt til å informere og fremme fysisk aktivitet i vann – Kursene har gitt foreldrene en forståelse av viktigheten av svømmeopplæring, særlig i Norge hvor det er mange fjorder. – Kursene har gitt andre lokale organisasjoner og foreninger en innsikt i viktigheten av å ha slike kurs, uansett sett alder for å tilby svømmeopplæring.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
156
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektgjennomføring I 2022 har prosjektet gjennomført 12 gratis svømmekurs for foreldre som ikke kan svømme i Oslo (syv svømmekurs for mødre og fem svømmekurs for fedre). Hvert av kursene har gått over ti uker, en time per uke. Det har vært 12- 14 deltakere på hvert kurs, totalt 156 deltakere. Vi startet med planlegging, og deretter brukte vi mye tid på å markedsføre og rekruttere til kursene blant samarbeidspartnere og direkte i selve målgruppen. Vi har prioritert å delta på arenaer der foreldre deltar, og vi har skaffet oss møter med samarbeidspartnere som arbeider tett med målgruppa. Vi har gjennomført 12 gratis svømmekurs for foreldre som ikke kan svømme Metode: Kursene er gjennomført som følger: 1. Bli trygg i vannet 2. Grunnleggende ferdigheter, som å flyte, dykke og gli gjennom vannet 3. Svømming Det har vært nødvendig med en gradvis opplæring fordi deltakerne i de fleste tilfeller mangler grunnleggende svømmeferdigheter. Det er altså ikke snakk om å perfeksjonere teknikken hos allerede svømmedyktige, men å lære opp dem som er usikre i vannet og mangler grunnleggende svømmeferdigheter. Kursene har derfor vært nokså omfattende.
Resultater og resultatvurdering
Det ble det arrangert gratis svømmekurs en gang i uken, spesielt i helgene, da dette var bedre for målgruppa. Vi har gjennomført 12 svømmekurs, 10 timer per kurs. Deltakerne ble rekruttert fra: Oslo Voksenopplæring, barneskole Søndre Nordstrand Bydel, Mangfoldhuset Mortensrud, Holmlia frivilligsentral, algerisk forening, afghanske kulturforening, NAV Gamle Oslo Bydel, Nordre Aker, Alna bydel kvinner kan, ungdommer vil forening og jungeltelgrafen. Vi sendte informasjon til barneskoler slik at de kunne formidle til foreldrene og responsen har vært veldig bra. Samarbeidet med lokale organisasjoner, svømmeklubber, skoler, foreldre, offentlig institusjoner og privat næringsliv har fungert bra i dette prosjektet. Samarbeidspartnere har hjulpet til med å motivere foreldre til å delta. Det har bidratt til at mange som ikke kunne svømme, fikk være med på dette tiltaket. Det at vi har vært oppsøkende og har hatt et lavterskeltilbud har gjort det lettere for foreldre å benytte seg av tilbudet
Oppsummering og videre planer
De som har benyttet seg av tilbudet om gratis svømmekurs har gitt oss positive tilbakemeldinger, men vi har også fått positive tilbakemeldinger fra lokale organisasjoner/foreninger, skoler instruktører og svømmeklubber som har deltatt. Andre organisasjoner er blitt interessert i å starte tilsvarende prosjekter og har bedt oss om råd om hvordan de kan gjennomføre dette fremover. Norsk Folkehjelp Oslo, Oasen ønsker å fortsette dette arbeidet i Oslo, i samarbeid med foreldre og samarbeidspartnere.