Syk sexy: en podkast om seksuell helse blant kronisk syke

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Seksuell helse er et tema som har fått økt oppmerksomhet de siste årene, og Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT) har merket at temaet berører mange av våre medlemmer. God seksuell helse er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter gjennom hele livet. Seksuell helse defineres som fysisk, psykisk, emosjonelt og sosialt velvære relatert til seksualitet. Seksualitet omfatter blant annet kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, glede, intimitet og reproduksjon. Seksualitet, sensualitet og kroppsbilde henger nært sammen, og mange kronisk syke kan oppleve utfordringer med kroppsbilde. Arr etter operasjoner og bivirkninger fra medisiner kan endre utseende og føre til at man ikke lenger kjenner igjen sin egen kropp. I tillegg kan psykisk og fysisk stress, følelser rundt sykdom og fatigue påvirke kronisk sykes seksuelle helse. Det er viktig at man snakker om disse temaene og har en åpenhet rundt seksuell helse. Dessverre er det fortsatt mange som opplever det som tabubelagt å snakke om seksuell helse med behandlende lege. På bakgrunn av dette ønsker LNT å utvikle et prosjekt som tar opp viktige temaer innenfor seksuell helse med mål om å gi målgruppen kunnskap, råd og erfaringer som kan styrke egen seksuell helse.

Aktivitet/tiltak/metode

LNT ønsker å utvikle podkastserien «Syk sexy; en podkast om seksuell helse blant kronisk syke». Podkastserien kommer til å bestå av 7 episoder som tar opp følgende temaer: 1. Kroppsbilde, 2. reproduksjon, 3. samliv, 4. egen seksualitet, 5. fatiuge, 6. bivirkninger fra medisiner og 7. sex i alderdommen. Podkasten har en fast programleder med ulike gjester i hver episode. Vi kommer til å ha en fagperson i hver episode som besitter kunnskap og kompetanse om temaet. Videre så kommer vi til å ha med ulike deltakere i hver episode som kan dele sine erfaringer rundt temaet som diskuteres. Vi kommer også til å avslutte hver episode med spørsmål fra lytterne, der medlemmer får mulighet til å sende inn anonyme spørsmål. Episodene kommer til å være dynamiske der vi får en samtale mellom programleder og gjester. Hovedmålgruppen er kronisk nyresyke og transplanterte i Norge over 16 år, og vi kommer til å utvikle episoder som treffer ulike aldersgrupper. Videre er andre kronisk syke i Norge en sekundær målgruppe som også kan få glede av podkasten. Vi kommer til å utvikle en spørreundersøkelse for å evaluere hvorvidt vi har oppnådd prosjektets målsetting. Spørreundersøkelsen deles på alle LNTs digitale plattformer, i LNTs nyhetsbrev og i forklaringsteksten til hver podkastepisode. Vi vil oppfordre lytterne til å svare på spørreundersøkelsen på slutten av hver episode. Spørreundersøkelsen vil evaluere hvilken effekt podkasten har hatt på lytterne. Vi vil benytte oss av analyseverktøyet Enalyzer for innhenting og analysering av dataen. Spørreundersøkelsen er anonym, og vi kommer til å slette dataen når vi er ferdig med evalueringen. I tillegg er personvern viktig for likepersonene som deltar i podkastepisodene. Vi kommer til å gå grundig gjennom temaene før hver episode, og ha en samtale med hver deltaker om at de kun skal dele ting de er komfortable med. Deltakerne vil også få mulighet til å komme med innspill når episodene redigeres.

Antall deltakere

3500

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

LNT forventer at prosjektet vil gi målgruppen et etterlengtet informasjonstilbud om et tema som kan være utfordrende å snakke om. Videre vil prosjektet kunne bryte stigmaet rundt seksuell helse, og føre til at flere kronisk syke tør å ta opp temaet med sin behandlende lege. For LNT er det viktig at prosjektet åpner opp nye dører for medlemmer og gir dem informasjon, råd og erfaringer som gjør det enklere å ta tak i egen seksuell helse. Videre vil prosjektet kunne styrke målgruppens seksuelle helse som på sikt kan fremme livskvalitet og mestringsferdigheter blant målgruppen. Prosjektet vil også kunne ha positiv effekt på pårørendes seksuelle helse. Vi vet at mange pårørende ofte går gjennom lignende utfordringer rundt seksuell helse når deres partner har vært eller er alvorlig syk. Podkastserien kommer derfor også til å adressere pårørendes perspektiv og diskutere hvordan pårørende kan bytte rolle fra å være en omsorgsperson til å være en likeverdig partner. I tillegg kan prosjektet ha en verdi for behandlende leger som ønsker økt kunnskap om seksuell helse blant målgruppen, og økt innsikt i hvilke utfordringer kronisk syke opplever rundt seksualitet. Dette vil kunne styrke legenes kunnskap, og føre til at leger også tar opp temaet med sine pasienter på kontroll.

Plan for gjennomføring

Første steg i prosjektarbeidet blir å utvikle en detaljert fremdriftsplan, medieplan og inngå avtaler med fagpersoner og deltakere. Lundberg kaller inn til prosjektgruppemøter ved behov. Vi kommer til å bruke september og oktober til å utvikle innholdet i podkasten og få inn aktuelle deltakere. Vi har inngått en intensjonsavtale med Tuva Fellman som programleder. Fellman er utdannet sexolog og har bred erfaring rundt programlederrollen både på tv og i podkast/radio. Fellman er programleder i Juntafil som blir betegnet som P3s sexopplysningsprogram, og vil kunne bidra med både kunnskap og innsikt rundt temaet seksuell helse. I slutten av oktober vil vi gjennomføre en workshop med produksjonsteamet i Gjenklang, deltakere og Tuva Fellman. Under workshopen vil vi gå gjennom temaet for de ulike episodene, og utvikle manus for episodene. Før hver episode vil vi legge ut et innlegg på LNTs digitale plattformer om podkastepisoden der medlemmer kan benytte et eget skjema for å sende inn spørsmål til episoden. Gjenklang setter av to timer til innspilling av hver episode, og alle deltakere vil få en innføring og mulighet til å teste utstyret før vi starter innspillingen. Den endelige lengden på hver podkast vil være mellom 30 til 40 minutter. Episodene blir redigert av Gjenklang. Som en del av intensjonsavtalen inngår workshop, leie av studio, filmopptak, klipp, redigering og distribusjon av podkast og video, prosjektledelse, manusarbeid, lydpakke og podkastcover. De to første episodene spilles inn i november. Vi kommer til å publisere to episoder først og innhente tilbakemeldinger fra målgruppen før vi spiller inn de neste episodene. Lansering av podkasten skjer i starten av desember, og vi vil arrangere en lanseringsfest i Oslo. Resten av episodene publiseres på nyåret 2024.

Prosjektleder

Marit Lundberg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Syk sexy: en podkast om seksuell helse blant kronisk syke
Organisasjon
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Beløp Bevilget
2023: kr 297 000, 2024: kr 102 000
Startdato
01.09.2023
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring