Søknadssammendrag
Bakgrunn
De unge sykdomsveteranene, Rune Vethe og Henning Bruun vektlegger treningen som den viktigste faktoren for å fungere i hverdagen som kjæreste og familiefedre. De tørr ikke tenke på hvordan livene deres hadde sett ut nå, uten egeninnsatsen og den målretta treningen. De får støtte av flere andre aktive personer med sykdommen. Fagmiljøet innenfor Parkinsons sykdom og forskning fremhever trening og aktivitet som en av de viktigste faktorene for å opprettholde funksjoner, når parkinson rammer. Denne søknaden om å lage et brukerdrevent aktivitetsseminar er formet av disse ildsjelene.
Målsetting
Vi ønsker å få 100 aktive personer med Parkinsons sykdom til å delta på et aktivitetseminar. Forhåpentligvis vil deltakelsen på de ulike aktivitetene skape en nysgjerrighet til å fortsette med trening hjemme. Blir det oppstart av nye lokalegrupper, er det et bonus i prosjektet.
Målgruppe
Prosjektet retter seg mot aktive personer med Parkinsons sykdom som er nysgjerrig på ulike måter å trene på, for å motvirke en parkinsonistisk kropp.
Antall personer i målgruppen
100
Beskrivelse av gjennomføring
Det brukerdrevende aktivitesseminaret vil bli arrangert i Bodø, da det der er lokaler og alt utstyret som trenges for å arrangere seminaret. For å unngå nordlysturismen og sommerturismen må seminaret arrangeres i september/oktober. De aktive utøverne i prosjektet er personer med Parkinsons sykdom som selv trener, og er aktivt med å motiverer andre i ulike sammenhenger. Hver ildsjel brenner for en av treningsmetode sykling, dans, golf,stemmetrening, Rock steady boxing, Power4life, thai chi og gåtur. Hver ildsjel vil stå ansvarlig for å planlegge sin treningsøkt til seminaret, og bidra til å få den gjennomført på seminaret (lede gruppen deltakere). Hver deltaker vil få delta på tre aktiviteter i løpet av helgen. De vil selv bestemme om det er fornuftig å ha med seg medhjelpere. Noen ildsjeler vil holde foredrag. Rekruttering av de 100 deltakerne vil skje via nevrologer, sykepleiere, vår hjemmeside, Parkinson posten, Instagram og facebook. Hver ildsjel vil lage en kort video om seg selv på trening. Disse skal brukes som teasere for å rekruttere deltakere. Administrasjonen i Norges Parkinsonforbund vil stå for arrangementet, mediadekning og praktisk bistand.
Fremdriftsplan
Januar – februar: Planleggingsmøte, dato for seminar og booking av lokaler. Mars: Ulik informasjon til mulige deltakere gjennom ulike kanaler. April – juni: Påmelding til seminaret. Helpdesk har møte. Mai – juli: Prosjektgruppen samler tråder og har skypemøte. August: Siste gruppemøte. September – oktober: Seminaret går av stabelen. Deltakerne evaluerer. Arbeid mot media. November-desember: Evaluering og rapport til Extrastiftelsen.