Taktil kulturarv

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Flere blinde og svkasynte har ytret et ønske om bedre forståelse for Norges monumenter og felles kulturarv. Dette har vært et spesielt ønske fra de i vår målgruppe som er i skolealder. Flere av de tingene «alle andre» vet hva er er det vanskelig å danne seg et godt inntrykk av for målgruppen. Det er selvfølgelig fritt frem å ta på veggen til nasjonalforsamlingen, men det gir allikevel et dårlig inntrykk av bygget de fleste seende ser for seg bare du nevner «Stortinget».

Målsetting for prosjektet

Målsettingen er gjøre et utvalg av vår felles kulturarv, være det seg monumenter, bygg og institusjoner tilgjengelig for vår målgruppe for å øke forståelsen av vår felles Norges landemerker.

Målgruppe

Målgruppen er blinde og sterkt svaksynte i alle aldre som ønsker å danne seg et bedre bilde og forståelse av vår felles kulturarv.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi skal i samarbeid med AHO og synshemmede kartlegge hvilke monumenter det er ønskelig å få modellert for så å 3D scanne og printe de målgruppen velger. Flere av mulige monumenter er det alle rede gjennomført scanninger av, men siden målgruppen selv skal velge ut hva som skal modelleres må vi budsjettere med scanning av alle de ti objektene. AHO står for scanning og printing av objektene. Blindeforbundet står for innhenting av ønsker fra målgruppen samt koordinering av frivillige som kan være med å vurdere testmodeller før de ti endelige modellene produseres. Modellene skal stilles ut i Oslo og på våre syns- og mestringssenter i Hurdal, Askøy og Evenes. Store deler av målgruppen er innom der hvert år. Deler av aktivitetene vil inngå i et større forskningsprosjekt om demokratisering av det offentlige rom. For blinde og svaksynte er det veldig vanskelig å danne seg overblikk over endringer i regulering i nærmiljø. AHO ønsker følgelig å kartlegge hvordan man best kan modellere bymiljø for at målgruppen skal kunne danne seg et godt bilde av for eksempel reguleringsendringer. Designet av monumentene som skal 3D printes vil være med å danne grunnlag for hvordan man på best mulig måte kan gjengi endringer i by- og nærmiljø.

Fremdriftsplan for prosjektet

– Intensjonsavtale med AHo er alle rede signert. – Januar til April: Kartlegge hvilke kulturminner målgruppen ønsker modellert – April til Mai: 3D scanning av de aktuelle objektene – Juni: Kartelgging av hvordan best gjengi objektene for målgruppens opplevelse – August: 3D printing av objektene – September til Desember: Objektene stilles ut i Blindeforbundets lokaler i Oslo – Etter prosjektets slutt: Modellene plasseres på våre senter.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Veldig mye av vår felles kulturarv er utilgjengelig for blinde og sterkt svaksynte på grunn av dimensjonene. Våre medlemmer har flere ganger uttrykt et ønske om å få et bedre inntrykk av Norges felles kulturarv og våre institusjoner. Dette gjelder både barn i skolealder og voksne som ikke har mulighet til å danne seg et godt bilde av hva «alle andre» snakker om. Vi ønsket derfor i samarbeid med Arkitekthøyskolen i Oslo (AHO) å utarbeide taktile modeller av et utvalg av Norges kjente landemerker. Målsettingen har vært å gjøre et utvalg av vår felles kulturarv sammen med målgruppen, det være seg monumenter, bygg eller institusjoner, og å tilgjengeliggjøre disse for vår blinde og svaksynte gjennom modellering og printing av 3D-modeller. Dette ville vi gjøre for å bedre forståelsen av våre felles landemerker og vår felles kulturarv.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har laget 3D-modeller av 11 kjente bygg og monumenter, og tilgjengeliggjort disse gjennom utstillinger. Målgruppen var involvert i både utvelgelse og utforming av modellene, blant annet i valg av materiale og detaljeringsgrad. Det er i perioden gjennomført fem utstillinger av modellene, både i Blindeforbundets egne lokaler og hos andre institusjoner. Utstillingene har vært svært godt besøkt. Tilbakemeldingene har vært meget positive, og gir klart uttrykk for at målet om bedre forståelse av våre meste kjente monumenter og bygg er oppnådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har gjennom undersøkelser, egne og ved hjelp av Opinion, jobbet sammen med målgruppen for å finne frem til hvilke bygg og monumenter det var ønskelig å prioritere i utvikling og produksjon av 3D-modeller. Vi har valgt å produsere modeller hvor det er tydelige ønsker om tilgjengeliggjøring. AHO (Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo) har stått for modellering og 3D-printing av objektene. For å avgjøre spørsmål som målestokk, materialer og detaljeringsgrad har vi sammen med NBF Oslo samlet et testpanel. På denne måten kom vi frem til de mest optimale spesifikasjoner for modellene. Modellene som ble produsert: Stortinget, Slottet, Holmekollbakken, Monolitten, Ishavskatedralen, Heddal stavkirke, Kvalsundskipet, Galdhøpiggen, Oljeplattform (generell modell), Utvær fyr og Operaen. Vi har også produsert informasjonsskilt og informasjonsbrosjyre i punktskrift. Dette har fulgt modellene under utstillingene. Modellene har vært ustilt ved fem lokasjoner.

Resultater og resultatvurdering

Som resultat står vi igjen med 11 gode modeller av bygninger og monumenter vi sammen med målgruppen har kommet frem til er de mest aktuelle og sterkest ønskede. Disse har vi produsert etter spesifikasjoner, også disse fremkommet i samarbeid med målgruppen, hos Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo. Vi har så satt opp utstillinger på fem forskjellige lokasjoner i Sør-Norge. Samtlige utstillinger har hatt godt besøk. Tilbakemeldingene har vært svært gode. Mange i målgrupppen har uttrykt stor glede over å få bedre forståelse for hvordan bygg og monumenter de fra før kun kjenne på navn, faktisk er bygget opp og ser ut. mange har fra før tenkt seg frem til hvordan ting ser ut, men har nå kunnet la seg overraske over hvordan for eksempel Ishavskatedralen faktisk er! Vi finner resultatene i prosjektet å være i tråd med målsettingen.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har hatt ønsket effekt, og samtidig motivert for videre bruk av modellene. Det vil bli gjennomført nye utstillinger, og om mulig vil vi produsere flere modeller i fremtiden. Her kan vi nyttegjøre oss kunnskap tilegnet i løpet av prosjektet, blant annet når det kommer til produksjonsspek. og modellønsker.

Prosjektleder

Espen Pedersen

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Taktil kulturarv
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2021: kr 760 000
Startdato
04.01.2021
Sluttdato
30.10.2023
Status
Avsluttet