Tandemeventyret gir tilbake

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Tandemeventyret gir tilbake er et fysisk aktivitetsprosjekt for mennesker med kognitiv og/eller fysisk funksjonsnedsettelse. Fokuset er på aktivitet, deltakelse og mestring samt et spesielt fokus på frivillighetsarbeid uavhengig av egne utfordringer. Prosjektet har siktet seg inn på Paralympics i Paris 2024. Deltakerne er unge voksne med utfordringer innenfor det fysiske, det sosiale og det kognitive som kan handle om angstproblematikk, redusert psykomotorisk tempo, redusert forståelse og utfordringer i samspill med andre. Dette er barrierer som byr på utfordringer, men samtidig gir muligheter for mestringsopplevelser og en enorm vekst. De kan delta på lik linje som jevnaldrende og vise at de også kan jobbe som frivillige så lenge rammer og støtte er på plass. Prosjektet er en kombinasjon av opplevelser, fysisk aktivitet, og frivillige arbeid. Vi vil komme oss til Paris gjennom de ulike landene ved gjennomføring av en fysisk aktivitet; padle, kickbike og gå. I Paris starter erfaringen med frivillig arbeid. Hovedmålet er å vise at alle kan jobbe som frivillige uavhengig av utfordringer, og vi må tørre å sette større mål, fremfor begrensninger for personer med funksjonsnedsettelser. Det ligger mange ubrukte ressurser i denne brukergruppen.

Aktivitet/tiltak/metode

Totalt 19 personer; 10 deltakere, 5 ledere og resten støtteapparat. Deltakerne og lederne vil gjennomføre fysiske aktiviteter og frivillig arbeid, mens støtteapparatet vil være tilgjengelige underveis i følgebiler samt delta på sosiale aktiviteter. Det skal padles i Tyskland, kickbikes fra Rotterdam til Brussel og gås på tvers av Luxembourg. Deltakerne utfordres på ferdigheter knyttet til ulike aktiviteter og kravene det medfører. De utfordres på egne ferdigheter, samarbeid og omsorg. Sosiale aktiviteter legges inn underveis som avbrekk. I Paris jobber vi frivillig. Ingen jobber alene, men sammen med andre deltakere eller ledere avhengig av behovet for støtte og tilrettelegging. Klare regler og oppgaver slik at arbeidet blir så forutsigbart som mulig. Vi gjennomfører som en hel gruppe hvor alle stiller på lik linje. Evalueringsmøter holdes hver kveld; hva har gått bra, hvilke utfordringer ser vi og hvilke endringer bør gjøres neste dag. Hver leder har ekstra ansvar for to deltakere som følges tett, snakkes med og støttes i deres utfordringer. Deltakernes utfordringer er god kjent i ledergruppa, og deltakerne kjenner godt til lederne. Avslutningsvis gjennomføres et evalueringsmøte for tilbakemeldinger fra alle. Målene er oppnådd når deltakerne har deltatt på egne premisser i fysiske aktiviteter, utfordret seg på frykt og utrygghet, stått i det, og kommet ut med en mestringsfølelse, jobbet frivillig og det er samarbeid i gruppa. Sikkerhet er viktig og nødvendig sikkerhetsutstyr/ førstehjelp vil være tilgjengelig. Det trenes spesifikt opp mot aktivitetene som skal utføres. Sikkerhetsutstyr blir benyttet. Følgebiler kan frakte skadde/syke til sykehus ved evt uhell. Alle har forsikring. Regler avklares i forkant av tur for å unngå uforutsette konflikter med regler hjemmefra. Mange har behov for alenetid/pauser og dette tas høyde for og legges til rette så godt vi kan. Mediadekning er noe lederne tar ansvar for. Deltakerne skjermes av personvernhensyn.

Antall deltakere

10

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Deltakerne trener to ganger i uken for å være i rustet til de fysiske aktivitetene de skal igjennom. Mye av treningen er målrettet i forhold til de aktivitetene de skal gjennom på turen. Dette har stor gevinst både fysisk, psykisk og sosialt samt for å unngå belastninger. Jevnlig trening vil gi økte muligheter for at de fortsetter selv etter prosjektets slutt. Trening og aktivitet vil forebygge fremtidig skader, belastninger og sykdom. Deltakerne får prøvd seg på mange forskjellige aktiviteter, forskjellige språk og kulturer. Her er det duket for mange utfordringer som i positiv forstand vil gi deltakerne mestringsfølelse og nye erfaringer som de kan dra nytte av senere. Det å se andre kulturer, prøve å forklare seg på andre språk, vil være med på å utvikle de som personer. Deltakerne vil lære seg å være sammen med andre over tid på godt og vondt. De vil lære seg å utfordre seg selv og få økt mot til å prøve nye ting. De vil bli pushet ut av komfort sonen og deretter oppleve mestring. De vil også lære seg å ta hensyn til hverandre, ta ansvar, ha kontroll på sine ting og ikke minst ta hensyn til andres utfordringer og hjelpe til der det trengs. Dette vil ha stor innvirkning på hverdagen og hvordan de løser daglige aktiviteter og samarbeid etter prosjektet. Alt dette sett under ett vil bidra til både en personlig utvikling, økt funksjon, økt forståelse for andre, økt livskvalitet, økt aktivitet og deltakelse samt økt sosial kompetanse. Prosjektet ønsker å åpne øynene til flere som jobber med brukergruppen og gi de inspirasjon til alternative aktiviteter.

Plan for gjennomføring

Siden august 2023 har leder hatt trening to ganger i uka for å klargjøre gruppen fysisk, psykisk og sosialt for turen, fortsetter frem til avreise. Det er lagt ned arbeid og det jobbes fortsatt med innhenting av sponsormidler fra ulike aktører, innpass i Paris og booking av overnattinger og utstyr. Dette gjøres fortløpende frem til avreise. Prosjektleder har ansvar forarbeidet; reiseplan, planlegging, booking, innhenting av sponsormidler, samarbeidspartnere etc. Prosjektleder koordinerer også alt som har med utstyr, overnatting, aktiviteter å gjøre. Turen varer i 3 uker. Første dag er en transport etappe fra Oslo til Kiel. Deretter skal vi padle i Bremen. Vi låner/leier paddleboard og følgebil sørger for levering og henting av disse. I Amsterdam skal vi ha ny fysisk aktivitet. Dag 6 er en transport etappe til Rotterdam. Vi skal kickbike i 4 dager fra Rotterdam til Brussel for så å gå Luxembourg på tvers etter det. Vi skal være i Paris på dag 13 hvor vi har et par dager til sosiale aktiviteter før vi skal jobbe som frivillige i 5 dager. Sjåførene vil ha en sentral rolle på selve turen hvor de kjører følgebil med alt utstyr. De vil også være sentrale rundt hvert måltid, bistå med drikke underveis og oppfølging ved eventuelle skader/ulykker. Under selve turen har alle lederne ansvar for at ting blir gjort. De vil på forhånd få tildelt ekstra ansvar for to personer. Hvis det oppstår noe spesielt, medisinhåndtering eller om det er behov for en ekstra prat, vet deltakerne at de kan komme til den personen. Lederne skal bidra til å motivere og oppmuntre deltakerne til å gjennomføre, utfordre deltakerne innenfor egne grenser og støtte dem i det de måtte trenge. Lederne vil ha en trøstende skulder og ivareta sikkerhet og trygghet for deltakerne, samt ansvar for utstyret.

Prosjektleder

Yoo Lene Røym Bråten

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tandemeventyret gir tilbake
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
01.06.2024
Sluttdato
31.08.2024
Status
Under gjennomføring