Tatt på kornet

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Cøliaki er vanligere hos dem som har type 1-diabetes enn hos andre

Cøliaki er vanligere hos dem som har type 1-diabetes enn hos andre. Cøliaki er en tarmsykdom med forstyrrelser i opptaket av næringsmidler i tarmen. Diabetes type 1 gjør at blodsukkeret svinger mye og man trenger råd om både god følingsmat og tips for å leve best mulig med dobbeltdiagnosen.

 

Å spise på restaurant, frokost på hotell o.l. kan også by på utfordringer. En annen utfordring er fiberinnholdet i glutenfrie spesialprodukter. Guiden inneholder informasjon om dobbeltdiagnosen, råd og erfaringer, hvilke produkter som inneholder eller er fri for gluten og hvor man får kjøpt ferdige produkter.

 

Prosjektets målsetting har vært å gjøre hverdagen enklere for ungdom som har både diabetes og cøliaki. Prosjektgruppen med representanter fra Cøliakiforeningen, helsepersonell og ungdommer har prøvd å sette seg inn i hvordan det er for en ungdom og ha begge diagnosene, samtidig som de skal begynne å bli selvstendige og mestre sykdommene på egen hånd.

 

Guiden er utviklet i første rekke for ungdom og unge voksne som nettopp har fått diagnosene. Mange får vite at de har cøliaki kort tid etter at de har fått type1- diabetes. Det fantes ikke noe informasjon til denne gruppen fra før. Det er en ekstra stor belastning å ha to diagnoser samtidig, ettersom begge får konsekvenser for det daglige kostholdet. Guiden vil selvsagt også kunne brukes av venner og familie, helsepersonell, lærere og andre som er i kontakt med ungdommene.

 

Vedlegg og sluttprodukter:

ü      Lommeguide, ”Tatt på kornet”

Prosjektleder/forsker

Anne Katrine Wahl

Detaljer
Program
Rehabilitering (2005)
Prosjektnavn
Tatt på kornet
Organisasjon
Diabetesforbundet
Beløp Bevilget
2006: kr 325 000
Startdato
01.01.2006
Sluttdato
31.03.2007
Status
Avsluttet