Taxitur med matpakke

Søknadssammendrag

2020 ble et år med store endringer for alle i det norske samfunnet og mange dagtilbud stengte sine dører for å beskytte de eldre mot smitte. Etter hvert ble det mulig med fysiske besøk, men periodevis har det vært noe man skulle unngå. Mange mennesker har vært ekstra mye alene i denne perioden og manglet noe meningsfullt å gjøre. Derfor ønsker vi å bringe glede og aktivitet til 150 besøkspar (besøksvenn & hjemmeboende verter over 65 år) ved å tilby taxiturer med bespisning.

Besøksverter er mennesker som av ulike årsaker føler seg ensomme og vil ha sosial kontakt, de har en frivillig besøksvenn som kommer på besøk 2 timer 2.hver uke. Besøksparene pleier å drikke kaffe og prate, gå tur eller finne på ulike aktiviteter. Vi ønsker å stimulere sansene ved å gi et avbrekk i hverdagen og en gledelig opplevelse. Mange verter har dårlig råd og har vanskeligheter med å komme seg ut på egenhånd. Taxiturene er en skikkelig «gavepakke» og vil foregå i 2021-22.

«Gavepakken» vil bestå av tre faser:
1. Planlegging og å glede seg (tips om å dra til «gamle trakter», sted som bringer frem «gode minner» eller «alltid-drømt-om-sted»). Det å bryte en monoton hverdag med en god opplevelse vil kunne gi energi og muligheten til å bryne hjernen på i planleggingen.
2. Selve turen der taxi er bestilt til vertens dør. En felles opplevelse og en mulighet for å kalle tilbake minner fra tidligere i livet. Besøksparet kan nyte reisen, ta bilder, gå tur og kos seg.
3. Mimring etter turen. Denne reisen kan være en kilde til gode samtaler mellom vert og venn: «husker du …» og anspore til nye turer. Dette kan gi de som opplever ensomhet og isolasjon litt glede og overskudd i tiden etterpå.

Prosjektleder/forsker

Laura Elena Nasta

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet
Prosjektnavn
Taxitur med matpakke
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
Kr 270.000
Startdato
02.03.2021