Tegnråd i Troms og Finnmark

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I alle år har det vært døve i Nord-Norge.Troms og Finnmark er to fylker med tegnspråklige døve og hørselshemmede (heretter kalt tegnspråklige) innbyggere med ekstra utfordringer i hverdagen sammenlignet med tegnspråklige i sør. Geografisk sett er fylkene store med store avstander til offentlige tjenester. Troms har 165 632 innbyggere og Finnmark har 76 149 innbyggere. Til sammen 241 278 innbyggere i de nordligste fylkene våre – og av dem er ca en promille tegnspråklige. 241 personer. Det kreves kommuner av en viss størrelse for å kunne opprettholde god kompetanse om tegnspråklige.

Målsetting for prosjektet

Kartlegge behov og skissere en løsning for rådgivingstjeneste for tegnspråklige i Troms og Finnmark, i dialog med fylkeskommunen/kommunene. Bistå med kartlegging av døves bistandsbehov i forhold til arbeid, fysisk og psykisk helse, ensomhet og isolasjon m.m

Målgruppe

Tegnspråklige i alle kategorier i Troms og Finnmark. Målgruppen er først og fremst barn, unge og deres familier.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Norges Døveforbund vil i samarbeid med Tromsø Døveforening og Døves Fylkeslag i Troms engasjere en prosjektleder, som har høyere utdanning, kan både norsk og norsk tegnspråk flytende og har gode personlige kvalifikasjoner til å gjennomføre dette prosjektet. Prosjektgruppa vil bli satt sammen slik at vi får god brukerrepresentasjon i gruppen for ulike undergrupper døve/hørselshemmede (hele spekteret av hørselshemming), og vi vil også invitere representanter fra det offentlige (fylke/kommune/NAV/helse) til å delta. Prosjektleder er tiltenkt ulike utredningsoppgaver knyttet til ulike brukergrupper og behov. Hovedoppgaven vil være kartlegging av døves situasjon i Troms og Finnmark. Det vil bl.a. innebærer besøk/oppsøkende virksomhet mot hørende foreldre med døve barn, samt annet informasjonsarbeid mot både døve og hørende. Prosjektleder skal danne seg et bilde av hvilke behov døve har og hva de trenger for å kunne ha et meningsfylt liv. Andre oppgaver vil være å kartlegge tegnspråkliges grad av samfunnsdeltagelse på arenaer som arbeid og skole samt tilgang på tegnspråktolk.

Fremdriftsplan for prosjektet

Etter tildelingen: Engasjere prosjektleder Vinter 2018: Oppstartsmøte. Våren 2018: Innhente og systematisere en oversikt over hvilke offentlige tjenester som er tilgjengelige Høsten 2018: Arrangere dagseminar hvor vi inviterer politikere og ansatte fra fylke/kommuner Utarbeide en rapport med forslag til hvordan realisere rådgivingstjeneste i Finnmark og Troms – utvikle en modell som egner seg for strukturen i Troms og Finnmark

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hovedoppgaven vil være kartlegging av døves situasjon i Troms og Finnmark. Det vil bl.a. innebærer besøk/oppsøkende virksomhet mot hørende foreldre med døve barn, samt annet informasjonsarbeid mot både døve og hørende. Prosjektleder skal danne seg et bilde av hvilke behov døve har og hva de trenger for å kunne ha et meningsfylt liv. Andre oppgaver vil være å kartlegge tegnspråkliges grad av samfunnsdeltagelse på arenaer som arbeid og skole samt tilgang på tegnspråktolk. Kartlegge behovet for et rådgivningskontor, hvor mange som hadde benyttet seg av et slikt kontor. Det er også en viktig målsetting å fremme tegne språklige på den politiske agendaen. Målgruppen er de som bruker tegnspråk og de som står rundt disse som familier og venner.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Å etablere et rådgivningskontor som skal jobbe over hele linjen for dette er vanskelig og jeg tror ikke det er gjennomførbart. Under prosjekter har prosjektleder fått henvendelser fra døve, hørselshemmede, pårørende og personer som jobber opp mot døve. Disse har bistått med kunnskap, belyst problemer og satt meg i kontakt med de man trenger å komme i kontakt med. AT vi får et rådgivningskontor i Nord-Norge har jeg stor tro på at vil skje når det private forslaget går i havn. Det har kommet frem masse ny kunnskap under dette prosjektet for flere. Denne gruppen har vært glemt av flere etater i Nord. Jobben vi har hatt med prosjektet har belyst områder som ikke har vært belyst på flere år. Dette viser hvor stort behovet er for et rådgivningskontor i Nord-Norge. Et slikt prosjekt er gull verd, det har betydd mye for brukergruppen og ikke minst for å få det på dagsorden. Et rådgivningskontor her er viktig, det er viktig for alle.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Tilbudet til døve er fraværende i Nord, og de politiske miljøene vet svært lite om døve. Dette har vært en viktig jobb for prosjektet, å informere å politikkere og få satt tegnspråk på dagsorden Det ble en stor del av prosjektet og sette tegn språklige på dagsorden i kommunen og i fylket. Det har vært viktig å ha dialog med andre rådgivningskontor for inspirasjon, råd og kunnskap. Trondheim sitt rådgivningskontor har vært til stor hjelp, har vært på besøk hos dem og hatt gode møter. Arbeidet har vært veldig bra og man ser at flere politikkere har åpnet øynene for at man trenger et sterkere tilbud i kommuner og i Nord-Norge. Vi hadde et møte med leder for Tromsø døveforening og leder for Troms døveforening og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Tromsø. Dette møtet var veldig bra. Arbeiderpartiet skal fremme et privat forslag eller interpellasjon i kommunestyret om opprettelse av rådgivningskontor. Selv om prosjektet er avsluttet, vil jeg følge opp forslaget til kommunestyret. Vil jobbe opp mot andre politikkere slik at forslaget går igjennom og vi får opprettet et rådgivningskontor. Takk til Dam Stiftelsen for at dere har støttet prosjektet, uten dere hadde det ikke gått.

Resultater og resultatvurdering

Måloppnåelsen har vært høy. Har virkelig fått satt det på dagsorden og med at arbeiderpartiet som er det største partiet i kommunen skal være med på privat forslag er kjempe bra. Perioden har belyst hvilket bistandsbehov døve innbyggere i Nord-Norge har og hvilket tilbud som mangler og hvilket som burde bedres.

Oppsummering og videre planer

Nord-Norge er et stort område, et område uten noe skikkelig tilbud til døve. Mange flytter fra Nord-Norge fordi tilbudet her ikke er godt nok. Mange døve isolerer seg og er ensomme fordi tilbudene ikke er gode nok. Fokuset under prosjektet har vært flere, at vi har satt døve og tegne språklige på dagsorden er det ingen tvil om. Nå venter vi bare på at det private forslaget skal komme til kommunestyret. Dette prosjektet har vært svært godt, både for de som er tegne språklig men også for det politiske miljøet.

Prosjektleder

Marlene Berntsen Bråthen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Tegnråd i Troms og Finnmark
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 421 000
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
19.09.2019
Status
Avsluttet