Tegnspråkkurs = inkludering

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Norsk tegnspråk har hatt en positiv utvikling de siste 30 årene. Tegnspråk er blitt anerkjent som et eget selvstendig språk i undervisningen. anerkjenner norsk tegnspråk som et av offisielle språkene i Norge. Døveorganisasjonen har gjennomført tegnspråkkurs i en årrekke. Men kursmateriellet er fra 70- og 80-tallet, og er utviklet i samtidens lys. De føler de ikke har kapasitet og ressurser til å gjennomføre tegnspråkkurs, men med nytt materiell kan lokale døveforeninger gjøre svært mye for å heve tegnspråkkunnskapene rundt døve/hørselshemmede barn i lokalmiljøene.

Målsetting for prosjektet

Et viktig mål for prosjektet er at lokale døveforeninger over hele landet skal bli i stand til å gjennomføre tegnspråkkurs over hele landet. Ved å styrke lokale døveforeningers mulighet for å gjennomføre tegnspråkkurs, kan vi bedre situasjonen for døve som bor utenfor storbyene/i distriktene.

Målgruppe

Døve/hørselshemmede.Gjennom opplæring kan vi gjøre livet lettere for døve/hørselshemmede, fordi det blir lettere for andre i deres nærmiljø å lære tegnspråk.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Dersom NDF får innvilget midler til prosjektet så utlyser NDF et engasjement som prosjektleder i desember 2016 med tilsetting i begynnelsen av året etter. Prosjektlederen skal ha følgende kvalifikasjoner: – Pedagog – Kan norsk tegnspråk flytende – Har erfaring med utvikling av læremidler – Erfaring med tegnspråkundervisning Når prosjektlederen tilsettes begynner arbeidet med å analysere eksisterende materialer og evaluering av tidligere tegnspråkkurs. Prosjektleder skal treffe kursinstruktører og får tilbakemeldinger fra dem hvordan eksisterende materialer fungerer i dagens kurs. Få frem mangler og fordeler ved materialer. Prosjektlederen skal drøfte funn med referansegruppa. Presentasjon av prosjektet overfor Norges Døveforbunds Landsråd og ledermøter – hvor landets døveforeninger deltar. Der skal døveforeningene bli kjent med prosjektet og dets mål om bruk av materiell i døveforeningene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan- juni 2017: Innhente tilbud fra webleverandører, grafisk designer og produksjon av tegnspråkmateriell. Gå gjennom gamle materiell. Studieturer. Referansegruppemøter. Utvikle pedagogisk opplegg Aug-des 2017:Utvikle nettsidene. Manusutvikling, produksjon og etterarbeid av tegnspråksekvenser til bruk i materiell. Jan-feb 2018:Testkjøring, referansegruppe. Feb-mars 2018:Helgesamlinger Før sommeren 2018: Kursmateriell tas i bruk Høsten:oppfølging

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Norsk tegnspråk har hatt en positiv utvikling de siste 30 årene, etter at tegnspråkforskningen viste at tegnspråk har egne grammatikalske regler. St.meld. 35 (2007-2008) «Mål og meining» anerkjenner norsk tegnspråk som et av de offisielle språkene i Norge. Døveorganisasjonen har gjennomført tegnspråkkurs i en årrekke. Men kursmateriellet er fra 70- og 80-tallet, og er utviklet i samtidens lys. I årenes løp har det vært forsøkt å lage ulike oppdaterte tegnspråkmaterieller. Tegnspråkforskningen har imidlertid vist at mye av dette materiellet var basert på norsk talespråk. NDF ønsker derfor å utvikle tegnspråkmateriell som er oppdatert etter dagens fagkunnskap og forskning innen tegnspråk. Og som følger moderne pedagogiske prinsipper. Dette vil gjøre det mye lettere for NDF og døveforeningene å satse på flere tegnspråkkurs og sikre at flest mulig over hele landet kan få tilgang til tegnspråkkurs.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Boken og kursopplegget ble nesten ferdig pr 31. desember 2019. Målgruppen er nå større enn hva som var planlagt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Avslutningen av prosjektarbeidet ble forsinket med et år på grunn av flere faktorer: – Prosjektleder ble ansatt pr 1. august 2017 – Prosjektleder så gjennom ulike kurshefter som døveforeningene hadde benyttet, ulike fagbøker i norsk tegnspråk og det ble kjøpt inn en del språkbøker. – Prosjekt-styringsgruppe ble enige å forandre det gamle kursopplegget over til det nye opplegget hvor vi også skulle følge samme mal som andre språkkursene hvor de følger etter det felles europeiske rammeverket for språk (CEFR). Prosjektet ble avsluttet i desember 2020 med et lite restarbeid som NDF/prosjektleder fullførte i februar 2020. Prosjektleders samarbeid med fagmiljøer på tegnspråk-feltet: – Ål Folkehøyskole og kurssenter for døve – Statped – Signo – OsloMet, NTNU, HVL – Kompetanse Norge – En lærer fra videregående skole – Døveforeninger – Pensjonerte fagfolk – Enkelte tegnspråklærere fra utlandet – Språkråd Innkjøpte tjenester knyttet til bokprosjektet: – Arbeidet med nettsiden www.ts-kurs.no, av SignWo – Studio og filmopptak, av Supervisuell – Illustratør, av Viktor Jäderlund, Döviana AB

Resultater og resultatvurdering

Boken og kursopplegget ble nesten ferdig pr 31. desember 2019. NDF skulle jobbe videre med å sluttføre restarbeidet. Boken skal også kunne brukes av andre aktører i samarbeid med NDF. Dette vil føre til heving av kvaliteten på norsk tegnspråkkurs for nybegynnere. Mange fagfolk innen det norske tegnspråkmiljøet hadde gitt positive tilbakemeldinger om boken. Flere av tegnspråklærere er nå mer inspirert å undervise i tegnspråk, noe de ikke hadde fra før pga. mangel på materiale og undervisningsmetoder. NDF hadde fått tilbakemelding fra OsloMet om at de ønsket et samarbeid slik at det på lengre sikt vil gi dagens tegnspråklærere verdifulle studiepoeng fra høyskole/universitetet. Det vil skape flere kompetente tegnspråklærere med oppdatert fagkunnskap.

Oppsummering og videre planer

NDF skal jobbe videre med å oppdatere kursboken, nettsiden og lage nye videoer og materiale til boken. Lærerveiledning på tegnspråk er ikke ferdig ennå, og det skal jobbes for å skape trygghet og heve faglig kunnskap blant tegnspråklære. Det er behov for å kurse tegnspråklærere som døveforeninger (med hjelp av NDF) skal gjennomføre. Nå som vi er midt i koronavirus-perioden – kan det oppstå noen endringer i videre plan som vi ikke kan råde over.

Prosjektleder

Jim Vold

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Tegnspråkkurs = inkludering
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 640 000, 2018: kr 350 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
19.12.2019
Status
Avsluttet