Tegnspråkmanus, videreutvikling

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

[Klikk her og skriv inn sammendraget]

Teater Manu – norsk tegnspråkteater setter hvert år opp ca to tegnspråklige produksjoner med et bredt repertoar av både norsk og utenlandsk dramatikk. I tekstarbeidet for scene finnes det lite eller ingen dramatikk oversatt til norsk tegnspråk. I 2006 samarbeidet vi bl.a. med Helse og Rehabilitering om utviklingen av tegnspråklig manusoversettelse i DVD-format (video og tekst).

 

Teater Manu har videreutviklet dette arbeidet i forbindelse med oversettelsen av Natta syng sine songar av Jon Fosse. DVD-en inneholder et styringsprogram, hvor den norske originalteksten er koblet med video. Oversettelsen blir brukt av døve skuespillere i forbindelse med tegnspråklig teateroppsetting. De fleste døve har norsk tegnspråk som første språk og norsk skriftspråk som andre språk. Ved å oversette manus til tegnspråk får skuespillerne mulighet til å tilegne seg tekstens rikdom på eget språk – noe som fører til en dypere forståelse av teksten og en bedre tolkning av egen rolle.

 

Dette prosjektet har vært en videreføring av tidligere oversettelse. Ved å endre metoden har vi utviklet et tegnspråklig DVD-manus som bruker mer ”tonasjon” i tegn og mimikk for å gjenskape den skriftlige tekstens form og innhold. Resultatet av oversettelsen har vært at vi har klart å synliggjøre et helt avgjørende element i Jon Fosses forfatterskap – nemlig formen.

 

Arbeidet med å oversette dramatikk til norsk tegnspråk er et svært viktig og krevende arbeid for teatret. Teatret vil fortsette utviklingen av tegnspråklig manusoversettelse for å kunne tilby fremtidige døve skuespillere manus på eget språk.

 

Vedlegg og sluttprodukter:

ü      DVD manus, ”Natta lyser sitt mørke”; Teater Manu

Prosjektleder/forsker

Mira Zuckermann

Detaljer
Program
Rehabilitering (2006)
Prosjektnavn
Tegnspråkmanus, videreutvikling
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Teater Manu- norsk tegnspråkteater
Beløp Bevilget
2007: kr 250 000
Startdato
01.01.2007
Sluttdato
31.12.2007
Status
Avsluttet