Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
I språkloven som trådte i kraft 1. januar 2022, står det at “offentlige organ skal beskytte norsk tegnspråk mot forfølgelse og diskriminering og sikre at tegnspråkbrukere får snakke sitt eget språk uten å bli hindret eller motarbeidet av staten eller innbyggerne.” Tegnspråkslam er et prosjekt med langsiktig målsetting om sosial inkludering og ivaretakelse av norsk tegnspråk ved tilbud om møteplass for døve og hørselshemmede, en samfunnsgruppe som for øvrig kjennetegnes av sosial marginalisering og stigmatisering. Døve og hørselshemmede har ofte dårlig tilgang på tegnspråklige kulturtilbud og møteplasser og føler ofte mangel på sosial tilknytning, noe som lett kan føre til svekket mental helse. Fram til nå har Tegnspråkslam hatt 5 utsolgte arrangementer på Nordic Black Theatre. Tegnspråkslam-arrangmentene er et viktig bidrag til å øke det norske tegnspråkets status og inkludere tegnspråklige og talespråklige døve og hørselshemmede, samt nysgjerrige hørende. I trygge omgivelser lærer man å leke med tegnspråk. I Norge finnes det slampoesi flere steder og Norgesmesterskap hvert år, men ingenting på tegnspråk. Dette til tross for at tegnspråk ifølge språkmeldingen, er en del av norsk kulturarv og en del av det språklige mangfoldet i landet.
Aktivitet/tiltak/metode
Gjennom dette prosjektet skal det gjennomføres to ulike hovedtiltak for døve og hørselshemmede for å hindre sosial isolasjon og ensomhet, og ivareta norsk tegnspråk som kulturarv. Målet er at alle gjester og publikum skal føle seg inkludert, sett og med en felles opplevelse i fokus. Hovedtiltak: 1. Arrangere 4 ulike fysiske workshops i fire storbyer: Bergen, Trondheim, Sandefjord og Stavanger i samarbeid med døveforeningene, slik at flest mulig får mulighet til å delta uansett hvor i landet de bor. Vi ser et stort behov for fysiske møteplasser spesielt etter pandemien. Ipek D. Mehlum vil være workshopslærer og workshopene vil dekke følgende tema; Poesi, standup, historiefortelling, kortfilm, musikkoversettelse og dans. Workshopene vil være med på å rekruttere, og inspirere nye talenter til å delta på et av Tegnspråkslams arrangementer. 2. Tegnspråkslam–arrangementer i byene nevnt ovenfor. Fram til nå har Tegnspråkslam bare vært i Oslo, og vi ønsker å ta med Tegnspråkslam til andre byer i Norge, slik at flere får muligheten til å delta. Aktivitetene markedsføres i digitale- og papirannonser på typiske plattformer (Facebook, Instagram, Døves Tidsskrift) Det skal innhentes samtykkeerklæring av deltakerne eller deres foresatte i forkant av filming/avbilding, i tråd med reglene i Personvernforordningen GDPR. Primær målgruppe for prosjektet er døve og hørselshemmede mellom 13 og 100 år. Det er denne gruppen som skal nyte godt av at aktivitetene iverksettes. Sekundær målgruppe er pårørende og nysgjerrige hørende. Disse vil tilegne seg kunnskap om norsk tegnspråk, samt at det også er muligheter for hørende slampoeter til å delta på Tegnspråkslam-scenen. Grad av måloppnåelse evalueres ved å registrere likerklikk, antall deltakere på workshopene og antallet billettsalg. Det er ingen aldersgrense på Tegnspråkslam–arrangementene. Prosjektets største utfordring blir å finne lokaler i rimelig prisklasse, men dette imøtegås ved å skaffe gode avtaler via nettverk.
Antall deltakere
1000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Av 1 million hørselshemmede er det ca. 16.500 som kan tegnspråk. Det finnes svært få kulturtilbud på tegnspråk. Tegnspråkslam er et arrangement for alle aldre. Døve eldre er viktige språklige rollemodeller for dagens barn og unge, som ofte har dårlig tilgang på tegnspråk generelt fordi nesten alle statlige døveskoler er nedlagt, og mange døve og hørselshemmede barn går integrert i vanlige skoler. Prosjektet forventes å gi følgende positive virkninger: fremme inkludering, spre tegnspråk til storsamfunnet, ivaretakelse av norsk tegnspråk, og å skape et trygt og kreativt miljø for deltakere. På Tegnspråkslam–arrangementene har aldersspennet vært fra 13-91 år. Vi har hatt i gjennomsnitt 6-8 døve og hørselshemmede gjester på scenen og minst en hørende slampoet for å brygge bro mellom minoritetssamfunnet og majoritetssamfunnet. Det er verdt å nevne at Tegnspråkslams vert Ipek D. Mehlum også er med på Norske Talenter på TVNorge. Dette vil være med på å få storsamfunnets øyene opp for Tegnspråkslam. I tillegg så har Tegnspråkslam blitt nominert via Norges Døveforbund som kandidat til Frivillighetsprisen. Med støtte fra stiftelsen Dam kan vi fortsette med dette pilotprosjektet og være med å ivareta kulturarv og fremme psykisk helse, redusere arbeidsledighet og øke antallet yngre forbilder/rollemodeller for døve/hørselshemmede barn og ungdommer.
Plan for gjennomføring
Oppstart og prosjektmøte Planlegge workshops i samarbeid med døveforeningene med temaene; poesi, standup, historiefortelling, kortfilm, musikkoversettelse og dans Markedsføre workshops gjennom ulike kanaler. Workshops blir vederlagsfritt. Planlegge turne og booke lokaler i samarbeid med døveforeningene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandefjord. Det vil bli holdt av plasser til eldre og de med særskilte behov (februar-mai 2024). Rekruttere gjester og deltakere Reise rundt og holde workshops. Tegnspråkslam og workshop-turne (mai, august, oktober 2024) Rapportskriving og avslutning (november, desember 2024)