Tema Parkinson

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

World Parkinson Congress (WPC), hvor vi deltok i 2019, er den viktigste møteplassen for erfaringsutveksling og kunnskapsformidling om PS. Her møtes fagpersoner, pårørende og mennesker med PS for siste nytt om behandlingsmetoder og oppfølging, og det fremkommer sterke historier fra bruker om livet med PS. Erfaringer og behov i målgruppen etter WPC gjør at vi søker om å lage et «mini-WPC» gjennom å arrangere to åpne dager med tverrfaglig fokus, kunnskapsformidling og efaringsutveksling. Prosjekt «Tema Parkinson» vil være et viktig bidrag for målgruppen til bedre hverdagsmestring og livskvalitet.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er kunnskaps- og opplysningsarbeid om PS, og arrangere to åpne dager i Oslo/Stavanger med faglig innhold hvor målgruppen møter fagpersoner med PS-kompetanse, og får kunnskap om best tilgjengelige oppfølging og behandling. En slik interaksjonen mellom brukere og fagpersoner er nytenkende.

Målgruppe

– Personer med Parkinsons sykdom/parkinsonisme i Rogaland og Oslo. – Pårørende av personer med Parkinsons sykdom/parkinsonisme i Rogaland og Oslo.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Tiltaket i prosjektet vil være at det arrangeres to større «åpne dager-seminarer» i Oslo/Stavanger, vi er klar over dagens situasjon knyttet til koronaviruset og anbefalinger knyttet til åpne møter. Det er derfor gjort et bevisst valg om at de to åpne dagene som er tiltaket i prosjektet, vil bli arrangert våren 2021. Oslo/Stavanger er valgt som steder på grunn av god tilgjengelighet på dyktige fagpersoner om parkinson ved OUS og SUS. Erfaringer med svært god deltakelse på arrangementer blant målgruppen disse stedene. Programmet likt for arrangementene, men fagpersonene vil være forskjellige da vi vil benytte dyktige lokale fagpersoner fra hver helseregion. Det vil holde reisekostnadene nede. Sted: Et brukertilpasset konferansesenter sentralt i Oslo/Stavanger. Program: Foredrag: (Cirka 15 minutter hver fagperson, cirka 6 fagpersoner). Tema: Hva kan de ulike fagpersonene bidra med ift oppfølging og behandling av mennesker med PS? Gruppeaktiv.: Hver fagperson med 2 gruppeaktiv. hver. Ca. 45 minutter. Møt en fagperson: Fagpersonstand/muligheter for individuelle samtaler. Fagpersoner: Parkinsonsykepleier, logoped, ergoterapeut, fysioterapeut. Produksjon av filmer: En fagperson fra hver profesjon intervjues. I tillegg brukere/pårørende

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektgr. vil tidlig i perioden ha oppstartsmøte, lage detaljerte planer. Sikre god brukermedvirkning, skape tilhørighet og forankring i målgruppen. Involvere PS-foreningene lokalt. 08-2020: Oppstartsmøte, info til målgruppen. Publ. og formidl. nyheter hele prosjektper. Rekruttering fagpersoner starter raskt. 08-20-04-21 Forberede, planlegge, arrangere, evaluere åpne dager i Stavanger/Oslo. 06-21: Evaluering og sluttrapport til Stiftelsen Dam.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målgruppe: Personer med PS i Rogaland og Oslo, pårørende av personer med PS i Rogaland og Oslo, brukermedvirkere. Bakgrunnen for søknaden var at World Parkinson Congress (WPC) er en internasjonal kongress som blir arrangert hvert 3. år. WPC er den viktigste møteplassen for erfaringsutveksling og kunnskapsformidling for alle som er opptatt av PS. Her møtes fagpersoner, pårørende og mennesker med parkinson. Ved å tilrettelegge et «mini-WPC» gjennom å arrangere to åpne dager med godt faglig innhold og kunnskapsformidling, og fokus på brukermedvirkning, hadde vi stor tro på at prosjektet ville være et viktig bidrag for bedre hverdagsmestring og livskvalitet med sykdommen. Hovedmål: Bedrives kunnskaps- og opplysningsarbeid om PS, og etablere arenaer hvor mennesker med parkinson og pårørende får mulighet til å møte en rekke ulike fagpersoner med parkinsonkompetanse, og få kunnskap om den best tilgjengelige parkinsonspesifikke oppfølging, behandling og ivaretakelse som finnes.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi mener at tiltakene har hatt ønsket effekt og hatt betydning. Etter gjennomført tiltak 2, seminaret i Stavanger, mottok deltakerne en evaluering. Resultatene ble oversendt fagpersonene som deltok for at også de kunne få tilbakemeldinger om sin egen innsats og kvaliteten på innholdet. Resultatene viser at et flertall av de som besvarte evalueringen var svært godt fornøyd og fornøyd med gjennomføringen av tiltak 2. Stream med flere hundre visninger fra tiltak 1 og god deltakelse på brukermedvirkningsseminaret viser også god effekt. Det er gjennom hele perioden blitt målt resultater av artikler på parkinson.no, poster på FB, vår YouTube-kanal (streamingen fra tiltak 1) og antall nådd omkring 5 500 gjennom artikkel i medlemsbladet Tema parkinson. I tillegg er prosjektet formidlet gjennom eposter til alle medlemmer. Vi mener at resultatet er økt kunnskap om PS blant langt flere, økt engasjement blant fagpersoner og gjennom sosiale medier fått økt synlighet om sykdommen og symptomer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

På grunn av koronasituasjonen måtte tiltak 1 gjennomføres som et fagseminar uten publikum i salen 8.12.21. Vi nådde ut til hele Norge gjennom streaming på NPFs FB-side. Tiltak 2 i Stavanger ble holdt 19. 2022. Selv om tiltakene måtte utsettes har planleggingen vært i rute og er gjennomført med dyktige fagpersoner begge steder. Her er et utdrag av infoen vi formidlet om tiltak 1 i digitale kanaler: NPF ønsker velkommen til direktesending på vår Facebook-side av arrangementet Tema parkinson. Her vil du møte en rekke fagpersoner med parkinsonkompetanse som vil fortelle mer om hva de kan gjøre for deg som har PS. Har du spørsmål til fagpersonene, send gjerne dine spørsmål på epost: post@parkinson.no Så vil fagpersonene på slutten av sendingen besvare innsendte spørsmål. Alle spørsmålsstillere vil bli anonymisert. Det var rundt 80 deltakere påmeldt til tiltak 2 i Stavanger. Flere fagpersoner bidro med innlegg, panelsamtale og parallelle sesjoner. Det er i prosjektet produsert fire kunnskaps- og opplysningsfilmer. Etter søknad til Stiftelsen Dam og innvilgelse for et tiltak til i prosjektet, ble det i regi av forbundet gjennomført en fysisk samling fo brukermedivirkere 19.10.22.

Resultater og resultatvurdering

Ved å konkret ha arrangert de to åpne møtene, brukermedvirkerseminar og produsert fire kunnskaps- og informasjonsfilmer i prosjektperioden med et godt faglig innhold, og de deltakende fagpersoner og fagprofesjoner, som inngår i hovedmålet, er resultatet at hovedmålet er oppnådd. Deltakelsen fysisk, respons i sosiale medier og evalueringen i Netigate, viser samlet at prosjektet har blitt godt mottatt. Det leverer også når det gjelder delmål som foredrag med fagpersoner, gruppeaktiviteter, mulighet for individuelle samtaler med en fagperson og produksjon av kunnskaps- og informasjonsfilmer. Resultatene viser at et flertall av de som besvarte evalueringen var svært godt fornøyd og fornøyd med gjennomføringen og innholdet av tiltak 2. Det er gjennom hele perioden blitt målt resultater av artikler på parkinson.no, poster og i sosiale medier. Vi mener at resultatet av prosjektet er økt kunnskap om PS til langt flere, økt engasjement blant fagpersoner og økt synlighet om PS og symptomer.

Oppsummering og videre planer

Tiltakene i prosjektet er gjennomført. Det ble litt endring i planene siden tiltak 1, arrangementet i Oslo, på grunn av korona måtte gjennomføres digitalt, men det at forbundet fikk godkjent søknad om et ekstra tiltak, brukermedvirkningsseminaret i Oslo i oktober 2022, mener vi samlet styrket prosjektet og ga et tilbud om en viktig møteplass til enda flere. Oppsummert mener vi prosjektet har bidratt til å sette fokus på viktigheten av tverrfaglig oppfølging. Våre foreninger vil bli oppfordret til å arbeide for å gjennomføre mini-versjoner av egne «prosjekt Tema parkinson», fremover.

Prosjektleder

Sverre Andreas Nilsen

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Tema Parkinson
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2020: kr 375 000
Startdato
01.07.2020
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet