Tilhørighet gjennom Frivillighet

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Huset Oslo er et brukerstyrt rustollerant værested for folk med et vanskelig forhold til eget og andres rusbruk. Huset bidrar til økt livskvalitet og samfunnsdeltakelse for målgruppen. Vi serverer mat og deler ut brukerutstyr. Gjester kan vaske tøy, snakke med lege og miljøarbeidere og få hjelp. Gjester kan også delta i meningsfulle aktiviteter: turer, musikkgruppe, sorggruppe, søppelplukking i nærområdet, filmkvelder m.m. Alle ansatte har brukererfaring. Involvering av frivillige er en del av Husets konsept som brukerstyrt tilbud. I snitt bidrar to- tre frivillige med egenerfaring, hver åpningsdag. De blomstrer med ansvaret. I snitt er det 21 gjester hver åpningsdag. Med flere gjester øker behovet for frivillige som kan bidra i meningsfulle aktiviteter og praktiske oppgaver. Frivillige er også med i markedsføring overfor målgruppa og andre interessenter: De deltar på miljøvandringer og bemanner stands på arrangementer, eller holder innlegg på seminarer og konferanser. Frivillighet er både et mål og et middel for Huset. Vi trenger å jobbe systematisk med rekruttering, opplæring og ledelse av frivillige. Dette betyr at vi også må lære opp de ansatte som skal rekruttere og lede de frivillige.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppene for tiltaket: 1) Eksisterende og nye frivillige. 2) Ansatte på Huset Oslo, som skal rekruttere og motivere frivillige til deltakelse i driften. Aktivitetene som skal gjennomføres: 1) Seminar om rekruttering og ledelse av frivillige for ansatte på Huset Oslo. Gjennomføres i tre bolker à 4 timer, i både prosjektets år 1 og år 2. 2) Seminar om hvordan frivillige skal bruke sin egenerfaring og hvordan man ikke skal bruke egenerfaringen, i arbeid på Huset. Gjennomføres i tre bolker à 4 tiner i både prosjektets år 1 og 2. 3) Ansettelse av frivilligansvarlig på Huset Oslo 20% stilling i hele prosjektperioden. 4) Coaching av frivilligansvarlig en time ukentlig i hele prosjektperioden. 5) Matlagningskurs for frivillige: lære å lage sunn mat og unngå matsvinn. To bolker a 2,5 timer i prosjektets år 1 og 2. Huset serverer varm mat hver åpningsdag og henter råvarene på Matsentralen. Frivillige hjelper i matlagningen. 6) Kurs for frivillige som vil være med i Husets foredragsvirksomhet to bolker à 3 timer i både prosjektets år 1 og år 2. Forventete resultater av prosjektet: 1) Huset Oslo har en frivilligansvarlig. 2) Huset Oslo har en plan for rekruttering og motivering av frivillige som er forankret i styret og hos de ansatte på Huset. 3) Husets gjester får tilbud om enda flere meningsfulle aktiviteter og opplever økt inkludering og involvering i driften, som følge av frivilliges innsats.. 4) Alle ansatte på Huset er bevisst frivilliges betydning for driften og rollen de frivillige skal ha knyttet til ulike oppgaver, og er trygge på hvordan de skal rekruttere og veilede frivillige. A-larm har personalregister som oppfyller kravene til GDPR og varslingssystemer som ansatte og frivillige i Huset Oslo får informasjon om. Det holdes debrief med ansatte og frivillige ved arbeidstidens slutt, og månedlige veiledningsmøter med ansatte og frivillige. Utfordring: Huset får mindre støtte fra H-dir. etter at oppstartsåret 2024 er slutt og blir mer avhengig av frivillige.

Antall deltakere

40

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Tiltaket skal føre til at flere gjester på Huset Oslo deltar som frivillige i driften. Dette vil ha positiv effekt på de frivilliges egen helse og livsutfoldelse, og på gjestenes opplevelse av Huset som brukerstyrt værested. Frivillighet er både et mål og et middel i driften av Huset: Frivillige er et mål fordi Huset trenger dem for å få løst oppgaver, øke kvaliteten på tilbudet og etablere eierskap og tilhørighet til Huset, i målgruppa. Det er et middel fordi involvering av gjestene som frivillige gir motivasjon til tilfriskning, økt livskvalitet og opplevelse av tilhørighet og av å være nyttig i samfunnet.

Plan for gjennomføring

Tiltak 1: Ansettelse av frivilligansvarlig. Tiltak 2: Ukentlig coaching (1 time) av frivilligansvarlig. Til tak 3: 3 halvdagsseminarer om rekruttering og ledelse av frivillige for ansatte på Huset Oslo i prosjektets år 1 og 2. Tiltak 4: 3 halvdagsseminarer for frivillige om hvordan frivillige skal bruke sin egenerfaring og hvordan man ikke skal bruke egenerfaringen, i arbeid på Huset i prosjektets år 1 og 2. Tiltak 5: Kurs for frivillige i å lage sunn mat og redusere matsvinn 2,5 timer x 2 i prosjektets år 1 og 2. Tiltak 6: Kurs for frivillige som vil være med i Husets foredragsvirksomhet to bolker av tre timer i prosjektets år 1 og år 2.

Prosjektleder

Birgitte Brekke

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tilhørighet gjennom Frivillighet
Organisasjon
A-LARM Forum for Åpenhet om Rus og Behandling
Beløp Bevilget
2025: kr 100 000, 2026: kr 200 000, 2027: kr 95 000
Startdato
20.06.2025
Sluttdato
20.06.2027
Status
Under gjennomføring